Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Τα λουκάνικα της Νυρεμβέργης και η ιστορία τους (Traveling with taste as our guide: Nürnberger Bratwuerste)

Η  ιστορία του νυρεμβεργέζικου λουκάνικου (Nuernberger Bratwurst) ξεκινάει πριν το 1300 μΧ. Eίναι βέβαιο ότι ο γερμανός “ποιητής πρίγκιπας” Johann Wolfgang von Goethe, αιώνες αργότερα τα εκτιμούσε ιδιαίτερα και παρήγγελνε τα λουκάνικα σε μεγάλες ποσότητες. O Γκαίτε έχει διαμείνει στην Νυρεμβέργη αρκετές φορές. Το λουκάνικο αυτής της πόλης είναι μικρό (7 έως 9 εκατ), το βάρος του δεν ξεπερνά τα 27-30 γραμμάρια και είναι Π.Ο.Π σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Νυρεμβέργη το έχει τοποθετήσει στον κατάλογο των πολιτιστικών της αγαθών, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Νυρεμβέργης είναι ο προστάτης-ιππότης του πολιτιστικού αυτού αγαθού. Είναι γνωστή η αντίδραση του παλιού δημάρχου (+Ludwig Scholz) και του νομικού συμβούλου Νυρεμβέργης (Dr. Frommer), όταν σε μια επίσκεψη στην Κίνα βρέθηκαν στο Χονγκ Κόνγκ και στο Μακάο και είδαν “μαϊμού λουκάνικα Νυρεμβέργης” , κατέθεσαν μήνυση για παραποίηση προϊόντος και κλοπή ονόματος. Αυτό το αναφέρουμε για δείτε πώς προστατεύουν οι Γερμανοί τα πολιτιστικά αγαθά τους και τα προϊόντα τους. Η Νυρεμβέργη έχει οργανώσει για το λουκάνικο και την ιστορία του ένα μουσείο (Bratwurstmuseum) ενω ένας μικρός δρόμος έχει το όνομα Bratwurstgasse (σοκάκι του λουκάνικου). 

Η πρώτη έγγραφη αναφορά για το λουκάνικο της Νυρεμβέργης μας έρχεται το 1313. Το 2013 με αφορμή τα 700 χρόνια αυτού του πολιτιστικού αγαθού, ο τέως αρχιδήμαρχος Νυρεμβέργης και επίτιμος δημότης Καβάλας Dr. Uli Maly, τίμησε κρεοπώλες που ακόμα παράγουν λουκάνικα Νυρεμβέργης με βάσει τις παραδοσιακές συνταγές.

Για την προέλευση του προϊόντος υπάρχουν άφθονες ιστορίες :

1     Ότι επειδή ήταν μικρό μπορούσε να πωληθεί εκτός των ωρών της λειτουργίας των εστιατορίων, γιατί μπορούσε να περάσει τις τότε κλειδαρότρυπες.

2  Ήταν το τελευταίο γεύμα των μελλοθανάτων και ο φύλακας το περνούσε από τις κλειδαριές επειδή φοβόταν για την ζωή του.

3    Η  storia dell Amore μας λέει ότι ένας κρεοπώλης μάστορας ήταν άρρωστος και η κόρη του που ήταν και αυτή γνώστης έπεισε τον αγαπημένο της μαθητευόμενο να μικρύνει τα λουκάνικα και να προσθέσει κάποια μπαχαρικά. Το τέλος της ιστορίας μας λέει πως ο αυτοκρατορικός δοκιμαστής έμεινε υπέρ-ικανοποιημένος και δοκίμασε 24 λουκάνικα. Το αυτοκρατορικό βούλευμα για τα λουκάνικα έχει σφραγίδα με 24 κομμάτια, σερβίρονται συνήθως με αλοιφή πιπερόριζας η οποία είναι πολύ καυτερή. 

Που θα βρείτε τα νοστιμότερα λουκάνικα της Νυρεμβέργης :

Σήμερα μπορεί κάποιος να δοκιμάσει 6, 9, 12 ή 24 λουκάνικα , σερβίρονται συνήθως σε τσίγκινα πιάτα και συνοδεύονται με ξινό λάχανο και αλοιφή πιπερόριζας, μπορεί φυσικά κάποιος να τα δοκιμάσει και με μουστάρδα.

Μπορούμε να έχουμε λουκάνικα στη σχάρα, τηγανιτά και βραστά (τα τελευταία με άρκευθο) όλα συνοδεύονται κανονικά με ξινό λάχανο. Στο σάντουιτς βάζουν συνήθως τρία λουκάνικα γνωστά σαν drei im Weckla (3 στο ψωμάκι). Είναι το αγαπημένο street food των Νυρεμβεργέζων και των επισκεπτών της πόλης. Στην πόλη υπάρχουν αρκετά γερμανικά εστιατόρια που προσφέρουν αυτό το έδεσμα, μερικά μάλιστα το έχουν σαν κύριο πιάτο. Θα σας προτείνουμε μερικά από τα πιο γνωστά.

1  H Ταβέρνα “Zum Gulden Stern” χτίστηκε το 1375 και από το 1419 που πρωτοαναφέρθηκε βρίσκεται στο ίδιο σημείο, λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας και αποτελεί την αρχαιότερη ταβέρνα της πόλης σε σχέση με τα νυρεμβεργέζικα λουκάνικα.

2  “Goldenes Posthorn” από το 1498 είναι η αρχαιότερη ταχυδρομική ταβέρνα της Γερμανίας (κάτι σαν πανδοχείο με φαγητό εκείνα τα χρόνια), λειτουργεί ως τις μέρες μας και μπορεί κάποιος να απολαύσει νυρεμβεργέζικα λουκάνικα και φρανκονέζικες σπεσιαλιτέ.

3   “Bratwursthaeusle (Bratwursthäusle)” σερβίρει κυρίως λουκάνικα που ψήνονται πάνω από ένα αιωρούμενο γκριλ αιώρα, οι περισσότεροι υπάλληλοι στην ψησταριά είναι ανατολίτες (Φιλιππινέζοι κτλ) σερβίρει κλασσικές συνταγές του λουκάνικου. Ψητές, στο τηγάνι, βραστές. Σαν μια τοποθεσία απέναντι στο ιστορικό δημαρχείο της Νυρεμβέργης είναι συνήθως ο 1ος τουριστικός σταθμός.

4   “Bratwursτ Rösslein” (Ρόεσσλειν), μεταξύ του δημαρχείου και του ληξιαρχείου υπάρχει η πλατεία του δημαρχείου. Το ομώνυμο κατάστημα με τις 600+ θέσεις προσφέρει όλη την ποικιλία της κουζίνας της Φρανκονίας.

5  “Trödelmarkt” στην μικρή πλατεία Trödelmarkt η τριώροφη ταβέρνα προσφέρει μια μεγάλη προσφορά νυρεμβεργέζικης γαστρονομίας και φυσικά λουκάνικων σε μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα με ξυλόγλυπτα και μεταλλικά αγαλματάκια. Σε αυτήν την πλατεία τη Trödelmarkt υπάρχει το σοκάκι Bratwurstgasse και το μουσείο του Bratwurstmuseum.

Τέλος για την πόλη της Νυρεμβέργης, το λουκάνικο (Nuernberger Bratwurst) και τα Lebkuchen (ένα είδος γλυκού) ανήκουν στα πολιτιστικά αγαθά. Αυθεντικά λουκάνικα Νυρεμβέργης θεωρούνται μόνο αυτά που παράγονται στην Νυρεμβέργη και με τις αυστηρές προδιαγραφές των υλικών και παρασκευής τους. Δεν είναι μόνο τα λουκάνικα που κοσμούν την γαστρονομία της Φρανκονίας, στα πολλά λαϊκά πανηγύρια μπορούμε να απολαύσουμε, χοιρινό ή μοσχαρίσιο κότσι, βόδι στη σούβλα, σκουμπρί στην σχάρα, ποικιλίες τυριών , πιπερόριζες κα.

 

Κείμενα – φωτογραφίες :  Σωτήρης Ξώγνος , Στάθης Χαρπαντίδης 

 

Το πιάτο μπροστά λέγεται “Obatzder” και περιλαμβάνει τυρί μαλακό λειωμένο με κρεμμύδια, ντοματίνια και αυγό , πίσω το δεύτερο ονομάζεται “ 6 Bratwurst m. Kartoffelnsalat”  και περιέχει έξη λουκάνικα Νυρεμβέργης με σαλάτα πατάτας.































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου