Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Ο Χρήστος Χατζάκης και η Ειρήνη Τσακάλογλου είναι gypsy brewers από το Σίγρι της Μυτιλήνης

Ο Χρήστος Χατζάκης απόφοιτος της Σχολής Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών αφού εργάστηκε  σε  πολλά μικροζυθοποιεία ανά την Ελλάδα , αποφάσισε μαζί με τη σύζυγο του Ειρήνη Τσακάλογλου πολιτικό μηχανικό στο επάγγελμα να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα  τους στο Σίγρι της Μυτιλήνης και να ασχοληθούν με την παράγωγη της μπύρας . Επειδή η δημιουργία ενός ζυθοποιείου έχει μεγάλη γραφειοκρατία αποφάσισαν σε αρχικό στάδιο να γίνουν «νομάδες  ζυθοποιοί » (gipsy-brewer) , δηλαδή να ζυμώνουν και να εμφιαλώνουν τη μπύρα τους σε άλλες μικροζυθοποιίες. Το 2018 ίδρυσαν τη  «Sigri Brewery» και κυκλοφόρησαν τις δυο πρώτες μπύρες  «Sedusa»  & «Nissiopi» η ονομασία των οποίων πρόεκυψε από τα δυο ομώνυμα νησιά που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το κόλπο του Σίγρι . Η Nissiopi (Blonde Ale) είναι μια ξανθιά ευκολόπιοτη αφροζύμωτη (Αle) μπύρα που χαρακτηρίζεται από την ξηρή και γλυκιά επίγευση της και τα διακριτικά αρώματα εσπεριδοειδών . H Sedusa (Red Ale) είναι μια κόκκινη μπύρα αφροζύμωτη (Ale) με έντονα τα αρώματα της καραμέλας, των κόκκινων φρούτων και της καβουρδισμένης βύνης. Πρόκειται για μια γλυκιά μπύρα με ξηρή επίγευση και γεμάτο σώμα.  

                              Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ 

Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με τη  ζυθοποίηση ;

Η αγάπη μας για τις  ποιοτικές μπύρες και το χωριό μας ήταν η έμπνευση για τη δημιουργία της Sigri Brewery. Είμαστε μια νομαδική Ζυθοποιία που φέτος κυκλοφορήσαμε τις πρώτες δυο μπύρες μας. Τη nissiopi blonde ale και τη sedusa red ale. Τα ονόματα τους εμπνευσμένα από τον τόπο μας καθώς πρόκειται για δυο μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι από το χωριό μας το Σίγρι. Η nissiopi είναι μια ευκολόπιοτη ξανθιά ale που κύριο στόχο της έχει να αναδείξει τις μεγάλες διαφορές που έχει μια craft φρέσκια μπύρα από τις βιομηχανικές τύπου μπύρες !!!  H sedusa με τη σειρά της αποτελεί αγαπημένο είδος δικό μου . Πρώτη φορά φέτος συνεργαστήκαμε με τη μπύρα Χίου. Η συνεργασία ήταν και θα είναι εξαιρετική..... Βέβαια στόχος μας  είναι ή δημιουργία του δικού μας ζυθοποιείου εδώ στο Σίγρι. Μέχρι τότε θα βράζουμε σπίτι και θα φιλοξενούμαστε από αλλά μικροζυθοποιία.

Και γίναμε gypsy brewers ….

Πήραμε λοιπόν τη δύσκολη απόφαση πριν τρία χρόνια να έρθουμε και να μείνουμε μόνιμα εδώ στο Σίγρι . Εγώ είχα αρκετή εμπειρία αφού εργαζόμουν σε διάφορες μικροζυθοποιίες της Ελλάδας  ενώ η Ειρήνη Τσακάλογλου  είχε ασχοληθεί με την σπιτική ζυθοποίηση . Αρχίσαμε να  «βράζουμε»  στο σπίτι και να μοιραζόμαστε τις συνταγές με τους κατοίκους του χωριού. Ακούσαμε τις απόψεις τους , τους εξηγήσαμε τις δικές μας και τους ρωτήσαμε τι δεν τους άρεσε για να  βελτιώσουμε περαιτέρω τις μπύρες μας . Κάπως έτσι γίναμε gypsy brewers !!!
 
Πόσο εκτιμά ο Έλληνας τη ποιοτική μπύρα ;


Ακόμα προσπαθεί... Παρόλα αυτά  το θετικό είναι πως  θέλει να δοκιμάζει και γενικά ψάχνετε ..... Ο χώρος της craft μπύρας κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς εδώ στην Ελλάδα. Καταλαβαίνει λοιπόν τη διαφορά που υπάρχει και παρά τις δυσκολίες που περνά στηρίζει αυτές τις προσπάθειες

Πιστεύεις πως οι ελληνικές μπύρες μπορούν να σταθούν επάξια δίπλα στις ευρωπαϊκές ;

Ναι εννοείται.. Τα τελευταία χρόνια γίνονται  τρομερές προσπάθειες στον χώρο από νομάδες  ζυθοποιούς αλλά και από μικροζυθοποιίες που στοχεύουν μόνο στη ποιότητα.

Ποια είναι η επόμενη συνταγή μπύρας που θα ήθελες να ζυμώσεις ;


Πολλές και τον επόμενο μήνα ξεκινάμε τα πειράματα... Stout , porter , Ipa , σίγουρα !!! Επίσης θέλουμε πολύ να πειραματιστούμε με τοπικά προϊόντα .

 Τι προβλήματα αντιμετωπίζει ένας μικροζυθοποιός στη διάθεση του προϊόντος ;


Τα προβλήματα είναι διαφορετικά και έχουν να κάνουν και με τον τόπο. Σημαντικότερο πρόβλημα εδώ στη Μυτιλήνη είναι ή μεταφορά που ανεβάζει το κόστος. Ειδικά στους νομάδες ζυθοποιούς που τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα. Αν πρόσεξες όλοι οι νομάδες ζυθοποιοί της χώρας κάνουν και άλλες δουλειές για να μπορέσουν να επιβιώσουν . Παρόλα αυτά είμαστε χαρούμενοι γιατί βλέπουμε ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν και να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες. Γενικά παρατηρήσαμε ότι υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη στο χώρο αυτό, τόσο από εξειδικευμένες κάβες , από μικροζυθοποιεία αλλά και από τον καταναλωτή.
 
                                                               Stathis  Harpas 












 














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου