Τρία είναι τα εμβληματικά κτίρια, που κοσμούν την ανακαινισμένη εσπλανάδα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα, το πιο ιστορικό είναι ο Λευκός Πύργος, ύστερα το ξενοδοχείο «Μακεδονία Palace» και τέλος το Μέγαρο Μουσικής. Η ιστορία του ξενοδοχείου στα νεότερα χρόνια είναι ενδιαφέρουσα, αφού έχει φιλοξενήσει βασιλείς, προέδρους της δημοκρατίας, πολιτικούς, καλλιτέχνες και προσωπικότητες του διεθνούς jet-set. Αμέσως μετά την μεταπολίτευση συνδέθηκε με τις μεγαλειώδεις πολιτικές συγκεντρώσεις των δυο πολιτικών αρχηγών, Κ. Καραμανλή και Α. Παπανδρέου, οι οποίοι από τα μπαλκόνια του απευθύνθηκαν στο συγκεντρωμένο πλήθος, μνημειώνοντας τον χώρο του ξενοδοχείου σαν ιστορικό τοπόσημο. Αυτό το μνημείο της πόλης, εδώ και λίγα χρόνια, πέρασε σε μια νέα εποχή, ανακαινισμένο ριζικά, φροντισμένο στο έπακρο, για να διατηρήσει ζωντανή την αίγλη του. Σε αυτό το πλαίσιο έδωσε βαρύτητα και στην κουζίνα του, αναθέτοντας την ανανέωση και την εκτίναξή της σε ένα hot point της γαστρονομίας, στον executive chef Σωτήρη Ευαγγέλου, που έχει γράψει απεριόριστα χιλιόμετρα στις κουζίνες της υφηλίου , αρχίζοντας από τον δάσκαλο του και παγκόσμια φυσιογνωμία της γαστρονομίας τον Γάλλο executive chef Alain Ducasse. Επιλέχθηκε να εργαστεί σε εστιατόρια του ομίλου στο Μονακό, στη Μασσαλία, στην Προβηγκία. Αποκορύφωμα η συνεργασία του με το Plaza Athénée στο Παρίσι.
Ο έμπειρος Σωτήρης Ευαγγέλου ανέλαβε να απογειώσει το εστιατόριο “Salonica” του ξενοδοχείου, με την απλόχωρη φωτεινή του σάλα, τις επικές τζαμαρίες και την open kitchen γωνιά του, που σου επιτρέπει να δεις (ή μάλλον να χαζέψεις) τον Σωτήρη Ευαγγέλου και τον sous chef Δημήτρη Τζιοβάρα να βάζουν τις τελευταίες πινελιές σε κάθε πιάτο, πριν αυτό παρουσιασθεί στον πελάτη. Η ελληνική κουζίνα κυριαρχεί κατά κράτος, ο σεφ με την μπριγάδα του προικίζουν τα πιάτα τους με βαθιά νοστιμιά, έξοχες αρμονίες και comfort φινέτσα. Χωρίς να παραγνωρίζουν τις μνήμες του νεοέλληνα και επιμένοντας στο παρελθόν, ανασύρουν γεμάτες γεύσεις, που έχουν εξαερωθεί στις αφαιρετικές κουζίνες του μεταμοντερνισμού και μας συνδέουν με το γλυκό παρελθόν της ποιότητας. Όπου η ποιότητα είναι θέμα δουλειάς, υλικών και σεβασμού. Δεν μπορώ να το αποφύγω , έρχεται μόνο του, σχεδόν μου επιβάλλεται, να συγκρίνω και να συνδέσω την κάθε δημιουργία του chef Ευαγγέλου, ενδόμυχα, με τις προσωπικές γευστικές αναμνήσεις μου, από σπιτική, φιλόξενη, αξεπέραστη μαγειρική, που μόνο οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας ήξεραν να πετυχαίνουν. Και τα συναισθήματα που έχω αποκομίσει από την αξέχαστη μαγειρική (αχ πόσο μου λείπει) της μητέρας μου. Και πόσο εκτιμώ βαθιά τους chef σαν τον Σωτήρη Ευαγγέλου , που μου την θυμίζουν, μαγειρεύοντας για την ουσία του νόστιμου πιάτου κι όχι μόνο για το φαίνεσθαι και τη φιγούρα.
Tips : "Makedonia Palace", Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310897197, www.makedoniapalace.com
Stathis Harpas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου