Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Μόσχα και Αγία Πετρούπολη (Traveling with taste as our guide – Moscow and Saint Petersburg )

Η ρωσική πρωτεύουσα και η  Αγία Πετρούπολη   χαρακτηρίζονται από τις πιο ακριβές πόλεις στο κόσμο ενώ είναι δυο από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς στην υφήλιο . Αρκετά γνωστή και αγαπητή η ρωσική κουζίνα σ' εμάς τους Έλληνες (λόγω των ποντίων αδερφών μας που ζουν εκεί) θα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις σ' όσους επιχειρήσουν να την δοκιμάσουν .Και στις δυο μεγαλουπόλεις το καλό φαγητό είναι ακριβό και  θέλει  ψάξιμο  αν δεν θέλετε να σας κοστίσει μια περιουσία .  Θα πρέπει να αποφύγετε  τα τουριστικά εστιατόρια  (όπου ένα γεύμα μπορεί να ξεπεράσει  και τα 150 ευρώ !!! ) και να  ψάξετε να βρείτε το παραδοσιακό ρωσικό φαγητό σε ταβέρνες που επιλέγουν οι ντόπιοι (η φθηνότερη λύση  είναι της τάξης των 30 ευρώ το άτομο)  ακόμη και στο αξιοπρόσεκτο και οργανωμένο street food των δυο μεγαλουπόλεων . Κατά το διάστημα της παραμονής  μας  στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη  μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε σε «βάθος»  την Ρωσική κουζίνα , τα περισσότερα φαγητά της οποίας περιλαμβάνουν βραστές πατάτες, ξινό λάχανο, παντζάρι και κρεμμύδι. Δοκιμάσαμε αρκετά φαγητά , ξεχωρίσαμε  τα καλύτερα και σας τα παρουσιάζουμε .  Αρχίζουμε με την αγαπημένη τους πίτα που ονομάζεται «μπλινις » θα την βρείτε  σε πολλές γευστικές παραλλαγές , μια από τις πιο διαδεδομένες είναι αυτή με τη ξινή κρέμα το μαύρο ή κόκκινο χαβιάρι  , τα «βαρένεκι» φτιάχνονται από ζυμάρι και τα βράζουν σε ζεστό νερό, η γέμιση τους περιέχει συνήθως μυζήθρα ή πατάτα .Η παντζαρόσουπα (ή «Μπόρς» ) είναι η πιο δημοφιλής ρωσική σούπα  και αποτελείται από λαχανικά και κρέας ,θυμάμαι τη  γιαγιά Χριστίνα ( που καταγόταν από τον Καύκασο) μας  μαγείρευε αυτήν την θρεπτική σούπα  όταν ήμασταν παιδιά . Από τις θαλασσινές γεύσεις  ο σολομός αυτή η  πολύτιμη  τροφή με τη μεγάλη διατροφική αξία κυριαρχεί στη ρωσική κουζίνα . Μου άρεσαν πολύ τα πελμένι τα ρωσικά  "ραβιόλια" , τα γεμίζουν συνήθως με κιμά και τα τρώνε  ρίχνοντας  από πάνω την  νοστιμότατη σος σμεντάνα  (μοιάζει με την δική μας κρέμα γάλακτος έχει ελαφρώς όξινη γεύση και  είναι πιο πηχτή )  και κόκκινη πάπρικα  Σιβηρίας . Το  «μπλόβ»   είναι ένα πιάτο δυναμίτης και αποτελείται από  ρύζι μαγειρεμένο με κρέας και δυνατά μπαχαρικά που σου "ανοίγουν" την μύτη στο λεπτό . Το «σασλίκ σμπαράνινε»  είναι το σουβλάκι τους που γίνεται από μαριναρισμένο αρνίσιο κρέας και το  συνοδεύουν  με πατάτες και κρεμμύδι. Θα κλείσω με την διάσημη ρωσική σαλάτα «Ολιβιέ» που προσφέρεται σε πολλές εκδοχές , πήρε το όνομα της από τον Γάλλο σεφ της Μεγάλης Αικατερίνης  ο οποίος θέλησε να φτιάξει μια σαλάτα- «δώρο» στη βασίλισσα του , ήταν τόσο μεγάλη η  επιτυχία της  που το όνομα της επικράτησε ως τις μέρες μας . Πιείτε ρωσικά κρασιά(είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο) , βότκες (που θα τις βρείτε σε ελκυστικές τιμές στα σούπερ μάρκετ) ή κβας που γίνεται από κριθάρι και σίκαλη, και ξεδιψάστε με άφθονο τσάι από το σαμοβάρι.

 Ο παράδεισος του 
       πιροσκί !!!


Η μεγάλη έλξη του Café «Stolle» είναι οι απίθανες πίτες του , που είναι οι καλύτερες στην Αγία Πετρούπολη. Τα κορυφαία  πιροσκί  λοιπόν θα τα βρείτε στο  «Stolle»  στη διάσημη αυτή αλυσίδα καφέ με διακόσμηση του 19ου αιώνα !!!!  Πιροσκί (piroshki) σε περίπου 40 ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών (κοτόπουλο, σολομός, κρέας, μανιτάρια , λάχανο, σπανάκι, τυρί) και των γλυκών  (βατόμουρο και μήλο). Επιβάλλεται λοιπόν μια στάση εδώ , θα σας προτείναμε να προτιμήσετε  το κεντρικό κατάστημα στην οδό Nevskiy Prospect  11

 


 





















   Αγναντεύοντας την Αγία Πετρούπολη και τον ποταμό Νέβα  
             μέσα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου μας  !!!




































 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου