Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Traveling with taste as our guide : Bulgaria–Sofia ( Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βουλγαρία - Σόφια)

  Η Βουλγαρική κουζίνα δεν διαφέρει κατά πολύ από αυτές των άλλων Βαλκανικών χωρών , αφού είναι εμφανείς οι επιρροές από την Ελληνική και την Τουρκική . Το χαρακτηριστικό της όμως είναι η χρήση πολλών μυρωδικών και βοτάνων όπως η ρίγανη ,η τσούμπριτσα , ο μαϊντανός και ο  δυόσμος που προσθέτουν υπέροχο άρωμα και γεύση στα φαγητά τους . Όταν βρεθώ στη Σόφια και θα πάω για φαγητό ,πριν από το κυρίως πιάτο θα διαλέξω  μια σειρά από υπέροχα μεζεδάκια που τα εκτιμώ ιδιαιτέρως ,όπως  το νοστιμότατα κασέρι Kashkaval , ένα πικάντικο αλλαντικό που ονομάζεται καρνάτσε , το Lukanka ένα σαλάμι, που φτιάχνεται από χοιρινό, μοσχάρι και μπαχαρικά μέσα σε μοσχαρίσιο έντερο , ντολμαδάκια  γιαλατζί (Lozovi Sarmi ) και το πικάντικο άσπρο τυρί Sirene . Στη πρωτεύουσα της Βουλγαρίας θα βρείτε  πολλές παραδοσιακές ταβέρνες (mehana) που σερβίρουν αυθεντική Βουλγάρικη κουζίνα , εμείς θα σας προτείνουμε δυο από αυτές  το "Hadjidraganov's Houses" που βρίσκεται στο κέντρο της Σόφιας και είναι  τέσσερα ανακαινισμένα σπίτια  του 18ου αιώνα που αντιπροσωπεύουν την αρχιτεκτονική και το στυλ από τις όμορφες βουλγαρικές πόλεις Koprivshtitsa, Zheravna, Melnik και Bansko, εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακές συνταγές με βάση το κρέας και θα πιείτε μόνο ποιοτικά κρασιά . Η δεύτερη επιλογή είναι η ταβέρνα  «Izbata»  που στεγάζεται σε ένα όμορφο και ζεστό ημιυπόγειο της οδού Σλαβιάνσκα.


Περνώντας στο κυρίως πιάτο αξίζει να δοκιμάσετε  στιφάδο με κρέας ,την υπέροχη μανιταρόσουπα που στη σερβίρουν μέσα σε ψωμί , λάχανο τουρσί με χοιρινό , τον παραδοσιακό πατσά (Shkembe Chorba) με σκορδαλιά – γιαούρτι που προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ, ενώ όλα τα παραπάνω θα τα συνδυάσετε με την  πολύχρωμη shopska salad  που περιέχει ντομάτα, αγγούρι , κρεμμύδι, ραπανάκι, τουρσί πιπεριά και τριμμένο τυρί (σίρινι) . Συνοδεύουμε το φαγητό μας με το εξαιρετικό βουλγάρικο κρασί Mavrud που φτιάχνεται από μαυρούδι μια ποικιλία που βγάζει εξαιρετικά κρασιά. Για τους φίλους του ζύθου να σημειώσουμε εδώ πως οι Βούλγαροι παρασκευάζουν και ποιοτική μπύρα με την  “Καμενίτσα”  και τη “Πιρίνσκο” να έχουν την πρωτοκαθεδρία.   


Το φαγητό στο δρόμο: Έχετε πεινάσει και ψάχνετε για φαγητό  στο δρόμο  ή ένα ελαφρύ snack  τότε η βουλγάρικη κουζίνα έχει να σας προσφέρει μια σειρά από νόστιμες και παραδοσιακές πίτες . Πρώτη και καλύτερη η  βουλγάρικη τυρόπιτα που ονομάζεται μπάνιτσα , λεπτό φύλο  γεμισμένο με το δικό τους  μαλακό άσπρο τυρί (σίρινι)  ή με κασέρι (κασκαβάλ) . Σειρά έχουν τα αφράτα  πιροσκί μια υπέροχη λιχουδιά της ρώσικης κουζίνας (ας μην ξεχνάμε πως η χώρα υπήρξε δορυφόρος της Ρωσίας) με γέμιση πατάτας και τυριού που  τηγανίζονται ή ψήνονται στο φούρνο. Προτείνουμε για  συνοδευτικό αριάνι  ή ένα μπουκάλι μπόζα (τουρκικό ρόφημα από δημητριακά με γλυκόξινη γεύση ). 
 


 





































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου