Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Πράγα.....παράδοση στη μπύρα και το καλό φαγητό

Πράγα η εντυπωσιακή και γοητευτική πρωτεύουσα της Τσέχικης Δημοκρατίας η Μητέρα των Πόλεων την οποία θαυμάζουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο για την ομορφιά και τα ιστορικά μνημεία της. H Πράγα όμως  είναι μια πόλη η οποία έχει παράδοση πολλών ετών  στην μπύρα , είναι θα λέγαμε  το εθνικό τους  ποτό, από τις  κορυφαίες  μάρκες είναι η  μαύρη και η ξανθιά Krusovice ,  η Herold μια παλιά μπύρα που μας έρχεται από τον 15ο αιώνα , η ξανθιά καλλονή Primator (weizen) , η μαύρη Kozel , η Rohozec  , η ξανθιά Budweiser και η Pilsner Urquell  που είναι  η πρώτη ξανθιά μπύρα παγκοσμίως , η οποία παράγεται στην πόλη Pilsen .Επιβάλλετε  να επισκεφτείτε  μια από τις πολλές μπυραρίες στις οποίες εκτός από εξαιρετική μπύρα θα απολαύσετε και νόστιμο φαγητό. Κύριο συστατικό της τσέχικης κουζίνας  είναι το κρέας  και οι  τοπικές σπεσιαλιτέ πολλές και νοστιμότατες  . Επειδή  την  πρώτη φορά που βρέθηκα  στην Πράγα έπεσα σε βαρυχειμωνιά  έπρεπε να   φάω  καλά για να ανταπεξέλθω στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν . Για το λόγο αυτό επέλεξα το Gulas (γκούλας) ένα πιάτο δυναμίτη που περιείχε μια  πηχτή σάλτσα  πάπρικας με κομμάτια βοδινού κρέατος , το συνόδεψα με νοστιμότατες φέτες  κνέντλικι το παραδοσιακό τους ψωμί !!! Συνέχισα μ’ ένα ξεχωριστό ψητό χοιρινό κρέας με συνοδεία γλυκόξινου βραστού λάχανου . Σε μια από τις πιο παλιές μπυραρίες  της Πράγας  τον «Καλό Στρατιώτη Σβέικ» δοκίμασα ψητή τραγανή πάπια με  γαρνιτούρα  γλυκόξινο λάχανο ,  και Veprové koleno που είναι το  χοιρινό κότσι βραστό ή ψητό , το συνοδεύουν  με  φέτες κνέντλικι  και με τριμμένο καυτερό λευκό ραπανάκι. Θα κλείσω την αναφορά μου στην Τσέχικη κουζίνα  με το  λεγόμενο «βρώμικο» φαγητό  της Πράγας , πρόκειται για  το ψητό λουκάνικο Klobasy  που συνοδεύεται από μουστάρδα και  καυτερή πάπρικα . Πωλούνται σε πάγκους στο δρόμο και τα καλύτερα θα τα βρείτε στην Πλατεία του Βάτσλαβ. Για επιδόρπιο η  επιλογή ήταν μόνο μια , στρούντελ με γεύση μήλου όπως  ξέρουν οι Τσέχοι να τα φτιάχνουν μοναδικά.
 
 
 






 













Γκούλας  στο εστιατόριο «Havelska Koruna» (η κορώνα της οδού Χαβέλσκα) της Πράγας




Η αγαπημένη μου τσέχικη μπύρα είναι η μαύρη Krusovice (Κρουσοβίτσε) και την προτιμώ για την γλυκιά καραμελένια γεύση της και την ευχάριστη πικρή επίγευση της !!!!




Το αγαπημένο  μου  κότσι











Staropramen : Από τις παλαιότερες τσέχικες μπύρες , ξεχωρίζει για τη δυνατή και ισορροπημένη γεύση της



Konrad : Μια συμπαθητική  
             Lager μπύρα



Primator : μια pale ale μπύρα με 
γλυκιά γεμάτη γεύση   


Primator Weizenbier : μια μπύρα με 
φρουτώδη χαρακτηριστικά  και πλούσια αρώματα



Primator  pale ale :     









                        
    

Το γλυκό πρόσωπο της  τσέχικης  ζαχαροπλαστικής




Τάρτες και παστάκια της  τσέχικης  ζαχαροπλαστικής

                      

Καμινάδα ένα γλυκό που είναι δημοφιλές και στη Πράγα











2 σχόλια:

  1. Σταθέστερ, να υπάρχει στην Πράγα εστιατόριο "ΚΑΒΑΛΑ" και εσύ πήγες στα Ξένοβατς και Κρούσοβατς!!!! αμαρτία, την άλλη φορά θα σε πάω στο Havelská Koruna.

    ΑπάντησηΔιαγραφή