Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

10 ρόζε κρασιά από τη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που αξίζει να δοκιμάσετε

Θυμάμαι στα μέσα της δεκαετίας του ’70 το μοναδικό ροζέ κρασί που υπήρχε στο εμπόριο ήταν αυτό του Καλλιγά στην γνωστή πλακέ φιάλη, μετά ήρθε να προστεθεί και του Τσάνταλη . Οι περισσότεροι Έλληνες  θεωρούσαν μέχρι τότε πως το ροζέ είναι ένα κρασί  κατώτερης ποιότητας με χρωστικές ουσίες και χαμηλό γευστικό ενδιαφέρον. Την εποχή εκείνη οι λιγοστοί οινοπαραγωγοί που υπήρχαν στη χώρα (Μπουτάρης , Τσάνταλης και Κλάους ) ήταν αφοσιωμένοι περισσότερο στη παραγωγή της ρετσίνας , του λευκού και του κόκκινου κρασιού. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούμε πως η παραγωγή του ροζέ κρασιού αυξήθηκε και βελτιώθηκε στη παγκόσμια αγορά , αυτή η τάση συμπαρέσυρε και τους Έλληνες οινοποιούς  οι οποίοι ξεκίνησαν να παράγουν αξιόλογα ροζέ κρασιά εκ των οποίων κάποια απέσπασαν και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς . Δεν είμαι οινολόγος ή σομελιέ και δεν ειδικεύομαι στα κρασιά, όμως καταλαβαίνω  κι από ένστικτο, αλλά και από το σώμα του κάθε κρασιού ποιο από αυτά θα γίνουν τα αγαπημένα μου από την παραγωγή της περιοχής μας. Δοκίμασα πολλά, αλλά κατέληξα  σε αυτά που επέλεξα να με  συντροφεύουν στις πιο ιδιαίτερες στιγμές, όταν ένα κρασί ενώνει και μας φέρνει πιο κοντά, αλλά κι όταν η παρέα αποθεώνει το γλέντι. Απολαμβάνω κάθε στιγμή του, το χρώμα τους και τον γλυκό τους ήχο, καθώς προσγειώνονται στο ποτήρι μου, την μυρωδιά και το μεστό τους σώμα καθώς γαργαλούν με την ποιότητά τους τον ουρανίσκο. Και στη συνέχεια την επίγευση και τα αρώματα που σκορπούν στο σώμα και διεγείρουν ευχάριστα ψυχή και κορμί.

Ξεκινάμε μ’ ένα αγαπημένο ροζέ του Δραμινού αμπελώνα το «ΑΠΛΑ ροζέ» (από ξινόμαυρο και  καμπερνιέ σοβινιόν) του οινοποιού Νίκου Καρατζά . Είναι ένα κρασί με λαμπερό , ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα και πλούσιο σε  αρώματα φρούτων που πάει κόντρα στο ρεύμα . Ένα κρασί «ρωμαλέο» με μακριά φρουτώδη επίγευση που μπορεί να τα βγάλει πέρα με τα περισσότερα πιάτα που θα βρεθούν στο τραπέζι σας , και ένα από αυτά τα πιάτα είναι τα μαγειρευτά σαλιγκάρια που ετοίμασε ο Νίκος Χαραλαμπίδης στο μεζεδοπωλείο «Παραλιακόν» της Καβάλας . Ήρθε λοιπόν το ΑΠΛΑ του Νίκου Καρατζά αγκάλιασε παιχνιδιάρικα τα πιάτα και ισορρόπησε με την οξύτητα και τη ρουστίκ νοστιμιά τους.

 Ένα εξαίσιο ροζέ (απο100% Syrah)  μας εδωσαν οι αμπελώνες του Κτήματος Βίβλια Χώρα που βρίσκονται στις καταπράσινες πλάγιες του «χρυσοφόρου» όρους Παγγαίο . Έχει λαμπερό ροδί χρώμα και αρώματα φρούτων και μπαχαρικών . Συνοδεύει ιδανικά ζυμαρικά με θαλασσινά και γλυκοφάγωτα κοκκινόψαρα  στο τηγάνι . Αυτό το ροζέ είναι πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα   Ο ημίξηρος ροζέ  οίνος «Variete» (από grenache rouge) του Κωνσταντίνου Λαλίκου  που παράγεται στη Παλαιά Καβάλα . Εκτός από ένα ευχάριστο και απολαυστικό κρασί με αρώματα κόκκινων φρούτων και λουλουδιών, κατέχει κι ένα ρεκόρ είναι το δεύτερο σε πωλήσεις ροζέ κρασί στη χώρα . Πίνετε κρύο στους 6-8 º C, συνοδεύοντας υπέροχα ελληνικά καλοκαιρινά πιάτα. Επιδέχεται παλαίωση 3 χρόνια από τον τρύγο.

  Domaine Costa Lazaridi Rosé ένα εντυπωσιακό ροζέ από τον Πατριάρχη του Δραμινού αμπελώνα που θα σας σαγηνέψει με τη γεύση και το χρώμα του. Ένα εξαιρετικά λαμπρό και φωτεινό κρασί, που η ζωηρή μύτη του θα σας  παραπέμψει σε κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα και το κεράσι. Η ντελικάτη προσωπικότητα αυτού του κρασιού θα απαιτήσει και ένα αντίστοιχο food pairing , εν προκειμένω το συνόδευσα  με φίνο Ισπανικό χαμόν και ένα εξαίσιο καρπάτσιο τόνου με κρίταμο και μελάνι σουπιάς (δια χειρός Βενέτη Κυρλή) για να ισορροπήσει την δροσιστική οξύτητα του.

Θα συνεχίσω με ένα ροζέ από την περιοχή του Παγγαίου , το «Κόκκινο φιλί» του Πολυχρόνη Συμεωνίδη. Η αυστηρή επιλογή των ποικιλιών Merlot και Μοσχάτο Αλεξανδρείας και η εξαιρετική οινοποίηση τους δημιούργησαν αυτό το ευχάριστο και εξωστρεφές ροζέ ημίξηρο κρασί . Βαθύ ροζ χρώμα και πλούσιο μπουκέτο φρούτων του δάσους και γλυκιάς καραμέλας Θα παραμείνουμε στη Φωλιά του Παγγαίου και θα επισκεφτούμε το Κτήμα της οικογένειας Σεϊτανίδη που είναι άρρηκτα δεμένη με την αμπελουργία εδώ και 30 χρόνια, ενώ ξεκίνησε την οινοποιητική της παραγωγή πριν 15 χρόνια. Το Κτήμα Σεϊτανίδη απλώνεται σε 80 ιδιόκτητα στρέμματα με πιστοποιημένα αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας . Το ροζέ κρασί του «Yperterra»  οινοποιείται από cabernet sauvignon και μοσχόμαυρο , έχει λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα και προσφέρει υπέροχα αρώματα από κόκκινα φρούτα του δάσους και τριαντάφυλλο.

   Όταν φτιάχνω σπίτι μου γαριδομακαρονάδα πάντα έχω στη κάβα μου ένα Ροζέ του Nico Lazaridi γιατί αναδεικνύει ιδανικά αυτό το υπέροχο φαγάκι . Πρόκειται για ένα ημίξηρο, αρωματικό ροζέ που ζυμώνεται από  merlot και cabernet Sauvignon και πίνεται ευχάριστα για τα επόμενα 2-3 χρόνια από τον τρύγο. Το κρασί αυτό κατά γενική ομολογία είναι πασπαρτού(!!) αφού ταιριάζει σε πολλές γευστικές προτάσεις , τον χειμώνα  μπορεί να συνοδέψει πιάτα με πλούσιες και πολύπλοκες σάλτσες όπως το γιαουρτλού κεμπάπ και το κοκκινιστό ενώ τις καλοκαιρινές ημέρες είναι ένα ιδανικό απεριτίφ για δροσερές φρουτοσαλάτες. 

 Μπαίνοντας στην ένδοξη γη της Θράκης τον πρώτο αμπελώνα που συναντάμε στην Ξάνθη είναι ο Ανατολικός των αδελφών Νικολαΐδη  , το «Fine Rose» είναι ένα υπέροχο κρασί που οινοποιείται  από δύο εμβληματικές ποικιλίες του κτήματος , το τοπικό Μαυρούδι Θράκης και το Ασύρτικο. Ανοιχτό ροζ χρώμα και κλασσικά αρώματα κόκκινων φρούτων, το Ασύρτικο συμπληρώνει γενναιόδωρα με αρώματα εσπεριδοειδών . Το «Fine Rose» το συνδύασα με δυο εξαιρετικά πιάτα , ψητά βασιλικά καβούρια (Red King Crabs) , και άγρια μανιτάρια  boletus από το Σιδηρόνερο Δράμας , σοταρισμένα  στο τηγάνι  με αιγοπρόβειο  βούτυρο ανοιξιάτικης λευκής τρούφας  και ανθό  αλατιού , ένα καταπληκτικό πιάτο με ιδιαίτερες αιχμές Στα Άβδηρα της Ξάνθης  το ανερχόμενο κτήμα Βουρβουκέλη κυκλοφορεί τον ημίξηρο ροζέ οίνο «Άβδηρος» που οινοποιείται από μια σπάνια Θρακιώτικη ποικιλία το Παμίτι σε συνδυασμό με το γαλλικό Syrah . Μόλις κυλίσουν οι πρώτες σταγόνες του κρασιού στη στοματική σας κοιλότητα  θα τη πλημμυρίσουν γλυκά αρώματα κόκκινων φρούτων και νότες καραμέλας. Το food pairing του κρασιού είναι οι ελαφριές πράσινες σαλάτες Και κλείνουμε με το οινοποιείο «Κίκονες» στη Μαρώνεια Θράκης , εδώ το αρωματικό ροζέ οινοποιείται από cabernet sauvignon και Λημνιό. Μας προσφέρει  φρέσκα αρώματα κερασιού και φράουλας και πίνετε φρέσκο στους 8-10ο C .  Το γευστικό ταίριασμα του κρασιού είναι με πιάτα της ελληνικής κουζίνας όπως λαδερά και  μακαρονάδες .

  Stathis Harpas

 

 












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου