Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Σκοπιά-Σερρών : Η ταβέρνα του Ανδρέα σημείο αναφοράς για τους λάτρεις της κρεατοφαγίας !!!

INFO :  Η λιακάδα ήταν υπέροχη και χωρίς δεύτερη κουβέντα   μπήκαμε στο αμάξι  και κινήσαμε για τη Σκοπιά των Σερρών , ένα μικρό χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων  στις πλαγιές του Μενοίκιου όρους  για να  συναντήσουμε  τον Έλληνα Dario Cechinni  !!! Το όνομα του είναι  Ανδρέας  Σταυρίδης και αφού περιπλανήθηκε σε όλο το κόσμο (Νέα Υόρκη, Κούβα , Βραζιλία, Αργεντινή , Βενεζουέλα, Γερμανία)  για  να γνωρίσει όσο καλύτερα γίνεται από το Α έως το Ω το  κεφάλαιο που  λέγεται κρέας  (τεχνικές κοπής , ωρίμανσης και ψησίματος )  γύρισε στο χωριό του τη Σκοπιά   έφτιαξε το δικό του  εστιατόριο  και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να καθιερωθεί ως το απόλυτο στέκι κρεατοφαγίας σ’ όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη . Ο Ανδρέας  Σταυρίδης διαλέγει τα καλύτερα  steak  μόνο  από ελληνικές φάρμες παραδοσιακής κτηνοτροφίας , μερικά  απ’ αυτά  τα ωριμάζει  με τη μέθοδο της ξηράς ωρίμανσης για να αποκτήσουν μεγαλύτερη νοστιμιά. Ξέρει να  φτιάχνει αριστοτεχνικά χωρίς φανφάρες και υπερβολές την …… bisteca  alla  fiorentina όπως ο 59χρονος Dario Cechinni στο μικρό χωριό του το Panzano της Τοσκάνης , που κατάφερε να το βάλει στο παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη για το χατίρι αυτής της μπριζόλας !!!! Τι είναι λοιπόν η bisteca  alla  fiorentina είναι μια T-Bone μοσχαρίσια μπριζόλα πάχους 4 εκατοστών και βάρους 800 γραμμάριων , ιδανική για το grill γιατί έχει το λίπακι της , βαθυκόκκινο κρέας ενώ το κόκαλο της που έχει σχήμα Τ την νοστιμίζει απίστευτα όταν ψήνεται στη φωτιά . Βέβαια  εκτός από το μοσχαρίσιο t-bone ο Ανδρέας ψήνει αριστοτεχνικά και το t bone της προβατίνας (!!!) το δοκιμάσαμε πρώτη φορά και μείναμε άναυδοι από τη νοστιμιά του, ήταν μετάξινο, ζουμερό , αρκούντως λιπαρό και άψογα ψημένο , δεν χρειαζόταν τίποτα άλλο παρά μόνο 
αλάτι  .  

 Η μοσχαρίσια ταλιάτα του ( tagliata)  ήταν ακαταμάχητη  , την είχε καλοψήσει σε δυνατή φωτιά  για να την θωρακίσει , ενώ το εσωτερικό της  παρέμεινε ροζ διατηρώντας τους χυμούς της . Μας την σέρβιρε κομμένη σε  λεπτές φέτες και κάθετα στις ίνες της , εδώ φάνηκε η τεχνική του Ανδρέα στις κοπές . Κλείσαμε με ένα αριστοτεχνικό ταρτάρ μοσχαριού , ένα κλασσικό πιάτο της γαλλικής κουζίνας και αρκετά δημοφιλές από τον 19ο αιώνα , ένας εκλεκτός μεζές για λίγους και τολμηρούς . Βέβαια το μυστικό για ένα καλό ταρτάρ είναι η πρώτη ύλη , δηλαδή το πολύ καλό φιλέτο αρκούντως σιτεμένο το οποίο θα πρέπει να κοπεί σωστά με κοφτερό μαχαίρι την τελευταία στιγμή πριν σερβιριστεί . Αυτό έκανε και ο Ανδρέας ψιλόκοψε το ωμό φιλέτο μοσχαριού μπροστά μας πρόσθεσε λάδι τρούφας , ορυκτό αλάτι Αϊτής , και πιπέρι . Το αποτέλεσμα θεϊκό ….μακράν το νοστιμότερο ταρτάρ μοσχαριού που έφαγα στη ζωή μου !!! Όλα τα παραπάνω πιάτα τα συνοδέψαμε με ένα τέλειο κατσικίσιο τυρί από τον τυροκόμο του χωριού  τον κ Ευγενειάδη .

TIPS : Η ταβέρνα του Ανδρέα ,  Σκοπιά Σερρών , Τηλ: 2324 023520













 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου