Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Σωτήρης Ευαγγέλου : Περισσότερα από 30 χρόνια στην πρώτη γραμμή της ελληνικής γαστρονομίας

 Είχαμε συνεννοηθεί να συναντηθούμε με τον Σωτήρη Ευαγγέλου (executive chef  του “Salonica restaurant &barκαι πολυνίκη των βραβείων του «Αθηνοράματος» αφού σταθερά αποσπά το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας και το Χρυσό Σκούφο) κατά την διάρκεια του γεύματος στη σάλα του εστιατορίου . Μας πλησίασε πριν μπει στην κουζίνα και μας εισήγαγε στην φιλοσοφία του και την τέχνη του. Όταν  ολοκληρώσαμε τη κουβέντα, μας χαιρέτισε ευγενικά, φόρεσε τη μπλούζα της δουλειάς και μπήκε στην κουζίνα με το υπόλοιπο επιτελείο του , που δούλευε ήδη.

     Τριάντα χρόνια στην πρώτη γραμμή της ελληνικής γαστρονομίας , ένας άνθρωπος ταπεινός, αλλά πάντα  ανοιχτόμυαλος, με ισχυρή μαγειρική προσωπικότητα, προσδίδει με την δουλειά και τις γνώσεις του χαρακτήρα, αλλά κυρίως κύρος στην ελληνική κουζίνα. Παλεύει με τα μοναδικά υλικά της και εμπνέεται με την εκτέλεση, ώστε να την ανεβάσει επίπεδο και να την πλουτίσει με  διακρίσεις και περιεχόμενο.   Ο Σωτήρης Ευαγγέλου ξαναγύρισε στη λατρεμένη Θεσσαλονίκη από όπου ξεκίνησε ουσιαστικά τη καριέρα του . Την εποχή εκείνη το εστιατόριο ονομαζότανε «Porfyra» ανήκε στον όμιλο Grecotel , βρισκόταν στο roof garden του Makedonia palaceκαι για  να εξασφαλίσεις θέση έπρεπε να επικαλεσθείς κάποια ισχυρή γνωριμία. Η ομάδα του Σωτήρη Ευαγγέλου ( ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Θάσιος chef  Γιάννης Μαρινόπουλος ) μεγαλουργούσε και εντυπωσίαζε τον κόσμο από το 1997μέχρι το 2004, με την υψηλή ποιότητα των πιάτων του, τότε ξεκίνησε δειλά-δειλά με όση γνώση και εμπειρία είχε να φτιάχνει τα πρώτα sushi  στη Θεσσαλονίκη, ξέρετε αυτό το φαγητό που προξενεί έντονα συναισθήματα ή το λατρεύεις ή το μισείς

  Σήμερα το Salonica restaurant &barβρίσκεται στο ισόγειο του ξενοδοχείου  Makedonia Palace, ανοιχτόκαρδη σάλα , μεγάλες τζαμαρίες , άπλετο φως , ατμοσφαιρικός φωτισμός και ανοιχτή κουζίνα για το φιλοθεάμον κοινό που μπορεί να χαζέψει την ιεροτελεστία του μαγειρέματος από το αρχικό στάδιο μέχρι τις τελευταίες πινελιές του σεφ πριν ολοκληρωθεί το πιάτο   Στο all day εστιατόριο ο Σωτήρης Ευάγγελου με την υψηλή τεχνική και την εμπειρία του  αναδεικνύει την ελληνική κουζίνα, με ένα και μοναδικό σκοπό, να απογειώσει τα γαστρονομικά σας αντανακλαστικά. Τα πιάτα του ηλεκτρίζουν με την νοστιμιά τους, διατηρούν ολοζώντανες τις υφές και τα αρώματα τους ενώ αναδεικνύουν τα ντόπια πρωτογενή υλικά με ένταση και πληρότητα . Τι να πει κάνεις  για τα μοσχαρίσια μάγουλα και την ουρά που σιγομαγειρεύονται στη κατσαρόλα , το κοτόπουλο φιλέτο με τη γλυκιά κρέμα καλαμποκιού , την κακαβιά από καθαρά ψάρια (που αποτελεί το αγαπημένο πιάτο του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου) τα μακαρόνια με τις γαρίδες, ακόμη και τον πατσά με φέτα λαδορίγανη. Τελειώνοντας το γεύμα συνειδητοποιούμε ότι το καλό φαγητό δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, αλλά ώθηση για να  αγαπάμε τη ζωή περισσότερο όλοι μας. 

                                                                          Stathis Harpas 

 





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου