Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

«Μπαμπατζίμ» : Ο «πατερούλης» του ούζου στη Βόρεια Ελλάδα

 Ούζο ένα απόσταγμα που συνδέθηκε στενά με την Πολίτικη κουζίνα και κυρίως με τους διάσημους  μεζέδες της , η ιστορία του ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και φτάνοντας στη εποχή της  οθωμανικής κυριαρχίας  η φήμη του φτάνει στα ύψη , τότε οι Τούρκοι και οι Άραβες απολάμβαναν τα ποτά τους εξ αποστάξεως αρωματισμένα με γλυκάνισο. 

Από την Πόλη ξεκίνησε και ο Ανέστης  Μπαμπατζιμόπουλος  του Σταύρου στα τέλη του 18ου αιώνα , στη συνοικία του Μπαλατά  έστησε τα ρακοκάζανα του και άρχισε να φτιάχνει το καζανιασμένο ούζο Κωνσταντινουπόλεως χρησιμοποιώντας σπάνια αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά της περιοχής . Το όνομα «Μπαμπατζίμ»  στα τούρκικα σημαίνει «σεβαστέ μας πατέρα» ή «πατερούλη» και το έδωσαν στον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο οι ίδιοι οι εργάτες του, που τον αποκαλούσαν έτσι, λόγω της βαθιάς εκτίμησης τους  στο πρόσωπό του. 

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 έρχεται στη Χρυσούπολη Καβάλας  και συνεχίζει την λειτουργία  της ποτοποιίας  μέχρι το τέλος της ζωής του το 1937 . Την επόμενη χρονιά το ούζο κερδίζει τη πρώτη του διάκριση το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την ποιότητα του. 

Μετά το θάνατο του ιδρυτή ανέλαβαν την επιχείρηση τα παιδιά του, ακολούθησαν τα εγγόνια του και σήμερα τα δισέγγονα του η 4η γενιά αποσταγματοποιών Μπαμαπατζίμ συνεχίζει με  αγάπη και μεράκι να παράγει το εξαιρετικό Κωνσταντινοπολίτικο καζανιασμένο Ούζο, σε παραδοσιακά χειροποίητα καζάνια , ακολουθώντας ευλαβικά και χωρίς καμμιά παρέκκλιση  την μυστική συνταγή του παππού-Ανέστη .

«Ούζο όταν πιεις , γίνεσαι ευθύς»

145 χρόνια η συνταγή του παππού Ανέστη αποστάζεται αναλλοίωτη στα ρακοκάζανα της οικογένειας , το καζανιασμένο ούζο διατηρεί το μοναδικό του άρωμα και την αξεπέραστη ποιότητα του. Το ούζο Μπαμπατζίμ  είναι ένα παραδοσιακό και καλοδουλεμένο ούζο που ευφραίνει τις καρδιές των μερακλήδων , μας δείχνει τα καλά του στοιχεία αμέσως στη μύτη , είναι ευγενικό και φινετσάτο στο στόμα ενώ έχει διάρκεια στην επίγευση.  Εν κατακλείδι είναι ένα ισορροπημένο ούζο, ιδανικό να απολαμβάνεται και σκέτο. 

 



















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου