Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : Η λιτή τροφή των αγιορειτών μοναχών


  Μια επίσκεψη στο Άγιον Όρος είναι για τους περισσότερους, εμπειρία ζωής. Σχεδόν όλοι όταν παίρνουν το δρόμο της επιστροφής δίνουν υπόσχεση στον εαυτό τους ότι κάποτε θα επιστρέψουν !!! Και οι περισσότεροι τηρώντας την υπόσχεσή τους επιστρέφουν για να ζήσουν αυτή την τόσο διαφορετική εμπειρία της παραμονής στο Άγιον Όρος. Όλοι πάντως νιώθουν έντονη την ανάγκη να περάσουν κάποτε τα σύνορα του σύγχρονου κόσμου και να ζήσουν και πάλι την βυζαντινή κοσμική και εκκλησιαστική παράδοση. Οι Μονές του Αγίου Όρους  με την μακραίωνη ιστορία μοιάζουν σαν οχυρωμένες μεσαιωνικές πολιτείες , φτάνοντας εδώ ο προσκυνητής  οδηγείται στο αρχονταρίκι για το καλωσόρισμα και το πατροπαράδοτο κέρασμα και στη συνέχεια στο δωμάτιο  του για να ξεκουραστεί . Το απόγευμα είναι η ώρα του Εσπερινού , όταν ολοκληρωθεί  ακούγεται το ξύλινο σήμαντρο που ειδοποιεί τον κόσμο ότι πρέπει να πάει στην Τράπεζα γιατί ήρθε η ώρα του φαγητού . Η τράπεζα κατασκευασμένη για να χωράει πολλούς πιστούς, είναι ένα μεγάλο και ευρύχωρο κτίριο, συνήθως απέναντι από το καθολικό. Πρώτα στην αίθουσα μπαίνει ο Ηγούμενος, ακολουθούν οι υπόλοιποι μοναχοί και τέλος οι επισκέπτες. Γενικά η τροφή των αγιορειτών μοναχών είναι λιτή , βέβαια ο βασικός κανόνας που διέπει την καλογερική διατροφή είναι η αποχή από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα , το ψάρι είναι το «καλό» φαγητό των γιορτών και των πανηγύρεων, τον υπόλοιπο χρόνο τρώνε λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά και θαλασσινά .                    


 Για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους οι μοναχοί  χρησιμοποιούν πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά,  δύσκολα θα βρεις φαγητό  στο Άγιον Όρος  που να μην έχει μάλαθρο, μαϊντανό, δυόσμο, κοκκινοπίπερο, κανέλα, και  κύμινο.  Αξιόλογο είναι και το παραδοσιακό τους  ψωμί ,  ενώ το κρασί τους που συνοδεύει κάθε γεύμα είναι θεσπέσιο. Στην μέση περίπου της αριστερής πλευράς της τράπεζας υπάρχει ένα άμβωνας όπου ο Αναγνώστης διαβάζει διάφορα αναγνώσματα και κηρύγματα κατά την διάρκεια του φαγητού. Με το πέρας της τράπεζας οι επισκέπτες επιστρέφουν στο καθολικό.  Εκεί τους περιμένει ο Βηματάρης η οποίος βγάζει τα Άγια Λείψανα του αρχείου της μονής στο Ιερό Βήμα για να τα προσκυνήσει ο κόσμος.  Από κει και πέρα η υπόλοιπη ημέρα είναι ελεύθερη για τους λαϊκούς . Την επόμενη μέρα  γύρω στις 3 τα ξημερώματα το σήμαντρο καλεί τους πιστούς για να παρακολουθήσουν τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, αμέσως μετά γύρω στις 7 το πρωί ακολουθεί η τράπεζα .


* Το φαγητό στις φωτογραφίες είναι ροφός με αγκινάρες και το μαγείρεψε ο πατέρας Ιλαρίων από το Ιερό Κελί του Αγίου Χαράλαμπους της Νέας Σκήτης 



































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου