Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Δοξάτο -Δράμας : Επίσκεψη στην Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας

Στο Δοξάτο της Δράμας το 2015 ο Γιάννης Ετόγλου  ξεκίνησε την λειτουργία της Μακεδονικής  Μικροζυθοποιίας , παράγει φρέσκια και απαστερίωτη μπύρα χρησιμοποιώντας στις ζυμώσεις του τα κρυστάλλινα νερά των πηγών Βοϊράνης του Ζυγάκτη ποταμού που βρίσκεται  στο διπλανό χωριό του  Κεφαλλαρίου . Στο  ζυθοποιείο επικρατεί χειρουργική καθαριότητα , τηρούνται σχολαστικά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, και έτσι αποφεύγεται η εισχώρηση μικροβίων που θα μπορούσαν να αλλοιώσουν  την ποιότητα της μπύρας . Η Μακεδονική Μικροζυθοποιία Δράμας σ’ αυτό το σύντομο  χρονικό διάστημα της παρουσίας της , προχωρά ένα βήμα μπροστά στοχεύοντας μέσω της καινοτομίας να αυξήσει τις πιθανότητες της να επιβιώσει μέσα σε έναν ανταγωνιστικό κλάδο. Το πρώτο καινοτόμο βήμα που εφαρμόστηκε ήταν η προμήθεια του φίλτρου εφαπτομενικής διήθησης τελευταίας τεχνολογίας και το πρώτο στην Ελλάδα. Με το φιλτράρισμα αυτό επιτυγχάνετε η  αφαίρεση των μικρό-οργανισμών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της μπύρας κατά την αποθήκευση όπως είναι οι επαναζυμώσεις , το θόλωμα και η μεταβολή του χρώματος της . Η δεύτερη καινοτομία είναι το αυτόψυκτο δεξαμενάκι που κατασκεύασαν και εγκαθιστούν στα  καταστήματα μαζικής εστίασης . Με τον τρόπο αυτό η μπύρα φτάνει στον καταναλωτή με τις καλύτερες προϋποθέσεις , είναι σαν να την πίνεις από τη δεξαμενή , διατηρεί τη φρεσκάδα της, τη θερμοκρασία της ενώ περιέχει την επιθυμητή ποσότητα αφρού . Όλα τα εστιατόρια και τα bar στη Δράμα , τη Καβάλα , τις Σέρρες και το νησί της Θάσου διαθέτουν αυτή τη δεξαμενή . 

Ο  Γιάννης Ετόγλου  με τον διακριτικό τίτλο  «Johnnies’ Beer» κυκλοφόρησε μέχρι τώρα δύο συνταγές , μια Lager και μια Weiss . Η Lager  είναι μια φρέσκια μπύρα  που παρασκευάζεται  από τρία είδη βυνοποιημένου κριθαριού  και το μοναδικό νερό των πηγών Βοϊράνης ενώ η περιεκτικότητα της σε αλκοόλ φτάνει το 5% . Η Weiss είναι μια ζωντανή μπύρα με έντονη θολερότητα , παρασκευάζεται κατά 50%  από σιτάρι  και 50%  από κριθάρι που αποτελούν και τα δυο τοπικές πρώτες ύλες . Να σημειώσουμε εδώ πως η ζύμωση και η ωρίμανσή  των δυο συνταγών γίνεται χωρίς σταθεροποιητές και χρωστικές ουσίες . Μέχρι το Πάσχα αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα ζύμωση της Μακεδονικής Μικροζυθοποιίας Δράμας , θα είναι μια συνταγή-έκπληξη που θα προκαλέσει αίσθηση σε όλους τους φίλους του ζύθου . Δεν μπορώ να πω περισσότερα , θα τα δούμε μαζί παρέα τις προσεχείς ημέρες που θα ξεκινήσει η εμφιάλωση της συγκεκριμένης μπύρας. Η ξενάγηση στον χώρο της ζύμωσης , της παραγωγής και της εμφιάλωσης έγινε από τον υπεύθυνο παραγωγής και τεχνολόγο τροφίμων Νεκτάριο Συμεωνίδη τον οποίο και ευχαριστούμε .

TIPS : Το ζυθοποιείο βρίσκεται στο Δοξάτο Δράμας  στο 10ο  χλμ της επαρχιακής οδού Δράμας-Καβάλας  και είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνο 2521 069500

 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου