Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Λύχνα-Λήμνου : Ωδή στην ελληνική κουζίνα από το εστιατόριο “Έννοια πο’χς”

Tα  Λύχνα είναι ένα μικρό ήσυχο χωριό 70 κατοίκων χωρίς παραλίες και beach bar κοντά στο Μούδρο . Κάθε απόγευμα στη πλατεία του χωριού με τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίσματα  και την ιστορική εκκλησία του 18ου αιώνα , παρατηρείται ένας σχετικός συνωστισμός . Έρχονται   ψαγμένοι γευσιγνώστες και τουρίστες  για να δειπνήσουν στο εστιατόριο "Έννοια πο'χς"  το νέο  γαστρονομικό meeting point του νησιού όπου ο chef με την δημιουργική του ομάδα έχουν «γκουρμεδοποιήσει» με σύνεση τις παραδοσιακές γεύσεις της Λήμνου αναδεικνύοντας παράλληλα και τις ποιοτικές πρώτες ύλες που παράγει .

Μια παρέα δημιουργικών ανθρώπων από τη Λήμνο και την Θεσσαλονίκη πήραν τον εγκαταλελειμμένο καφενέ του χωριού , εγκατέστησαν μια λειτουργική κουζίνα και ξεκίνησαν να μαγειρεύουν πιάτα της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας κλείνοντας  το μάτι στη τοπική παράδοση του νησιού. Το ονόμασαν "Έννοια πο'χς"  που σημαίνει στη ντοπιολαλιά του νησιού μην δίνεις σημασία, μην σκας . Ο ιδιοκτήτης Βασίλης Πιαντές ήθελε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο καφενέ , που τα πρωινά θα σερβίρει καφέ στους κατοίκους του χωριού και το απόγευμα θα προσφέρει ένα καλό μεζέ , ο πήχης όμως ανέβηκε από νωρίς πολύ ψηλά και ο κόσμος αυτό το εκτίμησε. Οι περισσότεροι το ονόμασαν γκουρμέ εστιατόριο , κάποιοι άλλοι ποιοτικό  μεζεδοπωλείο , εγώ δεν θα διαφωνήσω με κανέναν θα σας πω μόνο ένα πράγμα κάθε  απόγευμα στο "Εννοια πο'χς" συντελείται μια γαστρονομική πανδαισία.

Ο σεφ Αλέξης Παππάς ύστερα από δέκα χρόνια πορείας στις κουζίνες της Θεσσαλονίκης  και της Κρήτης , τα δυο τελευταία χρόνια εργάζεται στο «Έννοια πο’χς» αναδεικνύοντας με την μαγειρική του τέχνη τις μυρωδιές και τα αρώματα της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας . Τα πιάτα του διακρίνονται για την τόλμη τους ,τη πηγαία νοστιμιά τους  και τις  προσεγμένες εκτελέσεις , όλη η παλέτα της λήμνιας γης βρίσκεται επάνω στο τραπέζι σας. Χρησιμοποιεί στη μαγειρική του ποιοτικές πρώτες ύλες από αγροκτήματα και βιοτεχνίες του νησιού , μελίχλωρο και καλαθάκι από το μικρό τυροκομείο Βίγλα , ψάρια και μεταποιημένα θαλασσινά  από την «Λήμνου θάλασσα» , φλωμάρια και κριθαράκι από τη βιοτεχνία Ποριάζη ,  Άφκο ( η φάβα της Λήμνου ) και φασολάκι Ασπρομύτικο από τον κτήμα Σαλαμουσά και βέβαια κρασί λημνιό το σήμα κατατεθέν του νησιού.

   Πιάτα-μπιζουδάκια από τον Αλέξη Παππά 

Δοκιμάσαμε και μας ηλέκτρισαν με την νοστιμιά τους τα ντόπια φλωμάρια με φιστίκι Αιγίνης , βασιλικό και φέτα **** το bao ban χταποδιού με ταραμοσαλάτα , λάχανο , ραπανάκι , και φρέσκο κρεμμυδάκι ήταν μια ξεχωριστή επιλογή νοστιμιάς ****  η σουπιά με ταλιατέλες , άγρια μανιτάρια, τρούφα και μοσχάτο Λήμνου απογείωσε τα γαστρονομικά μας αντανακλαστικά  ****  τα χόρτα εποχής με βλίτα , χούμους από ασπρομύτικα φασόλια και γαύρο μαρινάτο ήταν μια σαλάτα  ευρηματική και απολαυστική ****  θα κλείσω με το πιάτο-μπιζουδάκι του Αλέξη Παππά , χταπόδι με πετιμέζι, λάιμ και πιπεριά φλωρίνης ****  Το φινάλε στο γεύμα γράφτηκε με τα υπέροχα γλυκά του chef ****  

Tips : Το  «Έννοια πο’χς» στο χωριό Λύχνα λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο , αν δεν έχετε κάνει κράτηση μην διανοηθείτε να πάτε έτσι απρόσκλητοι!!! , τηλ κρατήσεων : 2254 071742

 











 

Γαστρονομικοί προορισμοί (που ξεχώρισα) σε μικρά χωριά της Ελληνικής επικράτειας :

 

Σάμος :  Δυο νέα παιδιά ο Βασίλης και η Κατερίνα μεγαλουργούν γευστικά στο εστιατόριο τους «Ορίζοντας» που βρίσκεται  στο χωριό Πλάτανος των 400 κατοίκων . Προσφέρουν στο κόσμο εξαιρετικά πιάτα της ελληνικής και μεσογειακής  κουζίνας  τα οποία «αναβαθμίζουν» προσθέτοντας  gourmet πινελιές .

Χίος :  Στο μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι της Χίου των 150 κατοίκων «ξεπήδησε» στη μέση του πουθενά εδώ και μερικά χρόνια το εστιατόριο «Αμέθυστος» που ξεχωρίζει για τις εξαίσιες γκουρμεδιές του , προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα  με τα περισσότερα πιάτα να είναι εμπνευσμένα από το νησί και τα προϊόντα που παράγει , η  μαστίχα βέβαια έχει το πρώτο λόγο και ακολουθούν το μαστέλο , τα ντοματίνια , τα χερίσια μακαρόνια , και τα ξυλάγγουρα .

Σέρρες :  Η «ταβέρνα του Ανδρέα» στο Σκοπιά -Σερρών των 160 κατοίκων  αποτελεί το  απόλυτο φετίχ κάθε ψαγμένου κρεατοφάγου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη!!!  Ο Ανδρέας  Σταυρίδης (που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο ) διαλέγει τα καλύτερα  steak  από ελληνικές φάρμες παραδοσιακής κτηνοτροφίας και τα ωριμάζει κατάλληλα  με τη μέθοδο της ξηράς ωρίμανσης για να αποκτήσουν μεγαλύτερη νοστιμιά.

Η Μουσθένη :  των 647 κατοίκων είναι ένα ειδυλλιακό χωριό που βρίσκεται στους πρόποδες του Χρυσοφόρου όρους Παγγαίου . Λίγο έξω από το χωριό σε μια κατάφυτη έκταση με πλατάνια βρίσκεται  η οικογενειακή  κρεατοταβέρνα «Μποστάνι» , ο ιδιοκτήτης της  διαμόρφωσε τον περιβάλλοντα χώρο ιδανικά , τα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της περιοχής σε συνδυασμό με τη βουνίσια δροσιά του Παγγαίου δημιουργούν ένα υπέροχο αίσθημα ηρεμίας και χαλάρωσης. Η άνετη σάλα της ταβέρνας  με τα απαλά γήινα χρώματα , τα vintage έπιπλα και το τζάκι , προσφέρουν μια ζεστή θαλπωρή στον επισκέπτη και τον προετοιμάζουν να έχει σε ετοιμότητα τα γαστρονομικά του αντανακλαστικά  γι’ αυτά που θα δοκιμάσει .

Λήμνος :  Η λίστα μεγαλώνει με το εστιατόριο  «Έννοια πο’χς» που λειτουργεί στα μικρό χωριό Λύχνα  των 70 κατοίκων  από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου