Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

“Σαν Άλλοτε” : Παραδοσιακά , γλυκοφάγωτα και μασίφ ζυμαρικά από τον Πρίνο της Θάσου


INFO : Ο Κώστας Κυρίτσογλου και η Μάϊρα Δάγλα αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στο ΤΕΙ Καστοριάς αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο Πρίνο της Θάσου όπου το 2018 ιδρύουν το εργαστήριο παραγωγής ζυμαρικών «Σαν Άλλοτε-Παραδοσιακά Ζυμαρικά Θάσου» . Το ξεκίνημα έγινε μ’ ένα χειροκίνητο μηχάνημα παραγωγής ζυμαρικών του παππού Κώστα και η συνταγή για γιουφκάδες (φλυμάρια στην θασίτικη ντοπιολαλιά) της γιαγιάς Σωτηρίας αποδείχθηκε απαράμιλλη. Στην συνέχεια προστέθηκε το κόσκινο και η τοπική συνταγή του τραχανά. Τα παιδιά στήριξαν οι παλαιότεροι κάτοικοι του νησιού που τους χαρίσανε απλόχερα τα μυστικά για την δημιουργία παραδοσιακών ζυμαρικών υψηλής διατροφικής αξίας και γεύσης . Με σταθερά βήματα και με σύμμαχο τις ποιοτικότερες πρώτες ύλες, την δημιουργικότητα, τις γνώσεις και τις συμβουλές των «παλιών», δημιούργησαν τα παραδοσιακά ζυμαρικά Θάσου «Σαν Άλλοτε». Μπαίνοντας στο εργαστήριο η καθαριότητα που επικρατεί είναι «χειρουργική» , στην ατμόσφαιρα διάχυτες  μυρωδιές και αρώματα από αλλοτινές εποχές , αλεύρι από φρεσκοαλεσμένο σιτάρι , φρέσκα αυγά , κατσικίσιο γάλα, πρόβειο γιαούρτι , σιμιγδάλι και βότανα μαζεμένα από τις πλαγιές του Υψάριου  .

ΓΕΥΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ : Τα προϊόντα της βιοτεχνίας δεν περιέχουν χρωστικές ουσίες και συντηρητικά , είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και το κυριότερο βασίζονται σε πατροπαράδοτες θασίτικες  συνταγές του νησιού  έτσι όπως ακριβώς μεταφέρθηκαν  από τους παλαιοτέρους  στις νεότερες γενιές . Τα ζυμαρικά είναι με όλη τη σημασία της λέξεως ….μασίφ , έχουν καλή συμπεριφορά στο μαγείρεμα , συνδυάζουν τέλεια τη γλυκύτητα του σιμιγδαλιού  με τα χαρακτηριστικά του σκληρού σιταριού , ενώ προσφέρουν αβίαστα μια συμπυκνωμένη νοστιμιά και πληρότητα . Όλη η παράδοση των σπιτικών ζυμαρικών της Θάσου, κριμένη σε ένα σακουλάκι «Σαν Άλλοτε».

Επικοινωνία : Για παραγγελίες στα τηλέφωνα  693 685 6701, 693 236 2802 , 259 307 1560 και στο  e-mail: info@sanallote.gr , Πρίνος, Θάσος .

 

ΤΑ  ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ταλιατέλες : Βασισμένες στην παραδοσιακή συνταγή της χυλοπίτας Θάσου, με σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αλεύρι, φρέσκα αυγά και γάλα. Συνδυάζονται με λευκές ή κόκκινες σάλτσες, με κρέας ή θαλασσινά .Θα βρείτε όμως και ταλιατέλες λαχανικών , πικάντικες , με κουρκουμά και κρόκο Κοζάνης , με παντζάρι και σκόρδο.

Γιουφκάδες (φλυμάρια στην θασίτικη ντοπιολαλιά): Παραδοσιακή συνταγή της Θάσου , με σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αλεύρι, φρέσκα αυγά και γάλα. Οι γιουφκάδες Θάσου σερβίρονται παραδοσιακά με ζουμάκι και τριμμένο κατσικίσιο τυρί ή φέτα. Τα παιδιά λατρεύουν τις αγνές και απλές γεύσεις.

Τραχανάς : Ζυμωμένος με προζύμι ημέρας ,παραδοσιακή συνταγή της Θάσου, με σιμιγδάλι σκληρού σίτου, πρόβειο γιαούρτι και κατσικίσιο γάλα. Από σεβασμό στην παράδοση δεν θα μπορούσε να αντικατασταθεί το τρίψιμο στο χέρι. Το γευστικό αποτέλεσμα δικαιώνει. Συνδυάζεται με φέτα, σάλτσα τομάτας ή ακόμα και με ελαφρά τσιγαρισμένο κρεμμύδι και κοτόπουλο. Μαγειρεύεται σε νερό που κοχλάζει, με λίγο λάδι και αναδεύεται διαρκώς. Θα τον βρείτε σε τρεις γεύσεις , γλυκό , ξινό, και λαχανικών. 

Παπαρδέλες : Βασισμένες στην παραδοσιακή συνταγή της χυλοπίτας Θάσου, με σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αλεύρι, φρέσκα αυγά και γάλα. Συνδυάζονται με λευκές ή κόκκινες σάλτσες , με κρέας ή θαλασσινά .Η θασίτικη παράδοση εξελίσσεται και μεταμορφώνεται, με αποτέλεσμα που ενθουσιάζει! Μαγειρεύεται με ελαφρά τσιγαρισμένο κρεμμύδι και κοτόπουλο!

Κοφτό μακαρονάκι : Ζυμωμένο με πολτό φρέσκων παντζαριών και σκόρδο. Βασίζεται στην παραδοσιακή συνταγή της χυλοπίτας Θάσου, με σιμιγδάλι σκληρού σίτου και αλεύρι. Δεν περιέχει γάλα και αυγά. Συνδυάζεται ιδανικά, με γιαούρτι και μαϊντανό. Δίνει εντυπωσιακά πιάτα με θαλασσινά, μαγειρεμένα απλά, χωρίς την ανάγκη προσθήκης σάλτσας. Ιδανικό για νηστεία χωρίς εκπτώσεις στην γεύση .

Κριθαράκι ολικής : Βασισμένο στην παραδοσιακή συνταγή της Χυλοπίτας Θάσου, με αλεύρι σκληρό ολικής αλέσεως. Δεν περιέχει γάλα και αυγά. Συνδυάζεται ιδανικά με βοδινό στην γάστρα . Ιδανικό για υγιεινή διατροφή ή νηστεία, χωρίς εκπτώσεις στην γεύση!!!

 

















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου