Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Στη παραδοσιακή ταβέρνα «Κοττάνη» του Τζεμήλ Χαλήλογλου στο τελευταίο πομακοχώρι της ορεινής Ξάνθης



Info : Ο Τζεμήλ  Χαλήλογλου  αφού εργάστηκε για πολλά χρόνια σε καταστήματα εστίασης  της Ξάνθης , πήρε τη μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στο χωριό του την Κοττάνη το τελευταίο πομακοχώρι  του νομού Ξάνθης ( που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα Εληνοβουλγαρικά σύνορα) και να ανακαινίσει ένα χάνι 100 ετών. Το έκανε αγνώριστο, στο ισόγειο του πετρόχτιστου κτίσματος έστησε μια πανέμορφη παραδοσιακή ταβέρνα  με τα τεντζερέδια και τα παλιά χρηστικά αντικείμενα να κρέμονται στους τοίχους . Το τζάκι έδωσε μια απρόσμενη ζεστασιά στο χώρο, μπροστά βρίσκεται η ανοιχτή κουζίνα και διπλά ο πάγκος με τα καλούδια τα μαγειρεμένα φαγητά και τις πίτες που έφτιαξε η χρυσοχέρα Μουσκγιέν και στο βάθος ο Τζεμήλ ετοιμάζει για τη σχάρα τα ψητά της ημέρας . Δίπλα από την κουζίνα υπάρχει μια  ξύλινη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι , εδώ ο  αεικίνητος Τζεμήλ «έστησε» ένα αξιοπρόσεκτο λαογραφικό μουσείο που αναπαριστά ένα πομάκικο σπίτι. Με τον σοφρά του , το τζάκι , τα κιλίμια στο τοίχο και τις βελέτζες στο πάτωμα , τη κουζίνα με τα σινιά , τα χάλκινα, το «φανάρι» στο τοίχο, το ψυγείο του πάγου και με πολλά χρηστικά αντικείμενα από τις περασμένες δεκαετίες που σήμερα πλέον δεν υπάρχουν. Και φτάνουμε στο δια ταύτα  στο…. «ψαχνό» της υπόθεσης τις γεύσεις , κατ’ αρχάς να σας ξεκαθαρίσω πως ο Τζεμήλ φτιάχνει το καλύτερο ever κατσικάκι στη περιοχή της Θράκης μια και το σιγοψήνει στο νερόμυλο που υπάρχει στη αυλή . Η γυναίκα του η Μουσγκιέν φτιάχνει δυο ειδών ψωμιά σιταρένιο και καλαμποκίσιο και νοστιμότατες πίτες (πατατόπιτα, χορτόπιτα και τυρόπιτα) με τις οποίες σας καλωσορίζει στη ταβέρνα . Η ποικιλία από ψητά ατελείωτη , αρνάκι με πατάτες , σις κεμπάπ, παϊδάκια, συκωτάκια , λουκάνικα , γιαουρτλού κεμπάπ , και τέλος γλυκάδια και αμελέτητα στο τηγάνι . Το πάζλ των γεύσεων συμπληρώνουν τα σπιτικά  τουρσιά , η ψητή μελιτζάνα με φέτα στο πήλινο ,τα βραστά ραδίκια και τα φασόλια μπιάζ .  

 
 ΠΩΣ  ΘΑ  ΠΑΤΕ : Να σημειώσουμε εδώ πως η Κοττάνη απέχει οδικώς δυο περίπου ώρες από τη πόλη της Ξάνθης , θα ακολουθήσετε το δρόμο προς Εχίνο και θα συνεχίσετε για Μέδουσα και Θέρμες . Τέσσερα χιλιόμετρα πριν φτάσετε στη ταβέρνα  του Τζεμήλ η άσφαλτος τελειώνει και γίνεται  χωματόδρομος με ένα μικρό βαθμό δυσκολίας . Αν αποφασίσετε να έρθετε χειμώνα καλό θα ήταν να τηλεφωνήσετε πριν για να διαπιστώσετε ότι είναι ανοιχτός ο Τζεμήλ , μην τυχόν ο δρόμος έχει κλείσει από την κακοκαιρία ή τις κατολισθήσεις ( Τηλ :  2544023520 )































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου