Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Ramen : Mια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία με αρώματα Άπω Ανατολής


 Το Ramen (ράμεν) είναι ο παραδοσιακός ιαπωνικός ζωμός , μια γαστρονομική εμπειρία με αρώματα της Άπω Ανατολής και η επιτομή της πέμπτης γευστικής αίσθησης του Umami (γλυκό, ξινό, πικρό, αλμυρό & ουμάμι) . Διαβάζοντας τη σχετική βιβλιογραφία οι πηγές αναφέρουν πως οι Ιάπωνες το πήραν από τους Κινέζους . Χθες ο αγαπημένος Βενέτης Κυρλής chef του «Τσαλαπετεινού» μας έφτιαξε ένα εξαιρετικό και απόλυτα ισορροπημένο ράμεν με πλούσιο ζωμό χοιρινού κρέατος , φρεσκότατα λαχανικά, λαχταριστά noodles αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από γευστικά toppings και αρωματικά καρυκεύματα όπως σόγια, λάιμ , τζίντζερ , σκόρδο, ξύδι ρυζιού και λάδι τσίλι . Προηγουμένως είχε ψήσει τη χοιρινή πανσέτα από τη πλευρά του λίπους της στο grill αφού πρώτα την πασπάλισε με μείγμα μπαχαρικών και μαύρης ζάχαρης για να κάνει κρούστα !!! Το πιάτο είχε μια συμπυκνωμένη νοστιμιά και σωστή ισορροπία σε όλα τα συστατικά του , βέβαια το βασικό συστατικό του ήταν ο μαγικός ζωμός του που σε παρέπεμπε στην υπέροχη αίσθηση του Umami . Έφυγα γεμάτος ικανοποίηση και ολοκληρωμένος με το ramen που μας έφτιαξε ο chef Βενέτης Κυρλής .

  Πριν δοκιμάσετε αυτόν τον  υπέροχο γιαπωνέζικο ζωμό θα σας πρότεινα να δείτε την ταινία Ramen girl όπου η βασική ηρωίδα μετακομίζει στην Ιαπωνία για να μείνει με τον φίλο της που ζει εκεί και πολύ σύντομα ανακαλύπτει πως η επιλογή της ήταν λάθος αφού αυτός την εγκαταλείπει για να ζήσει σε μια άλλη πόλη. Έτσι η Aμπυ μένει μόνη στο Τόκιο, χωρίς να γνωρίζει την γλώσσα αλλά και τις συνήθειες του τόπου. Αποφασίζει λοιπόν να μάθει την τέχνη της Ιαπωνικής κουζίνας (και φυσικά την παρασκευή του ramen ) δίπλα σε έναν γέρο και πεισματάρη μάγειρα που δεν μιλάει καθόλου αγγλικά !!!






       Αυτή είναι η σαλάτα που έφτιαξε ο Βενέτης Κυρλής με κινόα,
 φρούτα εποχής και βολάκι Τήνου για να συνοδεύσουμε το ramen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου