Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025

Επισκεφθήκαμε το εστιατόριο «Cinapos» του Πάνου Ιωαννίδη στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο

  Στον πεζόδρομο της οδού Ηρακλειδών στο Θησείο, σε μια προνομιακή για τον Έλληνα και τον τουρίστα βόλτα, με θέα την Ακρόπολη, βρίσκεται ένα από τα παλιότερα κτίρια της νεότερης Αθήνας. Ένα κτίριο που υψώθηκε το 1845 για να στεγάσει κομμάτι των βασιλικών στάβλων του Όθωνος. Μετέπειτα μετατράπηκε σε φυλακή και μεταπολεμικά  λειτούργησε στο χώρο αυτό Δημοτικό Σχολείο. Το διώροφο κτίριο, νεοκλασικής αισθητικής σήμερα, με την αυλή και τον κήπο του γοήτευσε αρκετούς σκηνοθέτες και αποτέλεσε σκηνικό, με το περιβάλλοντα χώρο, για  ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές.  

    Στην δεκαετία του ’90 στεγάστηκε εδώ ο "Στάβλος" που έγραψε ιστορία στην αθηναϊκή nightlife, ενώ μέχρι πρόσφατα  λειτουργούσε στο χώρο το έθνικ εστιατόριο "Coyoacan". Σήμερα ο χώρος, πλήρως ανακαινισμένος στεγάζει το εστιατόριο «Cinapos», δημιούργημα μιας εμπνευσμένης ομάδας ανθρώπων που διακονούν τις γεύσεις και διερμηνεύοντας τις επιθυμίες των περισσότερων από εμάς για καλό, λογικό σε τιμές και ψαγμένο φαγητό, χωρίς τους βεντετισμούς της τελειότητας. Ο Πάνος Ιωαννίδης, με τη βοήθεια στο εκτελεστικό μέρος των επιχειρηματιών Γιώργου Μελισσάρη, Πάνου Πολίτη και Γιάννη Μωράκη έστησαν ένα εστιατόριο μέσα σε διαλεχτούς χώρους ,που υποβάλλουν την ατμόσφαιρα της παλιάς αθηναϊκής γειτονιάς, με την υπαίθρια αυλή να έχει μια ζωντανή ελιά στο κέντρο  και γύρω-γύρω να βρίσκονται τα τραπεζοκαθίσματα και οι δυο μεγάλοι prive χώροι με τα μοναστηριακά τραπέζια. Οι εμπνευσμένες δημιουργίες  της εικαστικού Άννας Μεντόγιαννη από την ελληνική παράδοση διακοσμούν το μεγαλύτερο μέρος πίσω από το μπαρ , τις πόρτες αλλά και τις όψεις των πιάτων. Αλλά κορυφή και καύχημα του μαγαζιού είναι ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης, που μαζί με την επί χρόνια συνεργάτιδα του head chef  Δώρα Σακαγιάννη , μας παρουσιάζουν ένα μικρό, αλλά τόσο λειτουργικό μενού ελληνικών παραδοσιακών γεύσεων και πολίτικων εδεσμάτων (είναι η πολύτιμη κληρονομιά από τις  Κωνσταντινουπολίτισσεςς γιαγιάδες του) που θα σας συγκινήσουν. 

    Από το σινάπι που χρησιμοποιείται ευρέως στην μικρασιατική κουζίνα(είναι το κύριο συστατικό της μουστάρδας) μέχρι τις σύγχρονες συνταγές της ανανεωμένης προσφυγικής παράδοσης ο Ιωαννίδης  ελίσσεται για να δημιουργήσει, αλλά συχνά και να φρεσκάρει παραδοσιακά πιάτα, που ζητά στο τραπέζι του ο καθένας από εμάς. Από τον κατάλογο με τα 30 αποστάγματα από όλη την Ελλάδα επιλέξαμε το Χιώτικο παραδοσιακό καζανιστό ούζο «Απαλαρίνα» για να μας φέρει τις γεύσεις και τα άρωμα του Αιγαίου στο τραπέζι μας . Μαζί με το ούζο ήρθε το ζεστό προζυμένιο ψωμάκι και ένα ορεκτικό από καλοφτιαγμένο τουρσί λαχανικών , γραβιέρα Μυτιλήνης και ελίτσες. Ακολούθησαν τα  παστουρμαδοπιτάκια  με την μαστορική τους ένταση, τα κεφτεδάκια του ήταν ντελικάτα και βαθιά κρεάτινα , ο χοιρινός του γύρος πασπαλισμένος με γλυκιά πάπρικα και συνοδεία ντομάτας και γιαουρτιού ξεχείλιζε από νοστιμιά , τα παϊδάκια με το ζουμερό ψαχνό και το τραγανό λιπάκι τους μας δημιούργησαν ρίγη γαστρονομικής συγκίνησης . Η πίτα της ημέρας ήταν μια ρουστίκ χορτόπιτα με τραγανό φύλλο και νόστιμη γέμιση , συνοδέψαμε το γεύμα μας με νόστιμες διπλοτηγανισμένες πατάτες , μια νησιώτικη τοματοσαλάτα με συνοδεία ξινομυζήθρας , άφησα  για το τέλος τις απίθανες μελιτζάνες στο ξύδι και τα αρωματικά βότανα που μας αντάμειψαν γενναιόδωρα . Η υποδοχή στη πόρτα ευγενική και χαμογελαστή , όσο το σέρβις το διακρίνει ο επαγγελματισμός και η θετική ενέργεια. 

Η μπύρα του Πάνου Ιωαννίδη :   Δοκιμάσαμε την μπύρα «ΑΛΩΣ» μια φρέσκια, απαστερίωτη και αφιλιτράριστη μπύρα Pale Ale από διαλεκτές βύνες και αρωματικούς λυκίσκους , που ζυθοποίησαν οι φίλοι μου Ιάκωβος Αμύγδαλος και Μάνος Ναζλίδης στη Ζυθοποιία της Χίου με την επιμέλεια του chef Πάνου Ιωαννίδη. Μας κέρδισε με το ξανθό βαθύ χρώμα της και τη νοστιμιά της , πλημμύρισε η στοματική μας κοιλότητα με απαλές νότες μελιού, καραμέλας, σοκολάτας. Όπως με ενημέρωσαν πρόκειται για μια premium μπύρα, γαστρονομικής φιλοσοφίας, η οποία συνδυάζεται ιδανικά με έντονες γεύσεις , καυτερά πιάτα, και λιπαρά κρέατα σχάρας. Εγώ θα την χρησιμοποιούσα κάλλιστα και σαν επιδόρπια μπύρα , θα την συνδύαζα με μια bitter σοκολάτα ή μ’ ένα προφιτερόλ με σοκολάτα υγείας Valrhona guanaja με 70% Κακάο. 

Info : Cinapos , Ηρακλειδών 10, Θησείο, τηλ: 2107103030, Δευτ-Πεμ: 6μμ-12.30πμ, Παρ-Κυρ: 1μμ-12.30πμ, υπολογίστε 20-30 ευρώ το άτομο.  
























                                                 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου