Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

“Σουλτάν κεμπάπ” δια χειρός Αγαθής Ξώγνου (για 4 άτομα)

Τα υλικά μας :  500 γραμ. μοσχαρίσιου κιμά , 3 μεγάλες μακρόστενες μελιτζάνες, 3 πιπεριές Φλωρίνης , 1 ξερό κρεμμύδι ,  2 πατάτες (σχετικά μεγάλες), λάδι , μπαχαρικά (3 γαρίφαλα, 1 σκελίδα σκόρδο, λίγο κανέλα, θυμάρι) , αλάτι και  πιπέρι.

Εκτέλεση:   Κόβουμε στον ρεντέ τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες (περίπου 1,5 εκατ. πάχος), τις αφήνουμε κανένα 10λεπτο σε νερό με αλάτι και λεμόνι και μετά τις αφήνουμε να στραγγίξουν και τις στεγνώνουμε με μια πετσέτα. Κατόπιν τις τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Κόβουμε την πιπεριά κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους, την τηγανίζουμε και μετά την αποφλοιώνουμε. 

Από τις πατάτες φτιάχνουμε τον  πουρέ:   τις κόβουμε σε κομμάτια, τις βράζουμε και τις στραγγίζουμε.  Μετά τις λιώνουμε, προσθέτουμε γάλα και μοσχοκάρυδο και τις ανακατεύουμε.  Τηγανίζουμε σε λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά τα μπαχαρικά και το σκόρδο και τα αναμιγνύουμε. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί ή κατά προτίμηση το σκεύος του κέικ και εναλλάξ ξεκινώντας από κάτω προς τα επάνω εντοιχίζουμε με μελιτζάνα και πιπεριά. Προσθέτουμε μια στρώση πουρέ, συνεχίζουμε με μια στρώση κιμά και το περίσσευμα του πουρέ το βάζουμε σαν τρίτη στρώση.  Όλη αυτή την επιφάνεια την καλύπτουμε με μελιτζάνες και πιπεριές.  Το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε 180 βαθμούς για τριάντα λεπτά.  Το αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί , καλύπτουμε το σκεύος ή την φόρμα με ένα μεγάλο πιάτο και το αναποδογυρίζουμε. Το φαγάκι μας είναι έτοιμο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου