Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025

Αρμόγαλο : Ένα παραδοσιακό, αλοιφώδες τυρί που μας έρχεται από τη Σάμο

Κατ’ αρχάς :  Η “Τυροκομική Σάμου” ιδρύθηκε το 1999 από τον Αργύρη Βουρλιώτη με έδρα τους Μυτιληνιούς Σάμου, είναι η μοναδική σύγχρονη και πιστοποιημένη τυροκομική μονάδα στο νησί. Σήμερα την παραγωγή συνεχίζει η Νίκη Βουρλιώτη κόρη του ιδιοκτήτη και τυροκόμος 2ης γενιάς με σπουδές στη Γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων. Το γάλα που συλλέγεται προέρχεται αποκλειστικά από τους παραγωγούς του νησιού και η ποσότητα του υπερβαίνει τους 700 τόνους τον χρόνο. Στους χώρους του τυροκομείου επικρατεί χειρουργική καθαριότητα, τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας και τα προϊόντα παράγονται με τις πιο σύγχρονες τεχνικές παραγωγής , τυρί λευκό άλμης, γραβιέρα, ανθότυρο νωπό, τραχανάς (ξινός) και το παραδοσιακό τυρί της Σάμου το Αρμόγαλο. Πρόκειται για ένα αλειφώδες τυρί με κρεμώδη βελούδινη υφή και ελαφρώς ξινή γεύση, με μέγιστη υγρασία 70,8% και λιπαρά 13,8%. Το τυράκι αυτό το έφτιαχναν οι νοικοκυρές στην Σάμο από την δεκαετία του ’50 με τον παραδοσιακό τρόπο. Το 1999 με την ίδρυση του τυροκομείου η οικογένεια Βουρλιώτη συνδυάζοντας την παράδοση με τη σύγχρονη τεχνογνωσία το εκσυγχρόνισε και το έφτασε στη σημερινή του μορφή. Παρασκευάζεται από γίδινο γάλα, ωριμάζει για 24 ώρες, στραγγίζει για άλλες 24 και στο τέλος χτυπιέται αποκτώντας έτσι την κρεμώδη και  αλοιφώδη υφή του. Καταναλώνεται ως αλοιφή πάνω σε ψωμί ή παξιμάδι, στο πρωινό με φρούτα ή μέλι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φρέσκες σαλάτες αλλά και σε πίτες και τάρτες.  

Ο τραχανάς της Σάμου: Αξίζει βέβαια να δοκιμάσετε και τον παραδοσιακό ξινό τραχανά που φτιάχνει η Νίκη Βουρλιώτη από 50% γίδινο και 50% αγελαδινό γάλα . Η μέθοδος παρασκευής του είναι η εξής : αφήνουν το γάλα να ξινίσει για 24 ώρες με ψιλό αλάτι μέσα ενώ προσθέτουν και πλιγούρι. Βράζουν το μείγμα σε κανονική φωτιά και στη συνέχεια γίνεται η εξαγωγή του σε ταψιά για να κρυώσει. Μετά από 5 ώρες διαιρείται σε μικρά κομμάτια για να μπορεί να στεγνώσει εύκολα , μένει άλλες 24 ώρες στον αέρα για να ολοκληρωθεί το προϊόν και την επόμενη συσκευάζεται.

Info :  «Τυροκομική Σάμου Ο.Ε», το τυροκομείο βρίσκεται στους Μυτιληνιούς και το πρατήριο στο Βαθύ( Αγ.Νικολάου 6, πλατεία Πυθαγόρα), τηλ: 2273025202.

  














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου