Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Πέντε χρήσιμες διευθύνσεις για το Βουκουρέστι ( Five useful addresses for Bucharest )

1 Η μπυραρία  Caru’cu Bere (που σημαίνει το καλάθι της μπύρας) ξεχωρίζει πρώτα απ’ όλα για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της  , βρίσκεται στο  παλιό κέντρο του Βουκουρεστίου και ιδρύθηκε το 1879 από μια οικογένεια Τρανσυλβανών εμπόρων . Το εστιατόριο παρασκευάζει φρέσκια  μπύρα η οποία δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, διατηρώντας έτσι  όλα τα θρεπτικά συστατικά της  από τις πρώτες ύλες παραγωγής της . Βέβαια υπάρχει και η επιλογή ενός δυνατού  αποστάγματος που ονομάζεται  Pálinka (παλίνκα) , μοιάζει με το δικό μας τσίπουρο και μας έρχεται από τη περιοχή των Καρπαθίων . Η κουζίνα  της Ρουμανίας είναι πλούσια σε γεύσεις  και πολύ νόστιμη , διαφέρει όμως από περιοχή σε περιοχή, όσο πλησιάζεις προς την Τρανσυλβανία γίνεται πιο πικάντικη και πιο πιπεράτη. Θα σας προτείναμε λοιπόν να δοκιμάσετε "Το πιάτο του Ιππότη" (μοσχαρίσιο κότσι ψητό στην κατσαρόλα, με λαχανικά ) , "Το πιάτο του Δούκα" (χοιρινά πλευρά αργοψημένα στο φούρνο, με πατάτες φούρνου αρωματισμένες με δεντρολίβανο) , και  χοιρινό κότσι "αλά ρουμανικά" αργοψημένο, συνοδευόμενο με πολέντα , ξινό λάχανο, & καυτερή πιπεριά . Αξίζει βέβαια και η  πιατέλα των τυριών που περιλαμβάνει τυρί ωρίμανσης ,  κατσικίσιο , πρόβειο και  βουβαλίσιο τυρί . Όταν ολοκληρώσετε το γεύμα  σας επιβάλλεται να παραγγείλετε το παραδοσιακό ρουμάνικο γλυκό  Papanasi  που είναι  λουκουμάς γεμιστός με κρεμώδες τυρί , ξινή κρέμα & μαρμελάδα, ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας ενώ η μερίδα περιλαμβάνει δυο τεμάχια.

Tips :   Διεύθυνση : Strada Stavropoleos 5, Bucuresti  , Τηλέφωνο: +40 726 282 373 , ώρες λειτουργίας : 8:00π.μ-12:00πμ  

2  Για παραδοσιακή ρουμάνικη κουζίνα στο εστιατόριο «Vatra»

Το εστιατόριο «Vatra» προσφέρει παραδοσιακή ρουμάνικη κουζίνα από τον Δεκέμβριο του 2001, βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά του Βουκουρεστίου, κοντά στο Πάρκο Cismigiu . Είναι όμορφα διαμορφωμένο, καθαρό, κομψό, διακοσμημένο με χειροποίητα αντικείμενα που τονίζουν την ιδιαιτερότητά του ενώ το τζάκι κοντά  στην είσοδο προσθέτει θαλπωρή . Το μενού του εστιατορίου  προέρχεται κατά βάση από την παραδοσιακή ρουμάνικη κουζίνα η οποία  είναι πλούσια σε γεύσεις , νόστιμη και θρεπτική , διαφέρει όμως  από περιοχή σε περιοχή  μάλιστα όσο πλησιάζεις προς την άγρια και ορεινή Τρανσυλβανία γίνεται πιο πικάντικη και πιο πιπεράτη. Τα πιο γνωστά πιάτα που θα βρείτε εδώ είναι η μαμαλίγκα-πολέντα (mamaliga) φτιαγμένη  από καλαμποκάλευρο και αλάτι..... τόσο απλά ,  μοιάζει με την πηχτή και στη Ρουμανία ρίχνουν από πάνω λειωμένο  βούτυρο ή γιαούρτι και την κάνουν έτσι νοστιμότερη ήταν για πολλά χρόνια το φαγητό των φτωχών , το σαρμάλε ( sarmale ) που μοιάζει με  τους δικούς μας  λαχανοντολμάδες , τα μιτιτέι (mititei) είναι το παραδοσιακό τους κεφτεδάκι  από χοιρινό και μοσχαρίσιο κρέας και η τσόρμπα μια νοστιμότατη χωριάτικη σούπα . Θα ολοκληρώσετε το γεύμα σας με το παραδοσιακό ρουμάνικο γλυκό  papanasi  που είναι  λουκουμάς γεμιστός με κρεμώδες τυρί , ξινή κρέμα & μαρμελάδα, ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας ενώ η μερίδα περιλαμβάνει δυο τεμάχια.  Μεταξύ των εστιατορίων με παραδοσιακή ρουμανική κουζίνα  στο Βουκουρέστι, το Vatra  βρίσκεται στη λίστα των επιθυμητών επιλογών .

Tips :  Brezoianu 19,  Βουκουρέστι , Τηλ: +40213158375 

3    Η απόλυτη κρεατοφαγία!!!  

Το εστιατόριο «Costelaria» είναι λίγο έξω από το κέντρο του Βουκουρεστίου, αλλά πιστέψτε με αξίζει ο κόπος να κάνετε αυτό το σύντομο ταξιδάκι , θα σας αποζημιώσει με υπέροχες κρεατοφαγικές απολαύσεις μέσα σε μια ζεστή φιλική ατμόσφαιρα. Το μενού προσφέρει χυμώδεις μπριζόλες , steak , burger , αρνίσιο παστράμι , παϊδάκια με τραγανό λιπάκι και όλα αυτά με συνοδεία μερακλίδικων παρελκόμενων . Τα παϊδάκια και οι μπριζόλες του είναι εξαιρετικές , τις μαρινάρει επιδέξια και τις ψήνει τέλεια, η μελωμένη τρυφεράδα τους θα εξιτάρει τους γευστικούς σας κάλυκες !!!  Οι περισσότεροι παραγγέλνουνε το πλατό Costelaria για δυο άτομα , περιλαμβάνει ένα κιλό  χοιρινά , μοσχαρίσια και αρνίσια παϊδάκια με τηγανητές πατάτες και σπιτικές σάλτσες , το κόστος της πιατέλας δεν ξεπερνά τα 27 ευρώ.

Tips :  Calea Rahovei 147-153, București , τηλ: +40 31 405 5095 , ώρες λειτουργίας : κάθε μέρα 12:00 - 10:00μ.μ.

4    Στο εστιατόριο «Excalibur» θα φάτε όπως στον μεσαίωνα με τα χέρια!!! 

Το εστιατόριο «Excalibur» βρίσκεται στο κέντρο του Βουκουρεστίου , είναι το μοναδικό μέρος της πρωτεύουσας όπου σερβίρονται ζουμερές μπριζόλες  και σουβλιστά κρέατα μαζί με άφθονο κρασί και όλα αυτά  σε γενναιόδωρες μερίδες, όπως την εποχή του Βασιλιά Αρθούρου. Η καινοτομία του εστιατορίου έγκειται στο γεγονός ότι τα μαχαιροπίρουνα είναι προαιρετικά και τα ποτήρια πήλινα !!! Αν λοιπόν θέλετε μια χαλαρωτική βραδιά σε μεσαιωνικό mood , και να απολαύσετε το φαγητό σας με τα χέρια όπως συνέβαινε την εποχή των ιπποτών , ε…τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος. Αυτήν την διαφορετική εμπειρία του φαγητού να τρως με τα χέρια την είχα ξαναζήσει πριν από μερικά χρόνια στο αντίστοιχο εστιατόριο της Βουδαπέστης «Sir Lancelot».

Tips : Demisol, Strada Academiei 39-41, București , τηλ :  +40 730 190 364 , ώρες λειτουργίας : κάθε μέρα 12:00μ.μ.12:00π.μ

5    Πρωινό και δεκατιανό στην μπουλανζερί του Γάλλου «Paul» 

 Για γαλλικό πρωινό και καφέ στην boulangerie του «PAUL» στο κέντρο του Βουκουρεστίου  Δεν χρειάζεται να είστε λάτρης του πρωινού για να απολαύσετε τα παραδεισένια γλυκά αρτοσκευάσματα ή τα λαχταριστά κέικ και κρουασάν του «PAUL» . Επομένως η στάση στο «PAUL» είναι επιβεβλημένη για ένα υγιεινό, γευστικό γαλλικό πρωινό ή ένα ελαφρύ και νόστιμο μεσημεριανό γεύμα. Τι να πω για τα θεϊκά κρουασάν βουτύρου (με creme patissiere ή με κρέμα αμυγδάλου) , τις ελαφριές και πολύχρωμες τάρτες του, τα ακαταμάχητα macaron και τις θεσπέσιες κις λορέν . Βέβαια θα βρείτε κι άλλες μικρές γλυκές και αλμυρές αμαρτίες να σας περιμένουν στις προθήκες του «PAUL».

Tips : Bulevardul Regina Elisabeta 15-19, Bucharest , τηλ: +40 751 090 515

 

 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου