Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» : 127 χρόνια παράδοση στα σιροπιαστά και στο καϊμάκι

 Πλησιάζοντας τη πόρτα του γαλακτοζαχαροπλαστείου , η όσφρηση μας αρχίζει να πολιορκείται από ευωδιαστά αρώματα φρέσκου βούτυρου και καβουρδισμένες νότες ξηρών καρπών που πλανιούνται στον αέρα . Η “Νέα Ελλάς’’ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης με παράδοση στα σιροπιαστά γλυκά από το 1896!!!  Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του οι τεχνίτες εκείνης της εποχής έφτιαχναν πρώτα το ψωμί της ημέρας  και μετά ετοίμαζαν τα καϊμάκια και τα βούτυρα με το μέλι. Ο σημερινός ιδιοκτήτης Αλτάν Τζεμήλογλου σε συνέντευξη του στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» αναφέρεται στο ξεκίνημα του ζαχαροπλαστείου στα τέλη του 18ου αιώνα : « Το 1896 φτάνουν στην περιοχή τρεις Αρβανίτες οι οποίοι  ήταν τεχνίτες αρτοποιοί- ζαχαροπλάστες. Τα πρωινά πρόσφεραν ψωμί με καϊμάκι και βούτυρο με μέλι , βέβαια έκαναν και γλυκίσματα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν με έναν και μόνο εξοπλισμό , ένα χειροκίνητο πετρόμυλο τον οποίο μάλιστα σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον να τον εκθέσουμε. Με αυτό το εργαλείο ως εφόδιο καταφέραν να φτιάξουν αυτό το μαγαζί» . Τα σιροπιαστά της «Νέας Ελλάδας»  φτιάχνονται από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, γάλα από τα βοσκοτόπια της περιοχής , αβγά ελευθέρας βοσκής , αγελαδινό και πρόβειο βούτυρο από μικρούς παραγωγούς . Ο μπακλαβάς , το γαλακτομπούρεκο, το σαραϊλί και το  φυστικοσαραϊλί σου προσφέρουν πολλά καντάρια νοστιμιάς !!! ξεχωρίζει πρώτα η αρχοντιά του φρέσκου βούτυρου και ακολουθούν το τραγανό φύλλο, το απολαυστικό σιρόπι και η αρωματική κρέμα που γεμίζει το στόμα σου.

Εκείνο που με σπάει κάθε φορά τη μύτη και μου ξυπνά τις πιο γλυκές παιδικές μου αναμνήσεις , είναι το παγωτό καϊμάκι με την μαστιχωτή υφή και το  φίνο άρωμα του . Θυμάμαι έμπαινε στα ρουθούνια μου και τρύπωνε στα βάθη της καρδιάς μου, είναι δυνατόν να ξεχάσω τέτοιες γεύσεις. Αφού πρώτα το γευτώ σκέτο στη συνέχεια παραγγέλνω ένα θεσπέσιο ρεβανί και του λέω να μου βάλει από πάνω μια μπάλα καϊμάκι. Θα κλείσω μ’ ένα υπέροχο και γευστικότατο γλυκό ταψιού που έχει άρωμα Ανατολής , στα τούρκικα «καζάν ντιπί» σημαίνει ο πάτος του καζανιού , γιατί κατά την παρασκευή του κόλλησε η καραμέλα στον πάτο του καζανιού όταν το έφτιαξαν στον σουλτάνο και έτσι βγήκε η ονομασία του. Είναι γεμάτο με πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα που τη σκεπάζει η τραγανή καμένη καραμέλα . Θα βρείτε όμως και άλλα Πολίτικα γλυκά όπως το μαλεμπί (κρέμα με μαστίχα Χίου) κεσκιούλ (κρέμα αμυγδάλου), ασουρέ (γλυκός χυλός με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα).

Τips : Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» , Βασ. Κων/νου 8, Ξάνθη, τηλ: 2541021095

 

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου