Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Istanbul - Cihangir : Eστιατόριο «Özkonak» ένα ταπεινό μαγαζί με υπέροχες γεύσεις !!!




Info Βρίσκεστε στη  συνοικία του Μπέγιογλου  και στη πλατεία Ταξίμ το κεντρικότερο σημείο της Κωνσταντινούπολης , αφού θαυμάσετε  το ιστορικό  Ζάππειον Παρθεναγωγείον και προσκυνήσετε στον  ορθόδοξο  Ναό  της Αγίας Τριάδας , ακολουθείστε  το δρόμο που βρίσκετε αριστερά της εκκλησίας την οδό Σιρασέλβιλερ για να  φτάσετε   στην όμορφη συνοικία Τζιχάνγκιρ, την οποία έχουν χαρακτηρίσει  ως  «το Κολωνάκι της Πόλης» . Εδώ θα βρείτε παλιά αρχοντικά,  καφέ με cupcakes, ντιζάιν επιπλάδικα, παλιατζίδικα με vintage  αντικείμενα , κοκτέιλ μπαρ, και ιταλικά εστιατόρια . Βέβαια αν ξεχαστείς και …… «χωθείς»  σε κάποιο στενοσόκακο  του Τζιχάνγκιρ θα νομίσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μαχαλά  της ελληνικής επαρχίας  του ’70…… μυρωδιές να βγαίνουν από τη κουζίνα , απλωμένα ρούχα στο δρόμο ,σκόρπιες  νότες από τούρκικους αμανέδες , σκουπίδια στις άκρες των πεζοδρομίων  ,και  τα τζουτζουκλάρια να παίζουν με μεταχειρισμένα λάστιχα αυτοκινήτων  . Και επειδή τόση ώρα περπατώντας στο Cihangir  θα έχετε κουραστεί και το στομάχι σας θα διαμαρτύρεται   σας προτείνουμε να κάνετε μια στάση στο εστιατόριο  «Özkonak»  που βρίσκετε σε αυτήν εδώ τη συνοικία  από το 1963 . Το μαγαζί  είναι πολύ ταπεινό εξωτερικά  ,αλλά αξίζει να καθίσετε  στο φιλόξενο χώρο του και να δοκιμάσετε τα χειροποίητα εδέσματα του με τη σπιτική γεύση . Να σημειώσω εδώ πως το «Özkonak»   χαρακτηρίστηκε εστιατόριο μόλις το 1987 (μέχρι τότε δούλευε σαν  ζαχαροπλαστείο )  και σερβίρει πλέον πρωινό , μεσημεριανό και δείπνο. Τα πιάτα  του  διαλεγμένα  ένα προς ένα , σας προτείνουμε  να δοκιμάσετε  το μαντί Kayseri  (που είναι τα τουρκικά ραβιόλια ) , το αχνιστό και μυρωδάτο πιλάφι του  και τους ευωδιαστούς κεφτέδες του . Ας έρθουμε  τώρα στα ασυναγώνιστα γλυκά του  που τα φτιάχνει με την ίδια συνταγή εδώ και  πενήντα  χρόνια  το  tavuk göğsü (μια πουτίγκα που παρασκευάζεται από βουβαλίσιο γάλα  και  στήθος κοτόπουλου !!!!), το αρωματισμένο ρυζόγαλο του ( Firin sütlaç) , το κεσκούλ( keşkül) μια νοστιμότατη κρέμα με αμύγδαλα  και φιστίκια , και το  kazandibi που σημαίνει ο καμένος πάτος του καζανιού και είναι  μια παραλλαγή του tavuk göğsü . Αν επιλέξετε  για φαγητό το «Hamdi» ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα εστιατόρια της Κωνσταντινούπολης  δίπλα στο Βόσπορο θα σας κοστίσει 30-40 ευρώ το άτομο , εδώ θα φάτε  πλουσιοπάροχα , νοστιμότατα και με επιλογή γλυκού  δεν θα πληρώσετε  παραπάνω από  20 ευρώ το άτομο !!!!! διαλέγετε και παίρνετε , προσωπικά επισκέφτηκα και τα δυο εστιατόρια  αλλά θα προτιμήσω με κλειστά μάτια το «Özkonak» για τις σπιτικές του γεύσεις  . Καλή σας όρεξη    



Tips  Τηλ. επικοινωνίας : (0212) 249 13 07 , Διεύθυνση : Akarsu Yokuşu Caddesi No.46/B ,  Περιοχή: Cihangir (Τζιχανγκίρ) , Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα-Κυριακή  7:00am-10:00pm ,  Δυστυχώς δεν σερβίρει αλκοόλ 


    





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου