Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Ταξιδεύουμε με οδηγό τη γεύση : Στοκχόλμη (Traveling with taste as our guide : Stockholm)

Info :  Όταν έφτασα στη Στοκχόλμη ,το μοναδικό σουηδικό φαγητό που είχα δοκιμάσει ποτέ ήταν τα  σουηδικά κεφτεδάκια στο πολυκατάστημα ΙΚΕΑ  της Θεσσαλονίκης . Βέβαια η σουηδική κουζίνα δεν διεκδικεί ιδιαίτερες δάφνες για να είμαστε ειλικρινείς , βασίζεται ως επί το πλείστον στις θαλασσινές γεύσεις και κατά δεύτερο  λόγο στο κρέας και στη πατάτα που συνοδεύονται με διάφορες σος. Όσοι επισκεφτείτε την Σουηδία θα πρέπει να συμβιβαστείτε  με την ιδέα ότι το φαγητό και  ιδιαίτερα το ποτό θα σας στοιχίσουν αρκετά λόγω υψηλής φορολογίας , να εκμεταλλευθείτε πάντως τις μεσημεριανές προσφορές των εστιατορίων , διαφορετικά ένα καλό γεύμα δυο ατόμων με φρέσκο σολομό , μπακαλιάρο , ροζ γαρίδες  ή φρέσκια ρέγκα  και κρασί θα σας στοιχίσει γύρω στα 100 ευρώ !!!  Κατά τη διάρκεια  της παραμονής μας στη Στοκχόλμη τιμήσαμε  ιδιαίτερα το  σολομό  καπνιστό και φρέσκο που υπάρχει σε αφθονία , ξεχωρίσαμε το gravlax  όπου παίρνουν τον  ακατέργαστο  σολομό  και τον  ζυμώνουν  για λίγες μέρες σε ζάχαρη, αλάτι και άνηθο. Έτσι ο σολομός γίνεται λιγότερο αλμυρός και ελαφριά γλυκύτερος , πραγματικά λιώνει στο στόμα  σου . Το gravlax  τρώγεται συχνά με βραστές κίτρινες πατάτες αμυγδάλου και μια γλυκιά μουστάρδα με σάλτσα άνηθου γνωστή ως hovmästarsås. Στο πλούσιο  πρωινό του ξενοδοχείου μας (Scandic Hotel)  με ενθουσίασε  το καπνιστό ρολό και το σαλάμι από κρέας τάρανδου . Ίσως το πιο διάσημο φαγητό  της χώρας είναι τα σουηδικά κεφτεδάκια (köttbullar) , στα σερβίρουν με λαχανικά ή πατάτες και από πάνω χύνουν μια σκούρη σος . Το σάντουιτς γαρίδας (räksmörgås) παραμένει ο πιο δημοφιλής τύπος σάντουιτς  εδώ στη Στοκχόλμη περιέχει  μικροσκοπικές  γαρίδες , φέτες αυγού, μαρούλι, ντομάτα, φέτες αγγουριού και μια κρεμώδη σος .                          
Οι τηγανίτες τους (Raggmunk)  είναι νοστιμότατες  φτιάχνονται από τριμμένη ή αλεσμένη πατάτα, αλεύρι , αυγό, καρυκεύματα , κρεμμύδια και σκόρδο και σερβίρονται με παχιά κομμάτια μπέικον  !!! Μας άρεσαν οι μικρές ροζ γαρίδες της Βαλτικής που τις σερβίρουν με μια ελαφριά μαγιονέζα  . Θα κλείσω με την skagenröra μια υπέροχη σαλάτα φρέσκιας γαρίδας με μαγιονέζα, άνηθο και κόκκινα κρεμμύδια  που την καταναλώνουν παράλληλα και ως άλειμμα  σε φέτα ψωμιού. 

                                             ΤΑ  ΠΟΤΑ                                      

Τα οινοπνευματώδη ποτά είναι ιδιαίτερα ακριβά στη χώρα των Βίκινγκς γιατί έχουν υψηλή φορολογία , μου έκανε εντύπωση ότι πολλοί Σουηδοί χρησιμοποιούν ένα πορθμείο που συνδέει τη χώρα τους με την ύπαιθρο της Δανίας  όπου πάνε να αγοράσουν φτηνότερες μπύρες  και αλκοολούχα ποτά . Θα δοκιμάσετε αξιοπρόσεκτες μπύρες που φτιάχνουν μικροζυθοποιίες  στα περίχωρα της Στοκχόλμης . Το akvavit είναι το τοπικό τους οινοπνευματώδες ποτό, μοιάζει με την βότκα και παράγεται από πατάτα και σιτάρι είναι και αρωματικό γιατί χρησιμοποιούν κατά την παρασκευή του  γλυκάνισο, άνηθο και μάραθο .
 
 



 


























 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου