Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Βιέννη (Traveling with taste as our guide–Vienna)

Info : Η Αυστριακή κουζίνα προσφέρει ένα αρμονικό μείγμα πιάτων που κλείνει μέσα της διαφορετικές εθνικότητες και κουλτούρες, ενώ συνεχίζει να προκαλεί τον ουρανίσκο κάθε απαιτητικού γευσιγνώστη . Και για να γίνω πιο σαφής στις δυο επισκέψεις που πραγματοποίησα στην Αυστρία δοκίμασα πιάτα από την Ουγγαρία (γκούλας) ,την Γερμανία (ελάφι με σάλτσα μανιταριών , και βράνφουρστ με σάουερ κράουζ - ξινό λάχανο με λουκάνικο) . Βέβαια το παραδοσιακό φαγητό αυτής της χώρας είναι το βίνερσνίτσελ (Wiener Schnitzel) τηγανητό παναρισμένο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας  που πάντα σερβίρετε με την καθιερωμένη πατατοσαλάτα. Ξεχωρίσαμε επίσης το τάφελσπιτς (Tafelspitz) ένα βραστό μοσχαρίσιο φιλέτο το όποιο  σερβίρουν  σε φέτες  με πατάτες  ή χορταρικά , το παραπάνω πιάτο ήταν αγαπημένο φαγητό του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ και οι Αυστριακοί δικαίως το θεωρούν ως το εθνικό τους φαγητό . Διαλέξαμε να συνοδέψουμε τα πιάτα μας με αυστριακές μπύρες , η πρώτη μας απογοήτευσε ήταν μια μέτρια lager , Puntigamer το όνομα της και θα ήθελα να τη ξεχάσω , η δεύτερη όμως μας αποζημίωσε πρόκειται  για την Gösser μια pale lager  μπύρα με χαρακτήρα που ζύμωσε για πρώτη φορά το 1800 ένας Πολωνός ζυθοποιός .

 ΜΙΑ ΠΑΣΤΑ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

  Για επιδόρπιο σας συνιστούμε να δοκιμάσετε το πληθωρικό γλύκισμα Ζάχερτορτε ( ένας ιδανικός συνδυασμός πλούσιας σοκολάτας και μαρμελάδας βερίκοκο με τη μορφή πάστας) βέβαια έκπληξη μας προκάλεσε η τιμή ενός τέτοιου κομματιού που έφτανε τα 11,40 ευρώ (!!!) Δύο κεντρικά ζαχαροπλαστεία της Βιέννης διεκδίκησαν δικαστικά την αποκλειστικότητα της παραγωγής του γλυκού αυτού, αλλά το δικαστήριο, με μία …..σολομώντεια απόφαση , το επέτρεψε και στα δύο!!!! Το ζαχαροπλαστείο Sacher πίσω από την Όπερα της Βιέννης, είναι το ιδανικό σημείο για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα πεντανόστιμα και κλασσικά γλυκά της Βιέννης. Η αυθεντική Sacher Torte παράγεται εδώ από το 1832 και το μυστικό της παρασκευής της κρατιέται ακόμα κρυφό.  
 
Τα Μοτσαρτίνια όπως τα αποκαλώ (Mozartkugel για τους Αυστριακούς) είναι δημιούργημα του ζαχαροπλάστη Paul Fürst από το Σάλτσμπουργκ . Ξεκίνησε να φτιάχνει πρώτα τις μικρές αμυγδαλωτές  μπάλες , τις οποίες στη συνέχεια επικάλυπτε με κρέμα πραλίνας και μετά  τις «βουτούσε» σε ζεστή γλυκόπικρη σοκολάτα μέχρι να επικαλυφτούν  μ’ ένα ομοιόμορφο στρώμα σοκολάτας. Αυτή ήταν η γέννηση του εξαίσιου Mozartkugel το οποίο σας συνιστούμε να δοκιμάσετε όταν επισκεφτείτε την Αυστρία.
 
 
 

































        
 


     









 
 




                               
   


                           
 


                  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου