Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2025

Αλεξανδρούπολη : Στην ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη η θαλασσινή κουζίνα γνωρίζει πιένες!!!

 Η  Νέα Μάκρη βρίσκεται λίγο έξω από την Αλεξανδρούπολη και είναι φημισμένη για τον υπέροχο ελαιώνα της , την ακρογιαλιά της , αλλά και τις ψαροταβέρνες της. Μια από τις παλαιότερες , ήδη γνωστή από την δεκαετία του 1950, ήταν η ψαροταβέρνα  του Demir Ali, o οποίος έδενε στην ξύλινη προκυμαία, μπροστά από την ταβέρνα του, την δική του ψαρόβαρκα, με την οποία ψάρευε αποκλειστικά γι’ αυτήν. Το μενού διαμορφωνόταν ανάλογα με την ψαριά της ημέρας κι όλοι ήταν ευχαριστημένοι γιατί η φρεσκάδα είναι το προσόν της καλής ψαροταβέρνας. Αρκετά χρόνια μετά η ταβέρνα αυτή ονομάστηκε «Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη» από τον Ανδρέα Ανδρέογλου που την ανέλαβε το  2002. Θα ζήσετε αξέχαστες γευστικές εμπειρίες σε αυτόν τον υπέροχο χώρο , το καλοκαίρι με την απέραντη βεράντα πάνω από τη θάλασσα να σας προσφέρει πανοραμική θέα στην ατέλειωτη παραλία του Αγίου Γεωργίου, αλλά και τον χειμώνα στη φροντισμένη σάλα με τη μεγάλη τζαμαρία και το τζάκι. Ο Θρακιώτης επιχειρηματίας ήταν ήδη ιδιοκτήτης από το 1998 ενός εστιατορίου με το όνομα «Αϊ-Γιώργης», στον τόπο καταγωγής του, την Λεπτή Ορεστιάδας, επάνω σε ένα πευκόφυτο λόφο του χωριού. Ο Ανδρέογλου γρήγορα κατάλαβε την ανάγκη για το φρέσκο ψάρι κι επέμενε οι προμήθειές του να έρχονται από μόνιμους συνεργάτες-ψαράδες της Σαμοθράκης, του Δέλτα του Έβρου, της Χαλκιδικής, της Λήμνου , της Μαρώνειας και κάποιες φορές από την ιχθυόσκαλα της Καβάλας. Αυστηρά τοπικά δηλαδή και βέβαια εποχικά.  

   Με βάση τη φρεσκάδα έστησε το μενού της ψαροταβέρνας ο Μυτιληνιός σεφ Βασίλης Βασιλείου, που ειναι εξοικειωμένος με το καλό, φρέσκο ψάρι από τα παιδικά του χρόνια. Ξεκινήσαμε με μια εξαίσια ψαρόσουπα που ξεδίπλωσε το συναρπαστικό γευστικό της βάθος . Ήξερα ότι παίζουν δυνατά οι ευρηματικές προτάσεις σε ωμοφαγία από τον σεφ , για το λόγο αυτό ζήτησα να μου φέρουν  ένα ταρτάρ και ένα σεβίτσε με ότι ψάρι ημέρας υπήρχε .Το  ταρτάρ φρέσκου τόνου με σπόρους μουστάρδας και ελαιόλαδο ήταν φινετσάτο και σπιρτόζο, όσο για το ceviche από πελαγίσιες «αλανιάρες» τσιπούρες ηλέκτρισε τη γλώσσα και παιχνίδισε με τον ουρανίσκο μας. Συνεχίσαμε με ριζότο θαλασσινών ένα πιάτο απολαυστικής αβρότητας το οποίο δούλεψε ο σεφ με έμπνευση , τα μπαρμπουνάκια ήταν τραγανά εξωτερικά και η σάρκα τους χυμώδης και γλυκοφάγωτη. Η παντρεμένη σαρδέλα με ταμπουλέ , λιαστή ντομάτα και αμπελόφυλλα, ήταν καλοφτιαγμένη και ανέδυε την ραφινάτη λιπαρότητα της . Τα ιταλικά ζυμαρικά casarecce με γόνο καλαμάρι, ντοματίνια, σκόρδο και βασιλικό μας κέρδισαν με την γευστική τους αρμονία.

☛   Το χταπόδι σχάρας θα το βρείτε εδώ έτσι όπως δεν το έχετε ξαναδεί , με συνοδεία φάβας , σιγομαγειρεμένες πέρλες κρεμμυδιού σε κόκκινο κρασί και παστέλι γλυκάνισου!!! Μια πανδαισία αρωμάτων και χρωμάτων. Θα ήθελα να σταθώ όμως και σε δυο νοστιμότατα ζεστά ορεκτικά που αποτελούν ένα φόρο τιμής στις τοπικές γεύσεις. Στο Θρακιώτικο  μαλακό τυρί Κομοτηνής με cranberries, φιστίκι αιγίνης, παπαρουνόσπορο, χώμα από παξιμάδι χαρουπιού και τσάτνει καρπούζι , μια ιδιαίτερη παρασκευή που συγκίνησε τους γευστικούς μου θύλακες. Το μπουγιουρντί  σε τορτίγια με διπλοφουρνιστή ντομάτα, πιπεριές , γραβιέρα Σαμοθράκης (του εξαίρετου τυροκόμου Παπανικολάου) , κρέμα φέτας και σουμάκ , μας προκάλεσε ρίγη γαστρονομικής συγκίνησης. Η φρεσκάδα και η παρασκευή των φαγητών ήταν καταπραϋντική για τα ευαίσθητα στομάχια μας, μας κράτησαν εύθυμους και ζωηρούς μέχρι το τέλος και θεωρήσαμε ότι όλα ετοιμάσθηκαν με μοναδικό στόχο εμάς, τους προνομιούχους πελάτες στο επίκεντρο. Η αξιόλογη κάβα του εστιατορίου πλαισιώνεται από μία εκτενή λίστα κρασιών του ελληνικού αμπελώνα αλλά και αποσταγμάτων από φημισμένες περιοχές της χώρας. Το σέρβις καλοκουρδισμένο και ευγενικό.   

Tips : Αϊ-Γιώργης , Νέα Μάκρη, Αλεξανδρούπολη , τηλ: : 2551-071777, ανοιχτά κάθε μέρα 11:00-01:00. 

 






         

              

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου