Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Γευστικό πανόραμα της Ελβετίας !!! (Traveling with taste as our guide : Tasty Panorama of Switzerland )

Την ελβετική κουζίνα θα την χαρακτήριζα ως κουζίνα των επιρροών μια και η ταυτότητα της δεν είναι  ξεκάθαρη , είναι σαφώς επηρεασμένη από την  γερμανική και την ιταλική . Βέβαια το τυρί έχει την τιμητική  του εδώ στην Ελβετία , είναι βασικό συστατικό πολλών πιάτων όπως το ρακλέτ  (Raclette)  ζεστό τυρί λιωμένο επάνω σε φρεσκοψημμένες πατάτες, ενώ ξεχωρίζουν  τα ονειρικά φοντί από ποιοτικά ελβετικά τυριά . Το εθνικό τους  φαγητό  θεωρείται το ροστι (Rosti) τριμμένες πατάτες τηγανισμένες με βούτυρο  ή  ζωικό λίπος . Στην ιταλόφωνη περιοχή της Ελβετίας κυριαρχούν τα ζυμαρικά τα αλλαντικά και το προσούτο . Αν βρεθείτε στο πανέμορφο Lugano(είναι κοντά στο Μιλάνο) θα πρέπει να επισκεφτείτε την  διάσημη αλλαντοποιία των αδελφών   Γκαμπάνι . Το κατάστημα παράγει εξαιρετικές σπεσιαλιτέ αλλαντικών  από το 1937 , θα δείτε να κρέμονται μπροστά σας  τα μπαστούνια της  mortadella, του σαλαμιού Selezione Gabbani , της pancetta al vino, του ζαμπόν Gran Biscotto, ενώ το σαλάμι Ticino θεωρείται το νοστιμότερο εδώ στο Λουγκάνο και σ’ όλη την Ελβετία . Στην γερμανόφωνη περιοχή  η κουζίνα αλλάζει γίνεται πιο βαριά με ιδιαίτερη έμφαση στο κρέας, ιδίως το χοιρινό, τα λουκάνικα (Würste), το ξινό λάχανο (Sauerkraut) και τις γευστικές  σούπες . Συνοδέψαμε τα γεύματα μας με την ελβετική premium μπύρα «Calanda»

Το χωριό της γραβιέρας : Αν γνωρίζετε από τυριά ή είστε τυρόφιλοι  όπως εγώ , θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε το χωριό Gruyere στο οποίο εδώ και πολλούς αιώνες παρασκευάζεται η φημισμένη Ελβετική γραβιέρα με την ονομασία Gruyere ( Γκρυγιέρ) .  Η Gruyere είναι ένα χωριό 1.800 περίπου κατοίκων με μεσαιωνική αρχιτεκτονική και βρίσκεται στους πρόποδες των Άλπεων σε υψόμετρο 810 μέτρων. Το όνομα Γραβιέρα έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές χώρες του κόσμου για διάφορα παραπλήσια τυριά, το σημαντικό όμως που κάνει την διαφορά στην Ελβετική Gruyère δεν είναι μόνο η ιστορία της άλλα η σταθερή και ανυπέρβλητη ποιότητά της που αποτελεί και την μεγαλύτερη προστασία της.

 

Το σπίτι της Ελβετικής γραβιέρας στο χωριό Gruyere ( Γκρυγιέρ)



Fondue τυριών ένα δυνατό ελβετικό πιάτο που θα πρέπει να δοκιμάσετε όταν επισκεφτείτε τη χώρα .Στην ουσία πρόκειται για ένα μείγμα λιωμένων τυριών (κυρίως Gruyère ή Έμμενταλ), με διάφορα υλικά της επιλογής σας, όπως μανιτάρια, μυρωδικά, ντομάτες, κλπ.

 















Αν βρεθείτε στο Lugano θα πρέπει να επισκεφτείτε την διάσημη αλλαντοποιία των αδελφών Γκαμπάνι και να δοκιμάσετε τα εξαίσια προϊόντα της.


 
 

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου