Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Ο παραδοσιακός Λημνιός καβουρμάς από την οικογένεια Παλαίστρου

Η παράδοση του καβουρμά στην Λήμνο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών , το «γουρτζέλ», όπως ονόμαζαν το γουρούνι τα παλιά χρόνια, ήταν πολύτιμο για το κρέας, το λίπος και το δέρμα του.  Το σφάξιμο του γουρτζελιού γινόταν την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων , τα λεγόμενα χοιροσφάγια που είχαν τελετουργικό χαρακτήρα και σύμφωνα με τη παράδοση γινόνταν σε ανάμνηση της σφαγής των νηπίων από τον Ηρώδη. Οι άνδρες του χωριού οργανωμένοι έσφαζαν το γουρούνι , το κομμάτιαζαν , ένα μέρος το πάστωναν και με το λίπος του έφτιαχναν τη πηχτή ( βρασμένη με αλάτι, λεμόνι, σκόρδο, φύλλα δάφνης ή άλλα μυρωδικά ), ο καβουρμάς είναι κρέας παστωμένο με αλάτι και προτηγανισμένο. Σήμερα  ο παραδοσιακός καβουρμάς της Λήμνου είναι ένα σχετικά άγνωστο προϊόν στην υπόλοιπη Ελλάδα , τον επισκιάζει βέβαια ο Θρακιώτικος που είναι δημοφιλής στην ηπειρωτική Ελλάδα . 

Ο Νικόλαος Παλαίστρος είναι ένας εξαιρετικός τεχνίτης που συνεχίζει  τη παράδοση του καβουρμά με την μικρή βιοτεχνία που άνοιξε το 2016 λίγο έξω από την Μύρινα. Ο Λημνιός καβουρμάς παρασκευάζεται με την σπιτική συνταγή της οικογενείας Παλαίστρου (που παραδίδεται από γενιά σε γενιά) ,  βράζουν τα κρέατα μέσα στο ζουμί τους μέχρι να μαλακώσουν  με διάφορα μπαχαρικά , ενώ το αλάτι είναι το μοναδικό συντηρητικό τους.  Τα ζώα που χρησιμοποιούνται για την  παράγωγη του εκτρέφονται σε τοπικές μονάδες και σε κατάλληλους χώρους, με αγνές τροφές, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη ποιότητα κρέατος. Ο πρόβειος καβουρμάς ήταν μια πραγματική αποκάλυψη, πλούσια γεύση , τρυφερό, εκλεκτό κρέας και μπαχαρικά συνθέτουν το ιδανικό μεζεδάκι για το μεσημεριανό τραπέζι . Βέβαια υπάρχει ο χοιρινός και ο μοσχαρίσιος .  

Εξ ίσου εκλεκτός είναι και ο ανάμεικτος καβουρμάς (χοιρινός, μοσχαρίσιος, κατσικίσιος και πρόβειος ) ένας δυναμίτης γεύσεων και αρωμάτων που προορίζεται ειδικά για μακαρονάδες και ομελέτες . Προσωπικά θα σας πρότεινα να προμηθευτείτε το κεσεδάκι που περιέχει μερίδες καβουρδισμένου κρέατος μέσα σε λίπος. Σερβίρετε ως έχει ή κομμένο σε λεπτές φέτες , μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά όλα τα μαγειρευτά λαχανικά δίνοντας ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Μετά από κάθε χρήση το υπόλοιπο προϊόν πρέπει να καλύπτεται με το λίπος που φέρει η συσκευασία του . Μου το τόνισε επανειλημμένως ο Νίκος  Παλαίστρος και σας το μεταφέρω ,τον καβουρμά για να τον απολαύσεις  πρέπει να τον τρως κρύο , στην έσχατη περίπτωση θα τον κάνεις με αυγά !!!

Tips : Παλαίστρος Νικόλαος , 7ο χιλιόμετρο Κορνού , Λήμνος ,τηλ: 2254061117, όλα τα προϊόντα θα τα βρείτε σε delicatessen της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης .

 

 











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου