Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

πατήρ Επιφάνιος : Διακονεί την τέχνη του οίνου και της μαγειρικής (μια συνάντηση με ενδιαφέρον στην 26η Detrop)




O αγιορείτης μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός γεννήθηκε στη Νικήσιανη του  Παγγαίου όπου και έζησε μέχρι που τελείωσε το λύκειο. Το 1973 ξεκίνησε τον μοναχικό  του βίο  στις μόνες του  Άγιου Όρους και αν ….ενθυμούμαι καλά στα τέλη του ’90  τον συνάντησα για πρώτη φορά  στο Iερό Kάθισμα του Aγίου Eυσταθίου (Mυλοπόταμος) που η ιστορία του ξεκινά από τον 10ο αιώνα. Εκεί λοιπόν στο Κελί του Μυλοποτάμου ο πατήρ Επιφάνιος πήρε μια απόφαση ζωής …..να  αναστηλώσει  το εγκαταλελειμμένο  ιστορικό κελί και να αναβιώσει την μακραίωνη παράδοση  του αμπελώνα  του φυτεύοντας όλες τις πλαγιές  του με αμπέλια  ενώ έκτισε και το  οινοποιείο. Με πολλή προσωπική δουλειά  ο πατήρ Επιφάνιος   κατάφερε να   προσθέσει στον οινικό χάρτη της Ελλάδας  τα κρασιά του Μυλοποτάμου  τα οποία σημειωτέον είναι και βιολογικά και έχουν βραβευτεί σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Δεν επαναπαύτηκε  όμως εδώ , από τη φύση  του ανήσυχος και δημιουργικός ξεκίνησε να γράφει βιβλία για τη μαγειρική στο Περιβόλι της Παναγιάς με σκοπό να κάνει γνωστή τη κουζίνα του Αγίου Όρους ακόμα και εκτός συνόρων . Το βιβλίο  του  «Μαγειρική του Αγίου Όρους» έχει μεταφραστεί  στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά. Με αφορμή αυτό το βιβλίο  του έχει βρεθεί  σε πολλές χώρες του εξωτερικού  διαφημίζοντας την αγιορείτικη κουζίνα . Συνάντησα τον Πατέρα Επιφάνιο μετά από πολλά χρόνια στις εκδηλώσεις της  26ης Detrop  Boutique στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε εκεί για να προωθήσει τα κρασιά του Μυλοποτάμου  αλλά και να μαγειρέψει για τον κόσμο  ένα κριθαρότο με θαλασσινά σε μια Αγιορείτικη  συνταγή .
 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου