Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Οι ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις της Σαντορίνης

Η κουζίνα της Σαντορίνης είναι ουσιαστική, γευστικότατη και  άκρως μεσογειακή , η Θηραϊκή γη λόγω του ηφαιστειακού εδάφους , της περιορισμένης ύδρευσης και της μεγάλης ηλιοφάνειας που επικρατεί παράγει ξεχωριστά προϊόντα (φάβα, ντοματίνια, λευκή μελιτζάνα , κάπαρη , κατσούνι ένα είδος αγγουριού) που προσφέρουν  υπέροχες γαστρονομικές απολαύσεις, ικανοποιώντας  και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.   Ένα άλλο βασικό συστατικό της Σαντορινιάς κουζίνας είναι τα ψάρια και τα θαλασσινά που θα τα βρείτε σε μεγάλη αφθονία , το καθένα  αναδεικνύει την δική του μοναδική γεύση με πολλούς διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος . Τα σαφρίδια και τις  γόπες τις  τηγανίζουν  με ξύδι και δενδρολίβανο , τις αθερίνες  τις τηγανίζουν  σε καυτό λάδι μαζί με τα κρεμμύδια και το αλεύρι και φτιάχνουν την αθερινόπιτα (το πιάτο αυτό το συνάντησα και στη Χίο)  , ενώ  τα μικρά ψαράκια τα αφήνουν στον ήλιο για να ξεραθούν  για αρκετές ημέρες (όπως κάνουμε εδώ στη Μακεδονία εμείς με τους τσίρους) και τα τρώνε το χειμώνα. Η Φάβα Σαντορίνης είναι ίσως το πιο διάσημο πιάτο του νησιού ( η ύπαρξη της χρονολογείται από την εποχή  της Μινωικής εποχής) . Την μαγειρεύουν με δυο τρόπους ανάλογα με την εποχή , το καλοκαίρι τη φτιάχνουν με κόκκινη σάλτσα τομάτας και το χειμώνα τη  συνοδεύουν  με  καπνιστό χοιρινό κρέας.  

  Ένα από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά που μπορείτε να δοκιμάσετε στη Θήρα είναι οι ντοματοκεφτέδες (ή ψευτοκεφτέδες όπως ονομάζονται στο νησί), τους φτιάχνουν από ντοματίνια , βασιλικό και μέντα , έχουν ένα ξεχωριστό άρωμα και μια απίθανη  γεύση που σαν ορεκτικό  θα σας ανοίξει περαιτέρω την όρεξη Δυο πιάτα με τοπικό χρώμα που ξεχωρίσαμε ήταν το ψαρονέφρι  «σβησμένο» με Vinsanto σαντορίνης  και  ταλιατέλες με απάκι χοιρινό και κοτόπουλο , στην ντοπιολαλιά τους το απάκι ονομάζεται  «απόχτι»  και στην ουσία είναι ένα  carpaccio χοιρινού που «ψήνεται»  με αλάτι, ξύδι, κανέλα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και μαύρο πιπέρι. Το «απόχτι» έχει βυζαντινές ρίζες, όπως αποδεικνύει και  το όνομα του «apochti» (ο βυζαντινός όρος για αυτή την γκουρμέ λιχουδιά είναι apoktin) 
 
Φροντίστε η σαλάτα που θα διαλέξετε να περιέχει  αγγουράκι, ντοματίνια , κάπαρη και το παραδοσιακό τυρί τους που ονομάζεται «χλωροτύρι»  είναι φτιαγμένο από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα , έχει κρεμώδη υφή και ελαφρώς ξινή γεύση . Εγώ προχώρησα ένα βήμα παραπάνω και άπλωσα το χλωροτύρι σε φέτες ψωμιού….. απλά θεϊκό !!!  Για τη  μελιτζανοσαλάτα  τι να πω μακράν η καλύτερη στην ελληνική επικράτεια , την φτιάχνουν από τη λευκή μελιτζάνα της Σαντορίνης η οποία  δεν έχει πολλούς σπόρους ενώ η γεύση της είναι  ιδιαίτερα γλυκιά   Το λουκάνικο Σαντορίνης με ρίγανη, αλισμάρι (δεντρολίβανο) και ξίδι να το προτιμήσετε είναι ένα υπέροχο συνοδευτικό για το κρασί σας . 
 










 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου