Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Dry River : Ελληνικό premium gin από τη Δράμα και τον αποσταγματοποιό Δημήτρη Χαρίσκο

  Ο  Δημήτρης  Χαρίσκος Δραμινός στη καταγωγή είναι ένας χαρισματικός  άνθρωπος low profile , μετά την αποφοίτηση του από το Χημικό Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εργαστεί στη παραγωγή αποσταγμάτων. Τις πρώτες του αποστάξεις πραγματοποίησε στο οινοποιείο του Κώστα Λαζαρίδη συμμετέχοντας στη παραγωγή του τσίπουρου «Ηδωνικό» που υπήρξε ένα από τα πρώτα εμφιαλωμένα τσίπουρα που κυκλοφόρησαν στη χώρα . Το όνειρο όμως του  Δημήτρη Χαρίσκου ήταν να φτιάξει το δικό του αποστακτήριο , τα κατάφερε το 2014 στον Ξηροποτάμο της Δράμας. Προμηθεύτηκε τον πιο δοκιμασμένο, καινοτόμο  αλλά και συγχρόνως οικολογικό εξοπλισμό που ήταν διαθέσιμος στην εγχώρια και ευρωπαϊκή αγορά και ξεκίνησε  το ταξίδι …. στην ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων πειραματιζόμενος πάνω σε διάφορες τεχνικές απόσταξης και επεξεργασίας. 

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως ο Δημήτρης Χαρίσκος ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες αποσταγματοποιούς που κατάφερε να φτιάξει  ελληνικό Gin  από ελληνικότατο άγριο άρκευθο που βρήκε στην ελληνική φύση . Το ονόμασε « Dry River »  και κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στην αγορά σε μια κομψή μαύρη φιάλη . Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του αλκοολούχου ποτού είναι δέκα είδη άγριων βοτάνων τα όποια συλλέγονται από τα βουνά της Δράμας , ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση κατέχει ο άρκευθος που ξεχωρίζει για την γλυκόπικρη γεύση και το ευχάριστο πικάντικο άρωμα του και ο κόλιανδρος . Μ’ αυτές τις πρώτες ύλες στη διάθεση του και την εμπειρία του ως χημικός , φωτιά στη καρδιά και μια θάλασσα στο μυαλό, ο Δημήτρης Χαρίσκος σαλπάρει για το ταξίδι …. στην ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων. 

Dry River : ένα premium Gin   

  Αφού ζυμωθούν τα βότανα με την αιθυλική αλκοόλη στη συνέχεια αποστάζονται στον ειδικό αποστακτήρα . Θα παραμείνουν για 3 μήνες στις δεξαμενές για να αναδείξουν τα πλούσια αρώματα τους και μετά θα ακολουθήσει η εμφιάλωση τους . Όταν δοκιμάσετε το « Dry River » του Δημήτρη Χαρίσκου θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα , μοναδική φινέτσα και στρογγυλάδα, αλλά και πλούσια αρώματα κάνουν το ποτό να ξεχωρίζει . Σίγουρα θα γίνει το απαραίτητο συνοδευτικό σας για όλη τη περίοδο του καλοκαιριού . Εξάλλου αν ανατρέξουμε ιστορικά μερικές δεκαετίες πίσω θα διαπιστώσουμε πως ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ , ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν πήγαιναν πουθενά χωρίς το τζιν τους !!! 

  Η ιστορία του Gin

  Το Gin είναι ένα  αλκοολούχο ποτό με μεγάλη ιστορία εδώ και αρκετούς αιώνες . Η προέλευσή του χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όπου χρησιμοποιούταν ως φυτικό φάρμακο. Πιστεύεται ότι ξεκίνησε να παράγεται τον 17ο αιώνα, στην Ολλανδία. Ο Βασιλιάς Γουίλιαμ Γ ! που έγινε βασιλιάς της Αγγλίας το 1689, ενθάρρυνε την κατανάλωση τζιν. Στην πραγματικότητα όμως ο Ολλανδός γιατρός Franciscus Sylvius παρασκεύασε το πρώτο μπράντι  από άρκευθο το 1572. Ο καρπός αυτός χρησιμοποιούνταν παλιότερα σαν φάρμακο για το στομάχι και κατά της πανώλης. Σύμφωνα με καταγεγραμμένες μαρτυρίες ο Σίλβιους , θέλοντας να διατηρήσει τα κεδρόμηλα (άρκευθο), που χρησιμοποιούσε για φαρμακευτικούς σκοπούς, τα έβαζε σε ουδέτερο οινόπνευμα. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε το πρώτο αποστακτήριο από τον Lucas Bolls και η αρχή για την παραγωγή του τζιν είχε γίνει.  Η λέξη τζιν ελήφθη από τη γαλλική λέξη genievre και την ολλανδική jever, και οι δύο σημαίνουν άρκευθος, το φυτό που χρησιμοποιούσαν οι οινοπνευματοποιοί της εποχής για να φτιάξουν φάρμακα. Σήμερα οι καρποί του  άρκευθου εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο συστατικό του τζιν, σύμφωνα πλέον και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 











 

Η πρώτη ύλη για την παρασκευή του gin είναι ο άγριος άρκευθος από την κοιλάδα του Ξηροποτάμου Δράμας ,  ξεχωρίζει για το πικρόλεπτο άρωμα του και την γλυκόπικρη γεύση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου