Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Η κατοχική «κουκουτσού» στο menu του Μάκελου στο Πυτιός της Χίου

«Μας έστειλαν να δοκιμάσουμε παραδοσιακές γεύσεις της Χίου», μας λέτε οι περισσότεροι επισκέπτες του καλοκαιριού. Κι εμείς σκαλίζουμε πίσω στο χρόνο για να ικανοποιήσουμε την επιθυμία σας. Από σήμερα στο menu του «Μάκελου» προστίθεται η «κουκουτσού με σκόρδο», μια κατοχική συνταγή της Λαγκάδας με υλικά προσαρμοσμένα στις δυνατότητες της πιο φτωχικής εποχής. Τότε που τα αμύγδαλα δεν αφήνονταν τροφή για τρωκτικά αλλά συλλέγονταν απ’ τους ανθρώπους και δυνάμωναν τον οργανισμό με την πλούσια διατροφική τους σύνθεση. Για την «κουκουτσού» απαραίτητα υλικά ήταν τα αμύγδαλα, το σκόρδο, λιγοστό ψωμί, αλάτι και λάδι. Τίποτα περισσότερο. Η ανέχεια της Κατοχής ενέπνεε στις μαγείρισσες της εποχής  συνθέσεις που μπορούσαν να κρατήσουν ακμαίο τον ταλαιπωρημένο από την πείνα ανθρώπινο οργανισμό.

«Παίρναμε αρκετή ποσότητα από αμύγδαλα. Τα ξεφλουδίζαμε και τα κοπανίζαμε. Το σκόρδο σε λιγότερη ποσότητα, κοπανισμένο κι αυτό. Λίγο ψωμάκι, αλάτι και λάδι. Όλα μαζί τα ανακατεύαμε, όπως κάνουμε σήμερα τη σκορδαλιά, και το μείγμα το ανακατεύαμε στο ψωμί μας», διηγήθηκε η Βασιλεία Γ. Μαυρέλου τη συνταγή στην Ευγενία Καλαγκιά – Μουρατίδου. Η «κουκουτσού», μαζί με άλλες 149 συνταγές της Κατοχής, περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Ταπεινών Εδέσματα». Η δοκιμή της μας έπεισε να την εντάξουμε στον κατάλογο του «Μάκελου», για να θυμόμαστε ότι η παραδοσιακές γεύσεις έχουν βάση τους την απλότητα. Ελπίζουμε να βρείτε την ιδέα μας γευστική.

                                                           Νίκος Γεωργούλης 

 

Tips : Η ταβέρνα «Μάκελος» του Νίκου Γεωργούλη βρίσκεται στο ορεινό χωριό Πυτιός της βόρειας Χίου και προσφέρει στον επισκέπτη τα παραδοσιακά νοστιμότατα «χερίσια»  μακαρόνια με συνοδεία φρέσκιας ντομάτας και πετεινού . Το Πιτυός αποτέλεσε τον μόνο οικισμό της Χίου που προέβαλε αντίσταση στη Σφαγή. Ως αντίποινα οι Τούρκοι τιμώρησαν παραδειγματικά τους Πιτυανούς, προχωρώντας σε αιμοσταγείς πράξεις σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού. Εκεί που υπάρχουν τα πηγάδια κι ο εντυπωσιακός πλάτανος στο κέντρο του μαγαζιού σφαγιάστηκαν και κρεμάστηκαν οι ηρωικοί Πιτυανοί που αντισταθήκαν στους Οθωμανούς . Από το θλιβερό εκείνο μακελειό η περιοχή πήρε το όνομα Μάκελος.

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου