Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Ράχη-Πιερίας : Στο Κτήμα του Απόστολου Κούρτη «Οινόβιον»

Το Κτήμα του Απόστολου Κούρτη ( Οινόβιον) βρίσκεται σε ένα όμορφο χωριό τη Ράχη (μόλις 500 κατοίκων) του νομού Πιερίας , σε ένα σημείο όπου το μικροκλίμα του Ολύμπου του ψηλότερου ελληνικού βουνού συναντιέται με το μικροκλίμα των Πιερίων , και σε  συνάρτηση με την  ευεργετική επίδραση της θάλασσας  δημιουργούν  τις ιδανικές συνθήκες στην καλλιέργεια των αμπελιών . Η συνολική έκταση των αμπελώνων είναι 60 στρέμματα αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στην περιοχή «Χοντρυπάδι» ένα τοπωνύμιο που σημαίνει παχύ δάσος και εύφορο ξέφωτο ή χωράφι. Τα εδάφη είναι επικλινή , αμμοαργιλοπηλώδη και ασβεστούχα, ενώ βρίσκονται σε υψόμετρο 300 μέτρων. Τα πρώτα αμπέλια ο Απόστολος τα φύτεψε το 1997 στο πρώην καπνοχώραφο της οικογένειας. Καλλιεργεί τις ξένες ποικιλίες Trebbiano , Syrah , Merlot , Chardonnay, Cabernet Sauvignon και τις ελληνικές Ασύρτικο και Ξινόμαυρο.

Ο τρύγος πραγματοποιείται: τις πρωινές ώρες από τις 6:00 έως τις 12:00 για την αποφυγή των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών. Τα σταφύλια μαζεύονται σε μικρά τελάρα των 12 κιλών και μεταφέρονται σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους μέχρι να αποκτήσουν την θερμοκρασία των 2- 3βαθμών κελσίου. Αργότερα μεταφέρονται και παραδίδονται στο οινοποιείο. Μετά τον αυστηρό έλεγχο της πρώτης ύλης στο χώρο παραλαβής του οινοποιείου οδηγούνται προς το εκραγιστήριο. Ακολουθεί η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης χωριστά για κάθε ποικιλία που σκοπό έχει την ανάδειξη του αρωματικού χαρακτήρα της κάθε μιας από αυτές. Με το τέλος ζύμωσης ακολουθεί επεξεργασία του οίνου με σκοπό την εμφιάλωση είτε φρέσκων είτε παλαιωμένων οίνων σε δρύινα βαρέλια

Εμφιαλώνει : περίπου 20.000 φιάλες  το χρόνο  στο μικρό και όμορφο ιδιόκτητο επισκέψιμο οινοποιείο. Τέλος γίνεται και συστηματική παλαίωση του κρασιού με σκοπό την ωρίμανσή του σε δρύινα βαρέλια. Δεν άργησαν να έρθουν και οι πρώτες διεθνείς διακρίσεις για το Κτήμα Κούρτη , η πρώτη το 2011 με το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό των Βρυξελλών για το Cabernet Sauvignon του 2008 , και το 2013 η άλλη  με το χρυσό μετάλλιο  στο διαγωνισμό του Βερολίνου  για τον ερυθρό ξηρό Οίνο «Οινόβιον 2013» . 

Το “Κτήμα Κούρτη” : στοχεύοντας όσο το δυνατόν στη μεγαλύτερη ανάπτυξη του “γαστρονομικού τουρισμού” της περιοχής , δημιούργησε τη σχετική υποδομή, με σκοπό να προσφέρει σε ανθρώπους που επισκέπτονται το Κτήμα  την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να απολαύσουν την τοπική γαστρονομία. Δίπλα στο οικογενειακό οινοποιείο, δημιουργήθηκε ένας χώρος γευσιγνωσίας, ο οποίος προσφέρεται σε παρέες που επιθυμούν να δοκιμάσουν τα κρασιά του “Κτήματος” συνοδευμένα από παραδοσιακούς μεζέδες, που ετοιμάζονται με τη φροντίδα όλης της οικογένειας , όπως  κρέας , λουκάνικα  και τυρί δικής τους παραγωγής, καθώς και ζυμωτό χωριάτικο ψωμί . Για πληροφορίες ή επισκέψεις στο οινοποιείο του Απόστολο Κούρτη καλέστε στο: +30 697 4471230

  



 
 



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου