Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Σιδηρόνερο-Δράμας : Πάμε για άγρια μανιτάρια στο καφέ- παντοπωλείο «Λάλος» του άρχοντα των μανιταριών Παναγιώτη Γρηγοριάδη !!!


Ανεβαίνοντας  προς το δάσος της Ελατιάς (Καράντερε) το μεγαλύτερο στην Ελλάδα σε έκταση που αποτελείται από ερυθρελάτη , κέδρους , οξιές και σημύδες , επιβάλλεται να κάνετε μια στάση  στο Σιδηρόνερο και να επισκεφτείτε το καφέ-παντοπωλείο του Λάλου (κατά κόσμον Παναγιώτης Γρηγοριάδης) φανατικού μανιταροσυλλέκτη. Ο Παναγιώτης μαζεύει ο ίδιος τα μανιτάρια από τα γύρω  βουνά και τα αποξεραίνει,  τρούφες, πορτσίνι, κανθαρέλες, μορχέλες, αγάρικους , μπολέτους, γκριφόλα φροντόσα , τρομπέτες, αυτιά του Ιούδα, είναι μόνο μερικά από τα  συνολικά δεκαπέντε διαφορετικά είδη που τα πουλάει στο μαγαζί του.


 
Το καφέ- παντοπωλείο του «Λάλου» ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αδερφού του που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια υλοτόμησης στην περιοχή, όταν ένας τεράστιος κορμός δέντρου έπεσε πάνω του. Λάλος ήταν το παρατσούκλι του. Κατόπιν συνεννόησης μπορείτε να δοκιμάσετε  στον μικρό αλλά φιλόξενο χώρο του τα υπέροχα άγρια μανιτάρια του μαγειρεμένα από τη γυναίκα του μ’ ένα απίστευτα νόστιμο αιγοπρόβειο βούτυρο αρωματισμένο από λευκή ανοιξιάτικη τρούφα .  Κριθαρότο, ριζότο και τραχανότο με άγρια μανιτάρια είναι τρία πιάτα δυναμίτες γεύσεων και αρωμάτων , υπάρχουν βεβαίως και ντόπια κρέατα ξεχωρίζει όμως το ημιάγριο αγριογούρουνο στη γάστρα ή τηγανιά. Εντύπωση με προκάλεσε η μεγάλη συλλογή αλκοολούχων ποτών (ουίσκι, κονιάκ, τζιν) και κρασιών (με ετικέτες από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70) που έχει στη κατοχή  του ο Λάλος και τα  οποία διατηρεί σε μια καλοστημένη κάβα με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας 

     ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ

Αν έρχεστε  από την Θεσσαλονίκη:  Μπαίνοντας στην πόλη της Δράμας περνάτε τα πρώτα φανάρια που θα συναντήσετε και στα δεύτερα στρίβετε δεξιά για Καβάλα. Στα αμέσως επόμενα φανάρια στρίβετε πάλι δεξιά για Καβάλα. Περνάτε τα πρώτα που θα συναντήσετε και στα αμέσως επόμενα φανάρια στρίβετε αριστερά πάλι για Καβάλα. Προχωράτε ευθεία 1,5 χιλιόμετρο περνώντας τρία φανάρια και στο τέταρτο που θα συναντήσετε ( στο πρατήριο της Shell ) στρίβετε αριστερά για Σιδηρόνερο . Αφού διανύσετε  στην ευθεία 1200 μέτρα θα φτάσετε  σε μια διασταύρωση όπου θα στρίψετε δεξιά για  το Σιδηρόνερο και για το δάσος της Ελατιάς , από εδώ και περά ο  δρόμος (προσοχή μόνο στις στροφές) θα σας οδηγήσει  στον προορισμό σας.

Από Καβάλα για Σιδηρόνερο : Μπαίνοντας στην πόλη της Δράμας περνάτε το πολυκατάστημα Carrefour-Μαρινόπουλος στο αριστερό σας χέρι, 500 μέτρα παρακάτω περνάτε τις σιδηροδρομικές γραμμές, προχωράτε ευθεία 500 μέτρα και στα φανάρια που θα συναντήσετε ( πρατήριο της Shell ) στρίβετε δεξιά για Σιδηρόνερο . Αφού διανύσετε  στην ευθεία 1200 μέτρα θα φτάσετε  σε μια διασταύρωση όπου θα στρίψετε δεξιά για  το Σιδηρόνερο και για το δάσος της Ελατιάς , από εδώ και περά ο  δρόμος (προσοχή μόνο στις στροφές) θα σας οδηγήσει  στον προορισμό σας.

 





 


























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου