
Η Άνω Μεριά της Σαμοθράκης είναι χτισμένη σε μια
κατάφυτη πλαγιά γεμάτη με λυγαριές, πλατάνια και βελανιδιές και οι κάτοικοί της δεν ξεπερνούν τους πενήντα.
Στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής οι Απανωμερίτες διοργανώνουν ένα μεγάλο πανηγύρι, όπου μετά τη Θεία Λειτουργία, προσφέρεται στους
πιστούς και τους επισκέπτες το παραδοσιακό “γοργόβραστο” , έτσι λέγεται το κατσίκι που μαγειρεύεται με ρύζι στη
γάστρα για πολλές ώρες σε ανοιχτή φωτιά. Εδώ σε αυτό το μικρό χωριό η οικογένεια
Αγγελώνια από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 δημιούργησε το μικρό καφενεδάκι για
να φιλεύει τους συντοπίτες και τους περαστικούς του νησιού. Το καφενείο
εξελίχθηκε με την πάροδο των χρόνων σε μια ξεχωριστή γαστρο-ταβέρνα που
υπηρετεί με συνέπεια και αγάπη την ελληνική κουζίνα. Οι Καρυδιές είναι η
μοναδική ταβέρνα της Σαμοθράκης (ίσως και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα) που
προσφέρει στους πελάτες της 20 παραλλαγές στο μαγείρεμα του κατσικιού, του πιο εμβληματικού
φαγητού της Σαμοθράκης που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κουζίνας.
Γι’ αυτούς που δεν γνωρίζουν να σας πούμε ότι τα ζωντανά στο νησί τρέφονται
ελεύθερα στις πλαγιές του όρους Σάος με άγρια βότανα και όταν κατεβαίνουν στα
ακρογιάλια βόσκουν αλμυρίκια, κρίταμο και πίνουν κάποιες φορές και θαλασσινό
νερό. Έτσι το κρέας τους αποκτά μια ξεχωριστή νοστιμιά.

Οι πιο extreme συνταγές
παρασκευής του στη ταβέρνα είναι το κατσικάκι τηγανητό με κυδώνια, κοκκινιστό
με δαμάσκηνα , με μελιτζάνα και η θρυλική κατσικομακαρονάδα!!! Θα πρέπει
οπωσδήποτε να δοκιμάσετε τη διάσημη τσιγαριστή φασολάδα , που έρχεται
τσιτσιρίζοντας στο τραπέζι μέσα σε μαντεμένιο σκεύος . Αν
είστε τυχεροί και βρείτε παϊδάκια προβατίνας να τα πάρετε με κλειστά μάτια.
Επειδή
η καλοκαιρινή ραστώνη απαιτεί ελαφρά φαγητά όπως τα λαδερά , η κουζίνα βγάζει και
μια σειρά από αξεπέραστα πιάτα, όπως μελωμένο μπριάμ , μελιτζάνα φούρνου ψημένη
στην εντέλεια που είναι ένα ποίημα,
τσιγαριστούς γίγαντες με φρέσκια
ντομάτουλα και μπόλικο ελαιόλαδο και τα ρουστίκ γιαπράκια. Θα σας προτείνουμε
και μια σαλάτα που θα την «φτιάξετε» στα μέτρα σας , θα πείτε να σας βάλουν
βλίτα μαζί με γλιστρίδες και να προσθέσετε από πάνω ψιλοκομμένο σκορδάκι και
λαδολέμονο. Η ταβέρνα έχει βραβευθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας 2021 και
2022,Βραβείο Παραδοσιακής Ελληνικής Κουζίνας 2022.
Tips : Η
ταβέρνα “Καρυδιές” βρίσκονται στην Άνω Μεριά της Σαμοθράκης, τηλ: 2551098266, Ωράριο λειτουργίας: Ιούνιος-Σεπτέμβριος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου