Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Δοκιμάζουμε σούπα από οξύρρυγχο !!!



  Μπορεί ο οξύρρυγχος να είναι από τα ποιο άσχημα ψάρια  του γλυκού  νερού με πλακουτσωτό σώμα, μεγάλο κεφάλι, τεράστιο πτερύγιο, και χαρακτηριστική σκουρόχρωμη ράχη αλλά όταν μαγειρευτεί από τα χέρια του  σεφ Αναστάσιου Εσιρπέογλου ( που μας έχει κερδίσει με τους νεωτερισμούς του στη κουζίνα )  αποκτά βελούδινη σάρκα με ωραίο άρωμα και κατάλληλη οξύτητα .  Όλοι οι συνδαιτυμόνες του τραπεζιού που συγκεντρώθηκαν  γι’ αυτή τη γευσιγνωσία  συμφώνησαν πως η σούπα από οξύρρυγχο ήταν εξαιρετική . Η λιπαρότητα του ψαριού έδινε μια τάση οξύτητας, η ντομάτα τα μικρά κομμάτια κολοκυθιού, πιπεριάς και τα μυρωδικά πρόσθεσαν στο πιάτο μια υπέροχη φρεσκάδα , ενώ τα μάγουλα του οξύρρυγχου ήταν  ιδιαίτερα νόστιμα  και τροφαντά .Συνοδέψαμε το πιάτο με  sauvignon blanc του Βασίλη Χατζηγεωργίου από τις παρυφές του χρυσοφόρου όρους Παγγαίου. Ένα κρασί με χαρακτήρα , απαλό λεμονοπράσινο χρώμα και δροσιστικά αρώματα φρούτων και εσπεριδοειδών .
+ Να σημειώσουμε εδώ  πως οι οξύρρυγχοι  προέρχονται από ένα εκτροφείο που υπάρχει στο Κεφαλάρι της  Δράμας . Εκτρέφονται γύρω στα 6 χρόνια  σε μια τεράστια δεξαμενή  για να δώσουν την έβδομη χρονιά τους ακριβούς …..καρπούς  τους  που είναι τα αυγά τους  . Από τον οξύρρυγχο παράγεται το διάσημο ρωσικό χαβιάρι Beluga  .

+ Οι οξύρρυγχοι της Δράμας : Ένας  ομογενής πόντιος από το Βατούμ της Γεωργίας διαχειρίζεται το εκτροφείο οξύρρυγχων (μας δίνει το πολύτιμο μαύρο χαβιάρι) που υπάρχει στο Κεφαλάρι της Δράμας. Τα ψάρια εκτρέφονται με πολύ κόπο και υπομονή αφού το θηλυκό θα μπορέσει να δώσει τα πολύτιμα αυγά του μετά από 7-8 χρόνια εκτροφής σε ειδικές συνθήκες (διατροφή, θερμοκρασία νερού κτλ.). Οι αρσενικοί οξύρρυγχοι αφού προσφέρουν το πολύτιμο σπέρμα τους για την γονιμοποίηση  των θηλυκών οδηγούνται στην αγορά για να δώσουν το νόστιμο κρέας τους στα εστιατόρια της περιοχής. Οι οξύρρυγχοι βρήκαν το ιδανικό περιβάλλον εκτροφής τους στη  περιοχή της Δράμας όπου βρίσκονται πολλές φυσικές πηγές νερού που αναβλύζουν από το όρος Φαλακρό . Το νερό, καθαρό και διαυγές  εισέρχεται στα ιχθυοτροφεία της περιοχής, για την αναπαραγωγή των οξύρρυγχων. Τα νεογνά παραμένουν στο εργαστήριο έως ότου φθάσουν τα 5 γραμμάρια βάρους και στη συνέχεια μεταφέρονται σε μεγάλες πισίνες.
 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου