Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Το Αρμένικο οικογενειακό εστιατόριο «Χόβολη» στην Αλεξανδρούπολη

Στις αρχές του 2000 ο Αρμένιος Κάρεν Μελιξιτιάν (με Ποντιακές ρίζες από τη πλευρά της μητέρας του) εγκαταστάθηκε στην Αλεξανδρούπολη και ξεκίνησε να λειτουργεί το παραδοσιακό εστιατόριο «Χόβολη» . Σε έναν καλαίσθητο φολκλόρ χώρο, διακοσμημένο με υφαντά, χαλιά τοίχου, πίνακες ζωγραφικής και χρηστικά αντικείμενα από την Αρμενία, το εστιατόριο φημίζεται για τα  καλοκαρυκευμένα ρουστίκ κρέατα του , τις αρμένικες εξαίσιες λιχουδιές, αλλά και τις αραχνούφαντες αρμένικες πίτες, τα λαβάσια, τα οποία οι Πόντιοι διαθέτουμε στην κουζίνα μας. Θα ξεκινήσετε με το αρμενικό σουβλάκι το χοροβάτς. Το χοροβάτς αποτελείται από μαριναρισμένα  κομμάτια κρέατος, περασμένα σε μεταλλική σούβλα, τα οποία ψήνονται στα κάρβουνα χωρίς να μεσολαβεί σχάρα. Θα το βρείτε σε τέσσερις εκδοχές, χοιρινό, αρνίσιο, μοσχαρίσιο και κοτόπουλο. Μια ωδή στη γευστική καλλιτεχνία  το χοροβάτς πυροδότησε μια γλυκιά ευφορία στον ουρανίσκο μας!!! Το κεμπάπ του είναι περιποιημένο και δουλεμένο με έμπνευση, με επιλεγμένα μπαχαρικά (τα οποία δεν μου αποκαλύπτει για λόγους ευνόητους) και κρατιέται  ζουμερό και τροφαντό και μετά τη  σχάρα. 

Οι μπριζόλες του (υπάρχουν και ωρίμανσης) ξεχωρίζουν για την μεστή, πλούσια και βαθιά τους γεύση και τη μελωμένη τρυφεράδα τους . Δεν πρόλαβα να δοκιμάσω τους λαχανοντολμάδες με κρέας, είχαν τελειώσει, πριν φτάσει η σειρά μου κι αυτό σημαίνει ότι αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα του καταστήματος. Φύλαξα  για το τέλος  τις παραδοσιακές αρμένικες σαλάτες, γιατί και ακούγονται με άγνωστα ονόματα, αλλά και περιλαμβάνουν περίεργες μείξεις, για να ισορροπήσουν την λιπαρότητα των κρεατικών. Αρχίζω με τη Μοτάλ, την αρμένικη τυροσαλάτα, που περιλαμβάνει μίξη τριών διαφορετικών τυριών, με προσθήκη εστραγκόν και καυτερής πιπεριάς.  Συνεχίζω με το Πχάλι που περιέχει παντζάρι με καρύδια, σκόρδο, κόλιανδρο και μαγιονέζα , αλλά και την διαφορετική μελιτζανοσαλάτα που την φτιάχνουν με ταχίνι και γιαούρτι. Και φτάνουμε στα εθιστικά λαβάς, αυτές τις αραχνούφαντες, νόστιμες, πιτούλες, που τρώγονται και σκέτες, αλλά χρησιμοποιούνται για να τυλίξεις μέσα το κεμπάπ ή το χοροβάτς, με τα παρελκόμενα λαχανικά και μπαχαρικά. Η κάβα προσφέρει κάποιες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ρετσίνες και ούζα της Θράκης, κρασιά και μπύρες από την Αρμενία. Όσο για το σέρβις, την ώρα της αιχμής, με το κατάστημα σε φουλ λειτουργία, δεν διακρινόταν για την ταχύτητά του.

Tips :  «Xόβολη» , Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου 50, Αλεξανδρούπολη , τηλ : 25510-37777 , ώρες λειτουργίας : Δευτέρα-Κυριακή 12:00-00:00

 























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου