Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρηματική ελληνική κουζίνα στο εστιατόριο “Ριζά” ( η επανάσταση των ντόπιων υλικών στο νησί της Λήμνου)

Στο Ανδρώνι της  Μύρινας λαμβάνει χώρα η …..επανάσταση των ντόπιων υλικών της Λήμνου και το αιτιολογώ για να μην παρεξηγηθώ . Ριζά ονομάζονται οι πρόποδες ενός λόφου και στην αρχή αυτού του λόφου λίγο έξω από τη πρωτεύουσα του νησιού στη τοποθεσία  Aνδρώνι , εδώ και μερικούς μήνες δυο νέοι άνθρωποι ο Άκης Μπλετσογιάννης και ο Λουκάς Μάιλερ άνοιξαν το εστιατόριο «Ριζά» και μαγειρεύουν ευρηματική ελληνική κουζίνα αναδεικνύοντας με απρόσμενη επιτυχία την ποιότητα και τη φρεσκάδα των ντόπιων υλικών  της Λήμνου . Και δόξα το θεό η Λήμνος είναι ένα νησί γευστικός θησαυρός πλούσιο σε καλή πρώτη ύλη , τυροκομικά , ζυμαρικά, αλίπαστα, παραδοσιακά όσπρια , αμνοερίφια και κρασιά με ιστορία. 

Κατ’ αρχάς για να γευματίσει κάποιος στο εστιατόριο χρειάζεται οπωσδήποτε κράτηση , αν δεν το κάνει θα πρέπει να περιμένει υπομονετικά στην «ουρά» μέχρι να έρθει η σειρά του . Επειδή το αίθριο του εστιατορίου ήταν  γεμάτο , κατάφερα με βρω τραπέζι στην εσωτερική σάλα με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού . Η ανοιχτή κουζίνα είναι μια τελετουργία για το κόσμο , κι εδώ στα «Ριζά» όλα γίνονται μπροστά στους θαμώνες , ο  Λουκάς Μάιλερ βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σεβίτσε που ετοιμάζει και ο Άκης Μπλετσογιάννης κόβει σε ταλιάτα ένα καλοψημένο  κομμάτι αρνιού. Παράλληλα αφουγκράζεσαι την ένταση της κουζίνας , ακούς τις εντολές του μάγειρα  στην ομάδα του και τα φαγητά που τσιτσιρίζουν στη φωτιά.  

Έρχεται ο σερβιτόρος για την παραγγελία και σου δίνει ένα εύχρηστο μονόφυλλο καταλογάκι με τα  πιάτα  που έχουν μαγειρευτεί ανάλογα με τις διαθέσιμες πρώτες ύλες της ημέρας. Η ελληνική κουζίνα στις καλύτερες στιγμές της , εδώ τα παιδιά μαγειρεύουν απλά και μαστορικά αναδεικνύοντας τη δύναμη των υλικών τους . Ο Λουκάς Μάιλερ (από Ελληνίδα μητέρα  και πατέρα Αυστριακό) παρά το νεαρόν της ηλικίας του υπηρετεί την μαγειρική με πολύ πειθαρχία και αγάπη , το moto που τον χαρακτηρίζει είναι το «απλό φαγητό»  με φρέσκες πρώτες ύλες. Τα πιάτα είναι λιτά σε παρουσίαση , έχουν απόλυτη γευστική σαφήνεια , είναι ελαφριά και υγιεινά .Σημειωτέον πως το ψωμί φτιάχνεται στο φούρνο του εστιατορίου , πατατόψωμο , πολυσπόρο και σταρένιο ολικής , προσωπικά αγάπησα τρελά το πατατόψωμο για την βελούδινη ζύμη του και την αληθινή νοστιμιά του .

Δοκιμάσαμε : Ήθελα να δοκιμάσω έναν δημοφιλή μεζέ που κακοποιείται βάναυσα στην ελληνική εστίαση το χταπόδι , ως επί το πλείστον  στο φέρνουν άγευστο και ξερακιανό στερώντας του τη θαλασσινή νοστιμιά του . Εδώ λοιπόν το ψητό χταπόδι με τη λήμνια φάβα (από το κτήμα Παγώνια) και τις ψητές ντομάτες ήταν υπέροχα μελωμένο και σε ηλέκτριζε με την χαρακτηριστική μαστιχωτή νοστιμιά του . Η καπνιστή μελιτζάνα με χυμό ντομάτας και κρέμα φέτας ήταν μια σαλάτα ελαφρώς πειραγμένη που την διέκρινε η γευστική αρμονία , πήραμε άλλη μια περιποιημένη και απολαυστική σαλάτα με κολοκύθια αχνιστά και βλίτα σε λαδολέμονο με συνοδεία  φρέσκου πρόβειου τυριού από μικρό παραγωγό του νησιού **** Για κυρίως πήραμε αρνάκι ταλιάτα με βλίτα , καρότα, πατάτα ψητή και μουστάρδα Ντιζόν , ήταν ένα πιάτο αέρινο, ισορροπημένο και ελαφρώς πειραγμένο για μεγαλύτερη νοστιμιά ****  Το μοσχαρίσιο συκώτι με λαδολέμονο , λαχανικά σε ατμό και πατάτα ψητή , έβγαζε μια αβίαστη νοστιμιά ****  Το ανάλαφρο πατατόψωμο (πολύσπορο ολικής από άλευρα Λήμνου) με συνοδεία  βούτυρο ταραμά και ελιές , ήταν ένα πιάτο ρουστίκ με ξεχωριστό γευστικό ενδιαφέρον  ****

Win list :   Η λίστα των κρασιών  έχει την γοητεία και την ιστορικότητα της λήμνιας γης , αντιπροσωπεύονται όλες οι οινοποιίες του νησιού ( η Ένωση-Limnos wines, το Κτήμα Γκαράλη , το  Κτήμα Σαββόγλου-Τσιβόλα και το οινοποιείο Κρεμμύδα-Γιώργου Ελιά) .  Θα βρείτε όμως και αντιπροσωπευτικούς  οινοπαραγωγούς από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως το Πήλιο, η Γουμένισσα, η Ικαρία και η Ανάφη .

Tips :  «Ριζά» , Ιωάννη Ξυράδη , Μύρινα (περιοχή Ανδρώνι) , Λήμνος ,  τηλ: 2254029519 . Κρίνεται απαραίτητη η κράτηση γιατί το εστιατόριο είναι μικρό και η χωρητικότητα του δεν ξεπερνά τα 40 άτομα .

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου