Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Αρνί "οφτό" ή αντικριστό : Το ξελόγιασμα του ουρανίσκου λαμβάνει χώρα στη ταβέρνα «Μετόχι»

Ο Αντώνης Βαφάκης ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Μετόχι» στο Κρυονέρι Καβάλας , ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες να φτιάχνει αρνί αντικριστό όπως στη Κρήτη. Η φωτιά σιγοκαίει στη μέση , τη συντηρεί με ξύλα και κλαδιά για να μην σβήσει γιατί πρέπει να υπάρχει συνέχεια φλόγα και να μην γίνει κάρβουνα. Αντίκρυ τα κρέατα επάνω στις βέργες ψήνονται αργά , το λιπάκι τους λιώνει σιγά- σιγά , δεν στάζει επάνω στη φωτιά και έτσι το αρνί δεν τσικνίζεται και το κρέας του γίνεται πιο νόστιμο και πιο υγιεινό. Η απλότητα στο μαγείρεμα μπορεί να κάνει θαύματα!!!

Ένας διαφορετικός τρόπος ψησίματος : Το «Οφτό» ή «Αντικριστό» κρέας το έφτιαχναν συνήθως οι βοσκοί μόνο στις ορεινές περιοχές. Ο τρόπος μαγειρέματος ήταν ιδιαίτερα εύκολος για τους βοσκούς, καθώς δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κουζινικά στην ορεινή ύπαιθρο. Έσφαζαν το ζώο, το έγδερναν και το μοίραζαν σε τέσσερα κομμάτια, τα οποία ονόμαζαν «γουλίδια». Περνούσαν κάθε κομμάτι σε μια ξύλινη σούβλα και το αλάτιζαν. Κάποιοι βοσκοί ακολουθούσαν μια διαδικασία που ονομαζόταν «οτερμενιά». Δηλαδή, τοποθετούσαν πέτρες για να σχηματίσουν ένα τετράγωνο και σε αυτές έστηναν τις σούβλες με το κρέας. Στη μέση του τετραγώνου, στην κατάλληλη απόσταση (ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά) τοποθετούσαν μια στοίβα από ξερά ξύλα. Άναβαν τη φωτιά, για να ψηθεί το κρέας δίπλα στις φλόγες της φωτιάς. Το κρέας το τοποθετούσαν απέναντι από τη φωτιά (αντικριστά) και όχι επάνω στη φωτιά. (Πηγή: από το κείμενο «Ανώγεια, η γη του μύθου και του ονείρου»)


 








Σικάγο : Στο θρυλικό Jim's Original που έκλεισε 70 χρόνια λειτουργίας

Ο θρύλος του Jim's Original ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια, όταν έφτασε στην Αμερική ένας νεαρός Ευρωπαίος μετανάστης  με το όνομα Jimmy  Stefanovic και άρχισε να εργάζεται σε ένα μικρό χοτ-ντογκ στα περίχωρα των Maxwell και Halsted Streets του Σικάγο , δούλεψε σκληρά αγόρασε το ακίνητο  από τη θεία του και στη συνέχεια το έκανε κυριολεκτικά διάσημο σε όλο το κόσμο . Φτάνοντας  στο Σικαγο το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τους ντόπιους που πάνε για φαγητό , οι περισσότεροι από αυτούς  μου ανέφεραν το "Jim's Original"  σήμα κατατεθέν της πόλης εδώ και επτά δεκαετίες για φαγητό στο πόδι ή πακέτο. Η κουζίνα προσφέρει  το αυθεντικό  λουκάνικο Πολωνίας (μια μίξη χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος) με συνοδεία γλυκών ψητών κρεμμυδιών και μουστάρδας , υπάρχει όμως και το λουκάνικο από 100% μοσχαρίσιο κρέας ,το χοιρινό παιδάκι σε σάντουιτς , διπλό και τριπλό cheeseburger και hot dog . Το "Jim's Original" αγαπητοί αναγνώστες  έχει και ένα χρώμα ελληνικό μια και το διαχειρίζεται ένας Έλληνας μετανάστης και βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ ο Jim Koutrotsios . Είναι ανοιχτό 24 ώρες και όποια ώρα βρεθείτε εκεί θα συναντήσετε μεγάλη ουρά . 

          Highlights

  Το Πολωνικό σάντουιτς λουκάνικου περιέχει ένα ζουμερό, τροφαντό και γλυκό λουκάνικο σε ζεστό ψωμάκι , με συνοδεία αμερικανικής  μουστάρδας , ένα βουνό γλυκών κολοσσιαίων ισπανικών κρεμμυδιών ψημένα στη σχάρα και για τους γενναίους καυτερές πράσινες πιπεριές. Η σακούλα με τις τηγανητές πατάτες είναι δωρεάν Το σάντουιτς με τη χοιρινή μπριζόλα ήταν νόστιμο και έβγαζε μια γευστική ένταση , η μπριζόλα τρυφερή και ελαφρώς λιπαρή ψήνεται στη σχάρα και εδώ το σκηνικό ίδιο και απαράλλακτο .......ζεστό ψωμάκι με συνοδεία αμερικάνικης  μουστάρδας και ένα βουνό γλυκών κρεμμυδιών .Οι τηγανητές πατάτες είναι δωρεάν Το burger  ήταν γενναιόδωρο και διαβολεμένα νόστιμο , σερβίρεται με μουστάρδα , κέτσαπ  και ένα βουνό γλυκών ψημένων  κρεμμυδιών .

Tips :  Jim's Original  , 1250 S Union Ave & James Rochford Street. , Chicago, Τηλ: (312) 733-7820 , λειτουργεί 24 ώρες .