Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Ελσίνκι (Traveling with taste as our guide : Helsinki )

 Δεν  μπορώ να πω ότι λάτρεψα το  Ελσίνκι  αλλά μου άρεσε γιατί είναι  είναι μια cool πρωτεύουσα  με σύγχρονο design , νεοκλασικά κτίρια, οργανωμένα πάρκα  αλλά και  χαλαρούς  ρυθμούς !!!! Είναι μια αρκετά ακριβή πόλη , ακόμη και το φαγητό εδώ δεν είναι φτηνό , αν επιλέξεις κάποιο εστιατόριο για να γευματίσεις δεν θα σου κοστίσει λιγότερο από 40 ευρώ το άτομο. Η φθηνότερη λύση είναι  το street food στη πλατεία της αγοράς (Market Square) που είναι η πιο διεθνής και διάσημη αγορά του Ελσίνκι ,  εδώ δεν θα ξεπεράσετε τα 15 ευρώ .Οι θαλασσινές γεύσεις κυριαρχούν στη κουζίνα των Φιλανδών (που έχει δεχτεί πολλές επιρροές από τη ρώσικη και τη σουηδική)  με πρώτο και καλύτερο τον σολομό , το ψάρι που καταναλώνεται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα και το οποίο συνοδεύουν με πικάντικες σάλτσες και άγρια μανιτάρια. Η Lohikeitto  είναι μια δημοφιλής σκανδιναβική σούπα (στη Σουηδία ονομάζεται Laxsoppa και στη Νορβηγία, Fiskesuppe) που δοκίμασα στο Ελσίνκι και μου άρεσε πολύ , κύρια συστατικά της ο σολομός, οι πατάτες και η κρέμα . Τις περισσότερες φορές την μαγειρεύουν σε ζωμό ψαριού (που τον παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας το δέρμα του σολομού, το κεφάλι και τα κόκκαλα του) και άλλες φορές σε ζωμό λαχανικών. Η σούπα  Lohikeitto  περιέχει μεγάλα τρυφερά κομμάτια σολομού, ενώ οι πατάτες και τα καρότα κολυμπούν σε ένα νόστιμο κρεμώδη ζωμό αρωματισμένο με πράσα και άνηθο. Εξίσου δημοφιλείς όμως είναι  οι φρέσκες ρέγκες  και οι γαρίδες . Προσπάθησα να δοκιμάσω την Φινλανδική ψαρόπιτα (!!!) του φούρνου που ονομάζεται kalakukko  αλλά δεν τα κατάφερα , ήταν μια στρογγυλή πιτούλα που είχε για γέμιση επτά -οκτώ ψαράκια στο μέγεθος της σαρδέλας . 

 
 

 
  


















    
  






    






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου