Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Ηλίας Σκουλάς : Ο πιο ροκ και αιρετικός νομάδας σεφ της χώρας

Ο Ηλίας Σκουλάς είναι ο πιο ροκ νομάδας σεφ της χώρας , λάτρης του βινυλίου αλλά και καλός συγγραφέας και  αρθρογράφος , ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως Μάγειρα του Κόσμου. Τολμηρός , χειμαρρώδης και αιρετικός, είναι ένα ανοιχτό μαγειρικό μυαλό που πειραματίζεται συνεχώς με τα υλικά που έχει στη κουζίνα του , τυχεροί όσοι δοκίμασαν από τα χεράκια του τις πιο ιντριγκαδόρικες παρασκευές πιάτων και οι οποίες συζητιούνται για πολύ καιρό !!!  Για τον Ηλία Σκουλά η μαγειρική είναι μαγεία και το αιτιολογεί με την αιχμηρή γραφή του σ’ ένα σημείωμα του : «Τι είναι η μαγειρική αν όχι κάτι πολύ κοντά στην μαγεία όπως την θεωρούσαν στον μεσαίωνα ή στην αρχαία Αίγυπτο . Αν δεν αισθάνεσαι αυτό το δέος κάθε φορά που βρίσκεσαι μπροστά σε ένα σκεύος μαγειρικής, σε μία φρέσκια γαρίδα, σε ένα όμορφο κομμάτι κρέας δεν είσαι και δεν θα γίνεις ο μάγος που περιμένει ο επιχειρηματίας που συνεργάζεσαι ο βοηθός που θέλει να σε δει και να μάθει, ο πελάτης που θέλει να γευτεί την μαγεία σου… Είσαι απλά ένας μάγος… της συμφοράς .Μην κοροϊδεύετε τους εαυτούς σας και κάντε κάτι άλλο στην ζωή σας…κάτι που δεν χρειάζεται Μαγεία…Η μαγειρική κατά βάθος δεν είναι δουλειά… Δουλειά είναι η οικοδομή, το βουλκανιζατέρ, ο ταμίας στην τράπεζα…Η μαγεύεσαι ή κάνεις ένα μαγικό και μας αδειάζεις την γωνιά» . Είναι γνωστός στο ευρύ κοινό για το ανατρεπτικό ύφος του, και για τα σημαντικά food trends που με την επιμονή του καθιέρωσε στην χώρα όπως τα premium burgers, τα bao buns, την αποκλειστική χρήση ξυλόφουρνων κλειστού τύπου σε κρεατοφαγικά εστιατόρια και τη χρήση δεκάδων εναλλακτικών κοπών των κρεάτων. Ήταν από τους πρώτους που έφεραν το «street food» στην Ελλάδα, δούλεψε πάνω σε αυτό το εξύψωσε και του έδωσε μια γαστρονομική λάμψη. Στην Ταϋλάνδη πρόσφατα βραβεύτηκε ο πρώτος μάγειρας του δρόμου με αστέρι Michelin , το όνειρο του Ηλία Σκουλά όπως δηλώνει ο ίδιος είναι πως μια μέρα όλοι οι μεγάλοι σεφ της χώρας  θα κατεβούν στο δρόμο με τις καντίνες τους για να προσφέρουν μισελενάτο φαγητό σε χάρτινα πιάτα και πλαστικά πιρούνια. Όσοι Καβαλιώτες θέλουν να δοκιμάσουν την ανατρεπτική κουζίνα του Ηλία Σκουλά , μπορούν να επισκεφτούν την «Άμπελο» του Δημήτρη Παπαγερούδη στα Βρασνά της Ασπροβάλτας και να γευτούν τα πιάτα που ετοίμασε για το καινούργιο μενού του εστιατορίου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου