Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2025

Το καφενείο-ουζερί «Λέσβιον» στα νταμάρια του Γαλατσίου

    Στα Νταμάρια  του Γαλατσίου υψώνονται οι επιβλητικοί βράχοι, τα ερείπια παλιών εγκαταστάσεων, ακόμη και η καμινάδα του ασβεστοκάμινου στέκει ακόμη όρθια, σε πείσμα των καιρών. Οι σινεφίλ θα τα θυμούνται και ως  «σκηνικό» στις ταινίες της Finos Film  «Η Ζούγκλα των Πόλεων» με τον Κώστα Πρέκα και «Έξοδος κινδύνου» με τον Γιώργο Φούντα. Τα παλιά λατομεία στα νταμάρια του Γαλατσίου έδωσαν δουλειά σε πολλούς κατοίκους της επαρχίας που ήρθαν να βρουν την τύχη τους στην Αθήνα μετά το τέλος του πολέμου . Σε αυτά δούλευαν εργάτες από τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την Μυτιλήνη και τη Μακεδονία , οι οποίοι έχτισαν τα σπίτια τους γύρω από τα καμίνια και έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες γειτονιές. Γρήγορα εμφανίζονται και τα πρώτα μαγαζιά για να τους εξυπηρετήσουν , αλλά και τα καφενεία και τα ταβερνεία για την αναψυχή τους . Το 1965 δύο ξαδέρφια ο Βασίλης και ο Δημήτρης Ταστάνης ήρθαν από ένα μικρό χωριό της Καλλονής Λέσβου, την Άγρα κι άνοιξαν το καφενείο «Λέσβιον» . Από τότε το μαγαζί άλλαξε πολλούς ιδιοκτήτες χωρίς επιτυχία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 που το ανέλαβαν ο Παναγιώτης Κακαρώνης (Μυτιληνιός στη καταγωγή) και ο Στράτος Κιουβρέκης . Μακάρι να ήταν όλα τα καφενεία - ουζερί σαν το «Λέσβιον» που σημειωτέων βρίσκεται χαμένο σε έναν ανηφορικό δρόμο του Γαλατσίου κάτω από τα Τουρκοβούνια.

   Εδώ θα βρείτε παραδοσιακή θαλασσινή κουζίνα με χρώμα αιγαιοπελαγίτικο , προσεγμένες συνταγές σε τηγάνι και σχάρα , και αληθινούς ψαρομεζέδες που ξυπνάνε μνήμες με τις εκφραστικές τους γεύσεις . Τα ψαράκια του χρυσοτηγανισμένα (το τηγάνι του πιστέψτε με είναι αέρινο), τα αχνιστά μύδια μοναδικά όπως τα κάνουν στη Μυτιλήνη , αυτή η φοβερή μαγειρεμένη σουπιά με τις μελιτζάνες μέσα στο μελάνι της μας «έστειλε» (θα παραγγέλλετε σίγουρα και δεύτερη μερίδα ), το καλαμάρι και το θράψαλο τα φτιάχνει μαστορικά στο «αέρινο» τηγάνι του , πως να ξεχάσω την εξαίσια λακέρδα όπως την φτιάχνουν αριστοτεχνικά στο νησί της Σαπφούς (μια συνταγή που εκτελεί με ιδιαίτερη προσοχή και μεράκι ο γιος του Περικλής Κακαρώνης). Άφησα για το τέλος τον πιο δημοφιλή ουζομεζέ που κακοποιείται στις περισσότερες ταβέρνες , ο λόγος για το ψητό χταπόδι που το βράζουν πριν για να μαλακώσει(!!!) και στο φέρνουν στο τραπέζι flat και στεγνωμένο από τα θαλασσινά του αρώματα. Εδώ η οικογένεια Κακαρώνη το σέβεται απόλυτα, αφού πρώτα το απλώσει στον ήλιο , το ρίχνει μετά στη σχάρα για μερικά λεπτά και φτάνει στο τραπέζι σας ξιδάτο και σφριγηλό , με την μαστιχωτή σκληράδα του και τον θαλασσινό ζωμό στη σάρκα του. Να σημειώσουμε πως η κάβα προσφέρει περισσότερες από 30 ετικέτες σε ούζα και τσίπουρα από τη Μυτιλήνη και τη Λήμνο. Στο τέλος θα σας τρατάρουν γιαουρτάκι με σπιτικό γλυκό βύσσινο.

Info :  Όποιος έχει περάσει τις πόρτες του «Λέσβιον»  έρχεται και ξανάρχεται , γιατί θα βρει ποιοτική ψαροφαγία με τη φρεσκάδα σε πρώτο πλάνο και καλές τιμές , Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι , Τηλέφωνο: 210-29.23.689 , ωράριο λειτουργίας : Τρίτη- Κυριακή, 11.30- 00.00 κουζίνα

  









 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου