Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

10 λόγοι για να επισκεφτείτε τη Λήμνο

1Η Μύρινα είναι μια από τις ομορφότερες νησιωτικές πολιτείες , περπατώντας στα δαιδαλώδη δρομάκια της αφουγκράζεσαι την πλούσια ιστορία της , νεοκλασικά αρχοντικά , οθωμανικά κατάλοιπα , κρήνες, κάστρα και  παραδοσιακά πέτρινα σπίτια είναι παντού διάσπαρτα . Ακόμη και στο παραλιακό μέτωπο της υπάρχει ο διαχωρισμός Ρωμαίικος Γιαλός  και  Τούρκικος Γιαλός

2 Στο κέντρο της Μύρινας βρίσκεται το εκπληκτικό βυζαντινό κάστρο του 12ου αιώνα - το μεγαλύτερο στο Αιγαίο που είναι επισκέψιμο ανά πάσα στιγμή . Η ατραξιόν του κάστρου είναι τα ​​ελάφια που ζουν στο εσωτερικό του , για τη σίτιση τους μεριμνά ο Δήμος Λήμνου .

3  Τα 40  χωριά της Λήμνου είναι ένα μοναδικό καρτ-ποστάλ , όλα έχουν  όμορφα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια , θεωρώ όμως πως ο Κοντιάς είναι το ομορφότερο απ’ όλα .Τα παλιά πέτρινα αρχοντικά των καραβοκύρηδων του 19ου και του 20ου αιώνα έχουν ανακαινιστεί  και έχουν διαμορφωθεί σε τουριστικά καταλύματα .  Οι ανεμόμυλοι του Κοντιά δεσπόζουν πάνω από 200 χρόνια, είναι πλήρως εναρμονισμένοι  με το γραφικό χωριό και  επιβάλλουν στον περαστικό να σταματήσει και να τους φωτογραφήσει .

4 Αμμοθίνες  η «Σαχάρα του Αιγαίου» βρίσκεται κοντά στο χωριό Κατάλακκος στα βορειοδυτικά της Λήμνου , αυτήν η τοποθεσία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο  μέσα από την  ταινία της Finos Film «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι»  με την Ρένα Βλαχοπούλου και τον Βαγγέλη Σειληνό .

5 Η παραλία του Κέρου τα έχει όλα……. Αμμοθίνες, beach volley, πευκόδασος για κάμπινγκ, beach bar, ξαπλώστρες, ομπρέλες, αλλά και κιόσκια που έχει τοποθετήσει ο Δήμος. Τα αβαθή, ασφαλή νερά και οι άνεμοι που φυσούν συχνά την καθιστούν ιδανική για wind surfing.

6 Ο γαστρονομικός πλούτος της Λήμνου  είναι ξεχωριστός , άλλωστε το νησί υπήρξε από αρχαιοτάτων χρονών ο σιτοβολώνας του Αιγαίου . Όσπρια, μέλι, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, παξιμάδια, γλυκά, παστά θαλασσινά, καβουρμά και φυσικά, αλεύρι, τυριά και κρασί είναι μερικά από αυτά που προσφέρουν οι παραγωγοί του νησιού και που αξιοποιούν οι εστιάτορες.

7 Ο μικρός ναός της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό Θάνος και είναι ο μοναδικός ασκεπής χριστιανικός ναός στον κόσμο. Βρίσκεται στο όρος Κάκαβος, μέσα σε μία σπηλιά και περιτριγυρίζεται από ένα εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο με μικρότερα σπήλαια. Το ξωκλήσι της Παναγίας της Κακαβιώτισσας λειτουργείται και εορτάζει κάθε Λαμπροτρίτη (Τρίτη του Πάσχα ή της Διακαινησίμου).

 8  Οι θρησκευτικές τελετές που γινόταν προς τιμή των Καβείρων ονομαζόταν "Καβείρια Μυστήρια". Γινόταν στο ιερό των Καβείρων που ήταν χτισμένο στο ακρωτήριο της χλόης απέναντι από την Ηφαιστεία στη Λήμνο και το οποίο χρονολογείται από τον 8ο αιώνα π.Χ. Είναι ίσως το αρχαιότερο γνωστό τελεστήριο στον ελληνικό χώρο. Το Καβείριο είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Δευτέρας, από τις 9:00-15:00.

 9 Άνετη λειτουργική κουζίνα και το κυριότερο ανοιχτή για το φιλοθεάμον κοινό να παρακολουθεί την παρασκευή των φαγητών, αυτή είναι η πρώτη εικόνα που σου προσφέρει το εξαιρετικό εστιατόριο " Ριζά" στο Ανδρόνι της Μύρινας. Η ελληνική κουζίνα στις φωτεινότερες στιγμές της , εδώ τα παιδιά μαγειρεύουν απλά και μαστορικά αναδεικνύοντας τη δύναμη των υλικών τους!!!

 10   Να δοκιμάσετε την ξεχωριστή βιολογική ρετσίνα της Λήμνου φτιαγμένη από μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό (ένα αρχαίο σταφύλι που ευδοκιμεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στο ηφαιστειακό terroir της Λήμνου). Το χρώμα της είναι θολό πορτοκαλί , σκάνε στη μύτη υπέροχα αρώματα πορτοκαλιού και βανίλιας , ενώ είναι ιδανικό συνοδευτικό για πιάτα θαλασσινής κουζίνας . Η ρετσίνα του Κτήματος Γκαράλη περιέχει αμελητέα ποσότητα από θειώδη και καθόλου πρωτεϊνικές σταθεροποιήσεις, όταν ανακινήσετε την φιάλη θα δείτε ένα ίζημα το οποίο  δημιουργήθηκε από την οινολάσπη. Στην υγειά σας!!!

                                                                         Stathis Harpas 





 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου