Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Τα κρασιά της Σαντορίνης με τη ξεχωριστή προσωπικότητα και τα υπέροχα αρώματα


 Η Σαντορίνη έχει  μεγάλη παράδοση στην αμπελουργία τουλάχιστον 3500  ετών . Το μοναδικό της κλίμα σε συνδυασμό με τη σύσταση του εδάφους έχουν κάνει τις ποικιλίες που οινοποιούνται να δίνουν κρασιά με ξεχωριστή προσωπικότητα , έντονα αρώματα και υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς  Οι βασικές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται στη Σαντορίνη και δίνουν όλη τη μεγάλη ποικιλία των κρασιών της είναι το Ασύρτικο , το Αθήρι και το Αηδάνι από τα λευκά και η Μαντηλαριά και το Μαυροτράγανο  από τα κόκκινα Ανάμεσα στα κρασιά που οινοποιούνται στη Θήρα τρία από αυτά κατέχουν τον τίτλο της Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας , πρόκειται για το ασύρτικο το βινσάντο και το νυχτέρι Το Ασύρτικο είναι το κρασί που έχει πάρει το όνομα της ποικιλίας που έχει μεγαλουργήσει στο ηφαιστειακό κλίμα και έδαφος της Σαντορίνης . Το Νυχτέρι είναι ένα κρασί παλαίωσης που έχει ονομαστεί έτσι καθώς η παράδοση αναφέρει ότι όλες οι εργασίες για την οινοποίηση του γινόταν τις νύχτες   Το Βινσάντο (Vino di Santorini) το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης που είναι συνδεδεμένο με τη σύγχρονη ιστορία της και την έχει κάνει γνωστή σε όλο το κόσμο. Η οινοποίηση του γίνεται από λιασμένα σταφύλια στον καλοκαιρινό ήλιο της Σαντορίνης.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου