Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Flam-Norway : Ταξιδέψαμε στην απαράμιλλη ενδοχώρα των φιόρδ και δοκιμάσαμε πιάτα της νορβηγικής κουζίνας στο “Toget Restaurant-café”

Το μικρό γραφικό χωριό του Flåm βρίσκεται στο εσωτερικό του  Άρλαντφιορδ (Aurlandsfjord) και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λιμάνια κρουαζιέρας στη Νορβηγία . Εδώ αποβιβαστήκαμε μετά την μαγευτική ολοήμερη εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στα φιόρδ .Το χωριό έχει πληθυσμό σήμερα 400 κατοίκους και οι περισσότεροι ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο . Βέβαια το Flåm άνθισε στα τέλη του 19ου αιώνα με το ψάρεμα και την εμπορεία του σολομού . Αποβιβαστήκαμε από το κρουαζιερόπλοιο στο λιμανάκι του Flåm και αμέσως τράβηξε την προσοχή μας το “Toget Restauran-café” το μοναδικό εστιατόριο που στεγάζεται σε vintage  βαγόνια τρένου στη Νορβηγία . Αυτό το όμορφο οικογενειακό εστιατόριο έχει κάτι για όλους , αξιόλογη θαλασσινή νορβηγική κουζίνα, πίτσα σε πέτρινο φούρνο, ασιατικό μενού σε γουόκ και για όσους δεν πεινάνε διαθέτει καφεδάκι με νοστιμότατα σνακ. Εμείς θα σας προτείναμε να δοκιμάσετε δυο τοπικά πιάτα με απίθανο γευστικό χαρακτήρα , την κρεμώδη ψαρόσουπα a la Bergen με καπνιστό μπακαλιάρο και λαχανικά την οποία σερβίρουν με ψωμί και βούτυρο και τον μαύρο μπακαλιάρο  σε ξινή κρέμα, αγγούρι και ελαφριά σαλάτα πατάτας. Οι κρεατοφάγοι της παρέας προτίμησαν να πάρουν  χοιρινό σε sous-vide με πουρέ πατάτας, τουρσί κρεμμύδια, μουστάρδα και κρέμα μελιού.  Μπορείτε να επιλέξετε αν θέλετε να γευματίσετε μέσα ή έξω από τα βαγόνια του τρένου . 

Tips : Address of Dining Car Restaurant: “Toget café” , Pb. 79, 5742 Aurland , Flam, Norway
Με τρένο από το Flåm στο Myrdal:  Μετά το υπέροχο γεύμα μας αναχωρήσαμε από το Flåm με τρένο για το  Myrdal  , ο λόγος ήταν για να απολαύσουμε την πιο θεαματική σιδηροδρομική διαδρομή της Νορβηγίας μήκους 20 χιλιομέτρων , αφού μόνο οι λάτρεις της περιπέτειας του αλπικού τοπίου και των μεγάλων φαραγγιών κατεβαίνουν μέχρι εδώ  και ανταμείβονται απλόχερα για αυτή τους την επιλογή . Το ταξίδι είναι μαγευτικό μια και ο συρμός  περνά μέσα από τούνελ συνολικά έξη χιλιόμετρων ,  σκαρφαλώνει  μέσα σ’ ένα βαθύ φαράγγι ύψους 866 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας ενώ  διασχίζει χιονισμένα βουνά, ποτάμια και καταρράκτες .  
 
Στάση για να θαυμάσουμε τον μεγαλύτερο καταρράκτη των φιόρδ : Λίγο πριν φτάσουμε στο Myrdal το τρένο σταματάει στο σταθμό Nali  και οι επιβάτες καλούνται να αποβιβαστούν για μερικά λεπτά και να θαυμάσουν έναν εντυπωσιακό καταρράκτη του ποταμού Flam που πέφτει με δύναμη από ύψος εβδομήντα και πλέον μέτρων σε ένα αχανές φαράγγι όπου πραγματικά η θέα σου κόβει …..την ανάσα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου