Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

10 σημεία για καλό φαγητό στο νησί της Χίου

Κατ’ αρχάς : Οι φορείς της Χίου τα τελευταία χρόνια κάνουν σημαντικές προσπάθειες για να αναδείξουν τα εξαιρετικά προϊόντα που παράγει το νησί (ζυμαρικά ,τυροκομικά , λαχανικά, μαστίχα ,εσπεριδοειδή και ποτά) και την ανάδειξή τους μέσα από την τοπική κουζίνα σε πιάτα με ισχυρό αποτύπωμα την τοπικότητα και την ονομασία προέλευσης του νησιού. Η προσπάθεια αυτή αποδίδει και ήδη τα τοπικά προϊόντα συνομιλούν με τις γεύσεις και τις μαγειρικές νοοτροπίες της ανατολής, της εντόπιας κουλτούρας, αλλά και του σύγχρονου κοσμοπολιτισμού. Τα τοπικά πιάτα της χιώτικης κουζίνας όπως τα χερίσια μακαρόνια, το μπεγότο, ο ολιός από το χταπόδι, το ψητό μαστέλο και οι χιώτικες χορτόπιτες συνομιλούν με τις παραδόσεις και τα μεθυστικά αρώματα του ούζου και της σούμας (χιώτικο τσίπουρο) και σε πολλούς συνδυασμούς αναδεικνύουν μεζέδες, καλούδια για ούζο και απαιτητικό μαγείρεμα για έξοχο αποτέλεσμα. Μια περιήγηση στις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Χίου θα σας αποκαλύψει έναν ευρύ χάρτη γεύσεων, αλλά και πειρασμών που δεν θα σας αφήσουν να πλήξετε ποτέ. Στην πιο παλιά ταβέρνα του νησιού στον “Χότζα” θα βρείτε νοστιμότατη πολίτικη κουζίνα , στον “Μάκελλο” στο ορεινό Πιτυός θα δοκιμάσετε χερίσια μακαρόνια με κοκκινιστό , για τοπικές σπεσιαλιτέ με παροιμιώδεις ονομασίες θα ανηφορίσετε  στο “Απόμερο” , γκουρμεδιές θα βρείτε στον “Αμέθυστο” , θαλασσινά μεζεδάκια στο “Κεχριμπάρι” , ενώ όλα τα καλούδια της θάλασσας σας τα προσφέρει ο “Πάσσας” στη Λαγκάδα . Για χιώτικο μπεγότο και ηλιόκαυτα …..γραμμή για τους “Τρεις Μύλους” στα Τάμπακικα , ζυμαρικά και πίτσες στη trattoria Pastards στη παραλιακή ζώνη , για ποιοτική κρεατοφαγία στο Μεστούσικο” στα μεσαιωνικά σοκάκια των Μεστών  και τέλος για χιώτικες γεύσεις και νόστιμες χορτόπιτες στον “Πύργο” της οικογένειας Δέλιου στα Αυγώνυμα.

1 Ο «Χότζας» είναι από  τις παλαιότερες ταβέρνες της Χίου , δημιουργήθηκε το 1882 από τον Δημήτριο Λινό και σήμερα  διευθύνεται από τον δισέγγονο του ιδρυτή και παλιό μαραθωνοδρόμο  Γιάννη Λινό. Η ταβέρνα είναι από μόνη της ένα μουσείο, διάφορα χρηστικά σκεύη του περασμένου αιώνα και παλιά συλλεκτικά κομμάτια των προηγούμενων δεκαετιών κοσμούν τους χώρους της . Αξίζει να επισκεφτείτε τον παραδοσιακό άμβυκα που βρίσκεται πίσω από τη κουζίνα και ο οποίος μέχρι το 1950 παρήγαγε το ούζο και το ρακί που σέρβιραν στη ταβέρνα. Όλα αυτά τα χρόνια ο «Χότζας»  συνεχίζει την παράδοση του καλού φαγητού διατηρώντας αναλλοίωτες τις σπουδαίες συνταγές που του εμπιστεύτηκαν οι παππούδες του.  Στο   πλούσιο κατάλογο με τις  παραδοσιακές γεύσεις υπάρχει μια ιδιαίτερη έμφαση στη Πολίτικη κουζίνα με πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε, όπως τη πικάντικη  παστουρμαδόπιτα , το πολίτικο μπουρέκι , το ονειρικό χουνκιάρ μπεγιεντί (πουρές μελιτζάνας με κρέας) το πιάτο-έκπληξη με τα απίθανα αρώματα το ριζότο ανατολής με συκωτάκια πουλιών και τα σμυρναίικα σουτζουκάκια. Αν πάλι θέλετε να πάρετε μια γεύση της γαστρονομίας του  νησιού  σας προτείνουμε τα χερίσια μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας  και κομμάτια ψαχνού από κόκορα, τα χιώτικα λουκάνικα και το διάσημο τυρί  μαστέλο  ψημένο στα κάρβουνα. 

Tips :  Διεύθυνση : Κονδύλη 3 ,Τηλέφωνο : 22710/42787 ( Ανοιχτό : Μετά τις 6 το απόγευμα , Τιμές : 10 – 20 € )

2 Σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του νησιού τα  Σπηλάδια του Κάμπου θα βρεις «κρυμμένο» ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Χίου και το ομορφότερο μπαλκόνι του νησιού !!! Το «Απόμερο» είναι ένα μέρος που σίγουρα θα λατρέψεις γιατί θα σε ταξιδέψει μακριά από τους ήχους της πόλης σε πολύ ιδιαίτερες  χιώτικες γεύσεις .O Μιχάλης Κεφαλονίκας δεν είναι απόφοιτος κάποιας μεγάλης σχολής των chef ούτε παρακολούθησε ποτέ στη ζωή του masterclass  μαγειρικής . Μεγάλωσε όμως σ’ ένα σπίτι γεμάτο με γεύσεις και  αρώματα , ο πατέρας του υπήρξε  καραβομάγειρας στα πλοία του Χανδρή  και η μητέρα του πολύ καλή μαγείρισσα , στην αρχή της εργασιακής του ζωής ακολούθησε λάθος επάγγελμα και έγινε ηλεκτρολόγος . Κατάλαβε το σφάλμα του γρήγορα και στις αρχές του ’90 έρχεται σ’ ένα ξάγναντο στα όμορφα Σπηλάδια του Κάμπου  για να φωλιάσει τα όνειρα του και τις αγωνίες του στο πρώτο οικογενειακό ταβερνάκι , όπως λέει χαρακτηριστικά «το πρωί κτίζαμε και το βράδυ μαγειρεύαμε»!!!  Από κει και πέρα στο διάβα του χρόνου αρχίζει το «Απόμερο» να γράφει την  ιστορία του  στον γαστρονομικό χάρτη της Χίου . Η ταυτότητα του μαγαζιού χωρίς φιοριτούρες , πληθωρική ελληνική κουζίνα με πινελιές μικρασιατικών γεύσεων  που βασίζονται  στη ποιότητα και την φρεσκάδα των πρώτων υλών . Ο ιδιοκτήτης Μιχάλης Κεφαλονίκας είναι και έμπειρος ψήστης  επιμελείται ο ίδιος τις σούβλες (κοντοσούβλι, κοκκορέτσι, κατσίκι ) 

Tips : Σπηλάδια Κάμπος, Χίος , Τηλ: 2271 029675, καλό θα ήταν να κάνετε τη κράτηση σας γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργείται το αδιαχώρητο.

3  Στο μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι του 14ου αιώνα και των 150 κατοίκων «ξεπήδησε» στη μέση του πουθενά εδώ και μερικά χρόνια το εστιατόριο «Αμέθυστος» που ξεχωρίζει για τις υπέροχες γκουρμεδιές του !!! Προσφέρει ελληνική δημιουργική κουζίνα  με τα περισσότερα πιάτα να είναι εμπνευσμένα από το νησί και τα προϊόντα που παράγει , η  μαστίχα βέβαια έχει το πρώτο λόγο και ακολουθούν το μαστέλο , τα ντοματίνια , τα χερίσια μακαρόνια , τα ξυλάγγουρα , η σούμα κα. Την πρώτη φορά που επισκέφτηκα το εστιατόριο «Αμέθυστος»  αργά το απόγευμα στάθηκα άτυχος  η κουζίνα είχε κλείσει και το προσωπικό ξεκουραζόταν , την επομένη ήμουν πιο τυχερός αν και μερικά πιάτα ήταν ήδη sold out !!! Τα παιδιά νεωτερίζουν και γράφουν ιστορία στην κουζίνα , οι συνταγές που ακολουθούν είναι ελαφρώς πειραγμένες κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά , το ένα πιάτο καλύτερο από το άλλο για πάρτε μια γεύση…. μπιφτέκια αλά κρέμ με σως μαστίχας ροκφόρ , ψαρονέφρι μπουκίτσες με σως σοκολάτα και ρύζι λαχανικών με πιπεριές δάκρυ , κόκκορας κρασάτος με χυλόπιτες φρέσκες χιώτικες με γεύση μαστίχας , κεμπάπ γιαουρτλού με τσάτνευ με πιπεριά φλωρίνης και τσίλι καυτερό , κοτόπουλο φιλέτο με σως μουστάρδας-μαστίχας , καπνιστές πένες με μαστέλο φύλλα σπανάκι κρέμα τυριού ντοματίνια και μπάρμπεκιου σως , φρέσκο τορτελινι με πιπεριά φλωρίνης ανθότυρο και παρμεζάνα με λευκή σάλτσα με λιαστή ντομάτα και θυμάρι . Αν δεν επισκεφτείτε τον «Αμέθυστο» δεν νοείται να φύγετε από τη Χίο

Tips : Τριάντα χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Χίου και 6 χιλιόμετρα μετά το Πυργί  απέχει το μεσαιωνικό χωριό των  Ολύμπων .

4   Tο «Κεχριμπάρι»  βρίσκεται στο κέντρο της χώρας και αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία του νησιού. Ο ιδιοκτήτης του Μανώλης Τσίχλας ένας ευγενής και πράος άνθρωπος εργάζεται στην Ιχθυόσκαλα της Χίου επί 30 συναπτά έτη , κάθε πρωί διαλέγει φρεσκότατες ψαριές από την πραμάτεια των  καϊκιών και τις στέλνει στο μεζεδοπωλείο για να τις μαγειρέψει η γυναίκα του η κυρά Μαρία .Τα θαλασσινά αποτελούν τον κύριο κορμό των μεζέδων στο «Κεχριμπάρι» , εδώ η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι μια και απαράβατη , σε ρωτάει ο σερβιτόρος τι επιλέγεις  να παραγγείλεις θαλασσινά ή στεριανά  και οι μεζέδες έρχονται στο τραπέζι σου κατ’ επιλογήν της μαγείρισσας!!! Η ποικιλία των θαλασσινών μεζέδων οι οποίοι μαγειρεύονται με αληθινό μεράκι και σπιτική φροντίδα είναι μεγάλη , χταπόδι βραστό , σαρδέλες , μπακαλιάρος πλακί , βάτος σκορδαλιά, μύδια σε πικάντικη εκδοχή , γαριδούλες τηγανητές , και αν πετύχεις την εποχή μέχρι καλκάνι θα βρεις στο «Κεχριμπάρι» . Το μενού των στεριανών μεζέδων περιελάμβανε , πατάτες λεμονάτες με κρέας , λουκάνικα , κεφτέδες, φασόλια πιάζ , τηγανιά κα . Τα πιοτά της κάβας  είναι  όλα  προϊόντα της μυροβόλου Χίου με πρώτα και καλύτερα τα Χιώτικα ούζα που είναι απαράμιλλα “Στουπάκης” , “Τέττερης” , “Απαλαρίνα” , “ Ψυχής” , “Στέφος”  , συμπληρωματικά υπάρχει και το τοπικό  κρασί της οινοποιίας Κεφαλά από τη Βολισσό . Οι τιμές του καθ’ όλα λογικές υπολογίστε 10 -15 ευρώ το άτομο με συνοδεία αλκοόλ . 

Tips : «Κεχριμπάρι» ,  Αγίων Αναργύρων 7, Χίος , Τηλ: 6942425459 , τον χειμώνα το ωράριο  λειτουργίας του είναι από τις 12:30-4μ.μ 

5 H ταβέρνα «Μάκελος»  βρίσκεται στο χωριό Πυτιός της βόρειας Χίου και προσφέρει στον επισκέπτη τα νοστιμότατα «χερίσια»  μακαρόνια με συνοδεία φρέσκιας ντομάτας και πετεινού . Ο «Μάκελος» λοιπόν άλλαξε πριν μερικούς μήνες  ιδιοκτησιακό καθεστώς  και πέρασε στα χέρια του Νίκου Γεωργούλη έκδοτη της  πολύ καλής εφημερίδας «Πολίτης» της Χίου . Με το που φτάσαμε και καθίσαμε στη ταβέρνα το πρώτο πράγμα που έκανε ο Νίκος ήταν να μας διηγηθεί την θλιβερή ιστορία του τοπωνύμιου αυτού από την εποχή της τουρκοκρατίας. Το όνομα  Μάκελος (που είναι και το όνομα της ταβέρνας)  προέρχεται από το μακελειό!!!  Το Πιτυός αποτέλεσε τον μόνο οικισμό της Χίου που προέβαλε αντίσταση στη Σφαγή. Ως αντίποινα οι Τούρκοι τιμώρησαν παραδειγματικά τους Πιτυανούς, προχωρώντας σε αιμοσταγείς πράξεις σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού. Εκεί που υπάρχουν τα πηγάδια κι ο εντυπωσιακός πλάτανος στο κέντρο του μαγαζιού σφαγιάστηκαν και κρεμάστηκαν οι ηρωικοί Πιτυανοί που αντισταθήκαν στους Οθωμανούς . Από το θλιβερό εκείνο μακελειό η περιοχή πήρε το όνομα Μάκελος. Στο Πιτυός λοιπόν η ταβέρνα του Μάκελου μας έμαθε  τα τρώμε τα υπέροχα χερίσια μακαρόνια  . Είναι χειροποίητα και τα φτιάχνουν με τον παρακάτω τρόπο.  Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού,  τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να ξεραθούν  και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τριμμένο ξερομύζηθρο ή με κοκκινιστό πετεινό . Συνοδέψαμε το γεύμα  μας με αρωματική σούμα που είναι το τσίπουρο που φτιάχνουν στη Χίο  από αποξηραμένα σύκα !!!

Tips : «Μάκελος» , χωριό Πιτυός , τηλ. κρατήσεων : 22720/22010 , ανοιχτά καθημερινά εκτός Τρίτης και Τετάρτης .

6 Tο meeting point της ψαροφαγίας στη Χίο, βρίσκεται στην όμορφη Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα από τη χώρα) και ανάμεσα στις υπόλοιπες ψαροταβέρνες αυτή είναι η παλαιότερη και η πληρέστερη το όνομα της «Πάσσας» . Όπως μου λέει ο Γιώργος Πάσσας (είναι η τέταρτη γενιά που διαχειρίζεται το μαγαζί) η επίσημη άδεια που έχουμε στα χέρια μας είναι από το 1952 , αλλά και πριν από την δεκαετία του ΄30 ο παππούς μου είχε το μαγαζί σαν παντοπωλείο-μεζετζίδικο . Ο «Πάσσας» είναι μια ψαροταβέρνα που αγαπήθηκε από τους Χιώτες και τους επισκέπτες του νησιού για την απλότητα των πιάτων της και την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί . Προσφέρει ελληνική παραδοσιακή κουζίνα «εμπλουτισμένη» με ανεκτίμητες Χιώτικες γεύσεις όπως η τηγανητή αθερινόπιτα με κρεμμύδι που στη ντοπιολαλιά τους λέγεται μπεγότο και είναι ένας  ιδανικός ουζομεζές , ο ολιός (δηλαδή η σακούλα με το μελάνι του χταποδιού) που δοκίμασα για πρώτη φορά , τηγανίζεται με αλεύρι και λάδι , μια πολύ αρχέγονη γεύση που δεν μπόρεσα να προσδιορίσω , ο ολιός μοσχοβολούσε…. θάλασσα , αυτό μου έβγαζε στο στόμα και τραβούσε το χιώτικο ούζο «Απαλαρίνα» σαν τρελό !!! Τα γαριδο-πουγκάκια  και η γαριδόπιτα μου βγάζανε μια υπέροχη νοστιμιά , το λιαστό χταπόδι στη σχάρα ή λιόκαφτο όπως το λένε στα νησιά , είναι ο πιο νόστιμος νησιώτικος μεζές και ο Πάσσας ξέρει να τον φτιάχνει αριστοτεχνικά , θα δείτε τα χταπόδια απλωμένα στη σειρά κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο να στεγνώνουν μπροστά στη προκυμαία . Ο Γιώργος Πάσσας  αναζητά επίμονα κάθε μέρα τα πιο φρέσκα ψάρια (καθαρά και μικρά) που βγάζουν τα καΐκια στη Λαγκάδα . Τέλος τιμήσαμε και τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα της Χίου όπως το αγελαδινό μαστέλο του Κώστα Τουμάζου και το ξεχωριστό γίδινο «τυρί του τσοπάνη» του Λαγκαδούση τυροκόμου Γιάννη Γεωργούλη με τα υπέροχα αρώματα και τη μαστιχωτή υφή .

Tips : «Πάσσας» , χωριό Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα από τη Χίο) , τηλ. κρατήσεων : 2271 074218

7 Μόλις δυο χιλιόμετρα από τη χώρα της Χίου θα συναντήσετε το πιο φωτογραφημένο σημείο του νησιού τους τρεις μύλους στη περιοχή Ταμπάκικα , εκεί στα τέλη του 19 ου αιώνα άνθισε  μια μικρή βιομηχανία βυρσοδεψείων . Λίγα μέτρα  παρακάτω θα βρείτε ένα υπαίθριο μεζεδοπωλείο με την επωνυμία «3 Μύλοι» τα τραπεζάκια του φτάνουν μέχρι την ακρογιαλιά , με δυο δρασκελιές θα βρεθείς στη θάλασσα για να δροσίσεις τα πόδια σου  και η μυρωδιά της με την απαραίτητη δόση αρμύρας και ιωδίου θα σου ανοίξει την όρεξη για θαλασσινές γεύσεις . Χωρίς περιττές φιοριτούρες θα σας πρότεινα να παραγγείλετε το Χιώτικο  «Μαύρο Ρόδο» είναι ένα τσίπουρο της ποτοποιίας Στουπάκη με ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα , αφήστε την αυθεντική του γεύση και το άρωμα του να σας ταξιδέψουν. Η πρώτη γουλιά αλλά και η τελευταία κρύβει μέσα της την αίσθηση του ρόδου !!! αρκούν μόνο λίγες σταγόνες νερού για να απελευθερώσει το χαρακτηριστικό άρωμα του τριαντάφυλλου που θα πλημμυρίσει ευχάριστα τον ουρανίσκο σας . Για συνοδευτικά θα σας συμβούλευα να επιλέξετε το νοστιμότατο Χιώτικο μπεγότο είναι η τηγανητή αθερινόπιτα με κρεμμύδι , ένα χταπόδι ξιδάτο, ένα ηλιόκαφτο απαραίτητο για το τσίπουρο και μια χιώτικη γαριδόπιτα . Να είστε σίγουροι πως  εάν ακολουθήσετε τις προτάσεις μου θα περάσετε όμορφα και θα θελήσετε να ξαναπάτε στους «3 Μύλους» . 

Tips : «3 Μύλοι» ,  Γεωρ. Χατζηφραγκούλη Ανδρεάδη 33 , Χίος  , τηλ: 2271 095500

8 Το Pastards είναι μια φιλόξενη και cozy  trattoria στη προκυμαία της Χίου , εδώ η πίτσα έχει την τιμητική της , ξεχωρίζει για την υπέροχη χειροποίητη ζύμη της , την τραγανή σκληράδα και τα ποιοτικά toppings που θα σαγηνέψουν τους γευστικούς σας κάλυκες . Στην pasta όμως το “Pastards” καινοτομεί , προσφέρει μεγάλες μερίδες αυστηρώς al dente που συνοδεύονται με αυθεντικές ιταλικές  σάλτσες και ποιοτικές πρώτες ύλες . Αν δυσκολευτείτε στην επιλογή εμείς θα σας προτείνουμε να δοκιμάσετε τα χειροποίητα ραβιόλια με γέμιση τυριών , τις ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς , γαρίδες , τυρί και πιπεριές φλωρίνης , το ριζότο με πεκορίνο και καπνιστό χοιρινό , το ριζότο με κολοκύθι, μελιτζάνα και κρέμα καρύδας , ενώ ένα από τα αγαπημένα πιάτα του κοινού είναι τα μακαρόνια με λευκή σάλτσα, κοτόπουλο και μανιτάρια . Θα ήθελα να σημειώσω εδώ πως στη Χίο αγαπούν ιδιαίτερα τις μπρουσκέτες , τις έχω δοκιμάσει σε πολλά εστιατόρια του νησιού αλλά εδώ στο “Pastards” τις έχουν ανεβάσει ένα επίπεδο πιο πάνω , ξεχωρίσαμε αυτήν με το τοπικό μαστέλο και granberry, και τη μπρουσκέτα dinkel με κρέμα αβοκάντο , cottage cheese και καπνιστό σολομό ( είναι λίγο τσιμπημένες στην τιμή αλλά αξίζει και είναι χορταστικές). Τον χειμώνα ο chef  προσφέρει στο κόσμο μια σειρά από βελουτέ σούπες όπως  καροτόσουπα , σπανάκι , σούπα λαχανικών και ντοματόσουπα .

Tips : Λιβανού 13, Χίος, Τηλ: 2271081466

9  Τα Μεστά είναι το πιο όμορφο μεσαιωνικό χωριό-κάστρο της Χίου, βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και έχει αναδειχθεί διατηρητέο μεσαιωνικό μνημείο. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του ,φρουριακού τύπου ,που παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων, το καθιστούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά χωριά του νησιού. Περπατώντας στα μεσαιωνικά δαιδαλώδη στενά των Μεστών μας έβγαλε ο δρόμος σ’ ένα οικογενειακό ψητοπωλείο με την επωνυμία "Το Μεστούσικο" που αποτελεί τη χαρά του κάθε κρεατολάγνου !!! Κοκορέτσι, κοντοσούβλι, παϊδάκια , κεμπάπ , ζουμερά μπιφτέκια ,σουβλάκια , λουκάνικα , αποτελούν σταθερές επιλογές για ένα σωστό, κρεατοφαγικό τσιμπούσι και με όλες τις πρώτες ύλες να προέρχονται από το νησί της Χίου . Το προσωπικό φιλικό και ευγενικό , η εξυπηρέτηση γρήγορη , η καθαριότητα σχολαστική και οι τιμές ελκυστικές . Δεν νομίζω να χρειαστείτε τίποτα περισσότερο . 

Tips: Ψητοπωλείο “Το Μεστούσικο” , Μεστά, Καλαμωτή , Τηλ : 2271076458 , Κινητό: 6932620442 

10  Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο από τη χώρα της  Χίου, και στη διαδρομή σας προς τα δυτικά, σε απόσταση 16 χιλιομέτρων  θα συναντήσετε το μεσαιωνικό  χωριό των Αυγωνύμων. Εκεί λοιπόν  ο Παναγιώτης και η Καλλιόπη Δέλιου  το 1987 ξεκίνησαν να λειτουργούν την οικογενειακή  τους ταβέρνα ο «Πύργος». Τις γιορτές του Πάσχα επισκέφτηκα για δεύτερη φορά τη συγκεκριμένη ταβέρνα και βρήκα τους ιδιοκτήτες της μέσα στη κουζίνα να μαγειρεύουν σπιτικά φαγητά  χρησιμοποιώντας αγνές πρώτες ύλες που παράγουν οι ίδιοι στο κτήμα τους . Το λάδι οι ελιές η κοπανιστή η σούμα και τα λαχανικά είναι όλα δικής τους παραγωγής. Η ταβέρνα  σερβίρει ντόπια κρέατα, αρνάκι, γουρουνόπουλο  και κατσικάκι στη σούβλα όλα σωστά ψημένα, μοσχοβολιστά  και με κρεάτινη νοστιμιά !!!! Αξίζει βέβαια να αναφερθούμε και στους παραδοσιακούς χορτοκεφτέδες που φτιάχνει με περισσή μαεστρία η κ Καλλιόπη , τα νοστιμότατα σαρμαδάκια γιαλατζί , και τη φρεσκότατη  χιώτικη μυζήθρα . Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα χειροποίητα γλυκά του κουταλιού τριαντάφυλλο και κυδώνι που φτιάχνει η οικογένεια Δέλιου .

Tips : Οικογενειακή ταβέρνα “Πύργος” , Αυγώνυμα , Τηλ για κρατήσεις : 2271042175 , Κινητό: 6974880816


 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου