☛ Ο Γιάννης Σωτηρέλης (φούρνος του Μενέλαου) για την περίοδο της νηστείας σκέφτηκε να φτιάξει την κατεξοχήν ταπεινή ελληνική πίτσα, την λαδένια με καταγωγή από το νησί της Κιμώλου . Τα πράγματα είναι πολύ απλά , ετοίμασε το ζυμάρι του και πρόσθεσε στη συνέχεια τα υλικά του , ντομάτινι , κρεμμύδι, ρίγανη και παρθένο ελαιόλαδο. Πείραξε ελαφρώς τη συνταγή προσθέτοντας την εξαίσια σάλτσα ντομάτας της οικοτεχνίας Πορτοκαλλίδη από τις Φέρες και μια μικρή ποσότητα κάππαρης . Η λαδένια της Κιμώλου είχε μια εκφραστική απλότητα αλλά και μια ισορροπημένη γεύση των ποιοτικών υλικών της . Θα βρείτε λοιπόν την «πίτσα» των Κυκλάδων στο Ξυλόφουρνο του Μενέλαου στον Αμυγδαλεώνα Καβάλας σε κομμάτι αλλά και ολόκληρη πίτσα.
Η ιστορία του φούρνου : του Μενέλαου στη Καβάλα ξεκινά το 1924 από τον Μενέλαο Σταυρίδη, ένα παιδί πολύτεκνης οικογένειας από τον Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης. Ο φούρνος του Μενέλαου στην Καβάλα αποτελούσε ένα γνωστό τοπόσημο της πόλης για πολλά χρόνια. Όταν ο Γιάννης Σωτηρέλης (τρίτος ιδιοκτήτης του φούρνου) ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης, αποφάσισε να μεγαλώσει τον φούρνο και τότε τον μετέφερε στο νέο ιδιόκτητο χώρο, όχι πια μέσα στην Καβάλα, αλλά στον Αμυγδαλεώνα. Εκεί λοιπόν κατασκεύασε τον φούρνο από την αρχή, με την ίδια τεχνοτροπία μεν, αλλά με διαφορετικά υλικά, πιο σύγχρονα και καλυτέρα, κυρίως στα μονωτικά πυρότουβλα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μακροβιότερου φούρνου της Καβάλας (100 ετών πλέον) είναι ότι ο χώρος καύσεως επικοινωνεί με τον χώρο του ψησίματος, ενώ στη μέση βρίσκεται το κιουρχάνι (τουρκική ονομασία), δηλαδή η τρύπα, απ’ όπου βγαίνει η φλόγα. Έτσι η θερμοκρασία διανέμεται ισότιμα, σε όλο το δάπεδο του φούρνου, μ’ ένα κύκλωμα καναλιών που έχει τη μορφή κοχλία και εκμεταλλεύεται πλήρως τη φυσική έκλυση του αέρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου