Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Το εξαίσιο πεϊνιρλί Τεχλικίδη στη Δροσιά Αττικής

   Μετά τη Γενοκτονία του 1919 πολλοί Πόντιοι ξεριζωμένοι από τις αλησμόνητες πατρίδες έφτασαν στην Αττική και εγκαταστάθηκαν στη Δροσιά , ένας από αυτούς ήταν και ο  παππούς Τεχλικίδης που έφερε μαζί του από την Τραπεζούντα τα μυστικά του τόπου του. Ένα από αυτά ήταν η παρασκευή του αφράτου και καλοψημένου πεϊνιρλί που μόνο στον Πόντο ξέρουν να φτιάχνουν. Το 1936 η οικογένεια ανοίγει το πρώτο κατάστημα στη Δροσιά και από τότε η τρίτη γενιά συνεχίζει σήμερα την πετυχημένη συνταγή της οικογενειακής παράδοσης . Για την παρασκευή του πεϊνιρλί ο μάστορας επιλέγει σκληρό αλεύρι το οποίο ζυμώνει στο χέρι , του δίνει το καθιερωμένο σχήμα βαρκούλας και μετά αρχίζει να το γεμίζει με άφθονο πικάντικο κασέρι και αλλαντικά (παραδοσιακά, παστουρμά και σουτζούκι). Προαιρετικά σε κάποια προσθέτει αβγό , ακολουθεί το ψήσιμο στο γερμανικό φούρνο και όταν τα βγάλει στο πάσο όπως είναι αχνιστά προσθέτει ένα μικρό κομμάτι πρόβειου βουτύρου για να εκτοξεύσει τη γεύση τους στα ύψη . Πρόσφατα μαζί με τον αγαπημένο φίλο Ηλία Μαμαλάκη επισκεφτήκαμε το κατάστημα του κ Τεχλικίδη στη Δροσιά για να δοκιμάσουμε τα φημισμένα πεϊνιρλί του και δεν το μετανιώσαμε ουδόλως . Η ζύμη ήταν παιχνιδιάρικη , ελαστική αλλά ταυτόχρονα και ποιοτικά ζυμωμένη ώστε να αφήνει μια πολύ σημαντική επίγευση στο στόμα. Ήταν τόσο πολύ νόστιμη που τρώγεται και σκέτη ενώ με το ψήσιμο γίνεται τραγανή και εξαιρετικά αφράτη. Δοκιμάσαμε το πεϊνιρλί γεμουρταλί με κασέρι και αυγό και το πεϊνιρλί με κασέρι και σουτζούκι, ήταν αμφότερα εξαίσια, μας κέρδισαν με την ένταση της μυρωδιάς τους και κατά δεύτερον με την ντελικάτη και νοστιμότατη γέμιση τους. 

   Ο Ηλίας Μαμαλάκης διάλεξε και δυο νοστιμότατα μεζεδάκια που άρεσαν ιδιαίτερα στη παρέα , τον παστουρμά με ντομάτα και βούτυρο στη λαδόκολλα και το λαγανάκι με γέμιση παστουρμά, φέτας και ντομάτας. Αυτή τη στιγμή η οικογένεια Τεχλικίδη μαζί με την οικογένεια Ελευθεριάδη φτιάχνουν τα νοστιμότερα πεϊνιρλί στο λεκανοπέδιο της Αττικής εδώ και έναν αιώνα.

Πως θα φάτε το πεϊνιρλί :  Αυτό δεν το ήξερα και σας το μεταφέρω , στην Αθήνα ακολουθούν έναν συγκεκριμένο τρόπο κατανάλωσης του , κόβουν γύρω γύρω τις ξεροψημένες άκρες από την ζύμη και μετά τις βουτάν στην ζεστή βουτυράτη και τυρένια γέμιση.

Tips : Πεϊνιρλί Τεχλικίδης : Αργοναυτών – Κομνηνών 13, Δροσιά, Tηλ : 2106229002, 6932302870

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου