Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Κοκκινοχώρι-Καβάλας : Επίσκεψη στο Kτήμα “Βιβλία Χώρα”



 INFO : Αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την υπέροχη ηλιόλουστη μέρα και να επισκεφτούμε το Κτήμα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου και του  Βασίλη Τσακτσαρλή. Ύστερα από σαράντα λεπτά διαδρομής ξεπρόβαλε μπροστά μας το βουνό του Ορφέα και του Βάκχου, το Χρυσοφόρον όρος Παγγαίο που προμήθευε στην αρχαιότητα χρυσάφι την Μακεδονική δυναστεία .Οι αρχαίοι Φοίνικες «έμποροι των εθνών» τότε ερχόμενοι στην περιοχή του Παγγαίου προς αναζήτηση πολύτιμων μετάλλων, μετέφεραν και μια ποικιλία αμπέλου τη « Βυβλία», από την οποία παρήγαγαν τον περίφημο κατά την αρχαιότητα «Βίβλινο Οίνο». Την ποικιλία αυτή συνέχισαν να καλλιεργούν στις πλαγιές του Παγγαίου οι αρχαίοι Έλληνες και μάλιστα η περιοχή αποτέλεσε ένα αμπελουργικό κέντρο γνωστό στην αρχαία Ελλάδα με την ονομασία «Βιβλία Χώρα». Μ’ αυτήν την ονομασία την αποκαλούν και ο Ησίοδος, ο Θεόκτιτος και ο Μιχαήλ Ψελλός σε κείμενα τους.

           ΤΟ ΚΤΗΜΑ 
Το 2001 οι δυο φίλοι από την Επανομή Θεσσαλονίκης και μετέπειτα κουμπάροι Βασίλης Τσακτσαρλής και Βαγγέλης Γεροβασιλείου αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και την εμπειρία τους και να δημιουργήσουν στους πρόποδες του Παγγαίου στο Κοκκινοχώρι Καβάλας το Kτήμα Βιβλία Χώρα. Ο αμπελώνας βιολογικής καλλιέργειας που εγκατέστησαν στη περιοχή το 1998 σήμερα έχει ξεπεράσει σε έκταση τα 400 στρέμματα. Η καλλιέργεια γίνεται με ιδιαίτερο σεβασμό στο περιβάλλον, ενώ όλες οι αμπελουργικές εργασίες ( ξεφύλλισμα, τρύγος) γίνονται με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς χρήση ιδιαίτερων τεχνολογικών μέσων.

Το σύγχρονο οινοποιείο, είναι κτισμένο στο μέσο του αμπελώνα με συνολική επιφάνεια 5.500 τ.μ. και περιλαμβάνει χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης, παλαίωσης, γευσιγνωσίας, υποδοχής και φιλοξενίας για επισκέπτες, καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Όλοι οι χώροι φανερώνουν το γούστο και τη φιλοσοφία των ιδιοκτητών, για ποιότητα και υψηλή αισθητική σε ό,τι αφορά στο κρασί. Μου έκανε εντύπωση κάτι που οι περισσότεροι το προσπερνούν και δεν το δίνουν μεγάλη σημασία , δίπλα στο κύριο κτίριο είδαμε ένα μικρό αμπελάκι όπου καλλιεργούνται πειραματικά διάφορες ελληνικές ποικιλίες , που στη συνέχεια οινοποιούνται και δοκιμάζονται για να αποφασίσουν οι οινολόγοι του Κτήματος  αν θα συμπεριληφθούν σε κάποια νέα ετικέτα κρασιού .                                                                   


ΟΙ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ

Σήμερα, το κτήμα Βιβλία Χώρα παράγει 11 οίνους: Κτήμα Βιβλία Χώρα Λευκός, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ροζέ, Κτήμα Βιβλία Χώρα Ερυθρός, Κτήμα Βιβλία Χώρα Chardonnay, Κτήμα Βιβλία Χώρα Merlot , ΄Οβηλος Λευκός, Όβηλος Ροζέ, ΄Οβηλος Ερυθρός, Κτήμα Βιβλία Χώρα Γλυκός, Αρετή Λευκός και Αρετή Ερυθρός.


TIPS : Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στους αμπελώνες του κτήματος, στους χώρους παραγωγής και οινοποίησης και στις κάβες παλαίωσης . Έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε λειτουργία και οι χώροι εκδηλώσεων, γευσιγνωσίας, εστίασης και φιλοξενίας. Στοιχεία επικοινωνίας: Κοκκινοχώρι Καβάλας Τηλ: 2592044974 , e-mail: ktima@bibliachora.gr







 






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου