Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Για κρεατοφαγία περί οπής στο εστιατόριο «Άμπελος» στα ορεινά Βρασνά της Θεσσαλονίκης

Κατ’ αρχάς : Η πληροφορία που συλλέξαμε αναφερόταν στον λαϊκό τραγουδιστή Βασίλη  Καρρά(κατάγεται από ένα κοντινό χωριό της επαρχίας Παγγαίου το Κοκκινοχώρι) ο οποίος επισκέπτεται το εστιατόριο «Άμπελος» για να απολαύσει τα ξεχωριστά παϊδάκια προβατίνας . Την επόμενη μέρα ξεκίνησα για τα Βρασνά για να δοκιμάσω αυτόν τον λαχταριστό μεζέ που τον διακρίνει η γλυκύτητα και η ένταση  και που τα τελευταία χρόνια γίνεται μόδα αργά αλλά σταθερά. Το χωριό είναι πανέμορφο , βρίσκεται σε μια κατάφυτη βουνοπλαγιά του Στρυμωνικού κόλπου που σε τυλίγει με τα αρώματα της , το βλέμμα του επισκέπτη τραβούν τα πανέμορφα λιθόκτιστα σπίτια, η γραφική πλατεία με την πλατάνα, τα παραδοσιακά καφενεία που χρονολογούνται από τον προηγούμενο αιώνα και ο ιστορικός Πύργος από την Παλαιολόγεια εποχή. Το πετρόχτιστο εστιατόριο « Άμπελος» του νεαρού μάγειρα Δημήτρη Παπαγερούδη  βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πλατεία του χωριού, τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού βγάζει τραπεζοκαθίσματα στην μικρή αυλή του και αποτελεί ιδανική επιλογή λόγω δροσιάς.

Το μενού του εστιατορίου :  είναι παραδοσιακό ελληνικό,  δίνει έμφαση στο κρέας με προτάσεις που ξεκινούν από την προβατίνα και το χοιρινό ως το μοσχαρίσιο μαγειρευτό και ψητό , χωρίς βέβαια να λείπουν και οι «ένοχες» προτάσεις σαν το πρόβειο κοντοσούβλι , τη γεμιστή πανσέτα και τον χοιρινό μπεκρή μεζέ. Τα παϊδάκια προβατίνας (το δυνατό χαρτί του εστιατορίου) που δοκιμάσαμε ήταν ψημένα μαστορικά, τρυφερά και ζουμερά , τα ξεκοκαλίσαμε λαίμαργα σε χρόνο ντε τε , η παρέα ήταν τόσο ενθουσιασμένη που ζήτησε άλλο ένα κιλό από τον σερβιτόρο αλλά αναγκάστηκα να τους πω όχι με δυσκολία και να επιβάλλω γαστρονομική πειθαρχία . Να ξέρετε πως στα αρνίσια παϊδάκια το λιπάκι τραγανίζει όμορφα, αλλά της προβατίνας είναι ακόμη καλύτερο με θεάρεστο λίπος και ροζ κρέας. Συνεχίσαμε με μοσχαρίσια παϊδάκια που ήταν λίγο σκληρά γιατί ήθελαν περισσότερο σίτεμα , οι μπριζόλες του είχαν βαθιά κρεατινή γεύση ενώ οι κεφτέδες ήταν ασυναγώνιστοι . Το Σάββατο να ξέρετε στην «Άμπελο» γυρίζουν οι σούβλες!!!

Η κουζίνα του Δημήτρη Παπαγερούδη :  φανερώνει πείρα και ποιότητα ενώ οι μερίδες του είναι γενναιόδωρες , ξεχωρίσαμε το προφιτερολ μανιταριών σβησμένα με κρέμα βαλσαμικού και σος γιαουρτιού, το χειροποίητο τζατζίκι, τις δροσερές  σαλάτες που τις διακρίνει μια συμπυκνωμένη νοστιμιά, αλλά κι αυτό το εξαίσιο ρουστίκ μιλφέιγ ψητών λαχανικών με μανούρι . Τέλος να συμπληρώσω πως η λίστα κρασιών του εστιατορίου δίνει έμφαση στον Μακεδονικό αμπελώνα έχοντας μάλιστα πολύ λογική τιμολόγηση. Επιλέξαμε ένα πληθωρικό κόκκινο κρασί της Οικογένειας Τσιώλα , τον Παγγαιορείτικο οίνο «Αμπελόεις Gold» (εσοδείας 2017) από χαρμάνι Syrah και Merlot. Είχε απίθανη αρωματική πολυπλοκότητα και καλή διάρκεια στο στόμα, η παραμονή του όμως στο βαρέλι του χάρισε επιπλέον πικάντικες αρωματικές νότες ιδανικές για τα κόκκινα κρέατα. Είναι ένα ερυθρό κρασί φτιαγμένο για να συνοδεύει κυνήγια , μπριζόλες στα κάρβουνα και αμνοερίφια στο φούρνο .

Tips: Εστιατόριο Άμπελος στα Βρασνά, Δήμος Βόλβης, Θεσσαλονίκη, υπεύθυνος : Παπαγερούδης Δημήτριος ,Τηλέφωνο : 2397024230 , Κινητό: 6978861973

 















 

Προβατίνα κοκκινιστή με συνοδεία πουρέ πατάτας  

 

Παϊδάκια προβατίνας , 100 κιλά κρέας προβατίνας διαθέτει κάθε μήνα το εστιατόριο «Άμπελος»           





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου