Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2025

Λιμενάρια : Για….λιόκαυτα και τίμιες θαλασσινές γεύσεις θα έρθετε στο «Αγκίστρι» του Παναγιώτη Ματζώνα

Η ταβέρνα «Αγκίστρι» του Παναγιώτη Ματζώνα βρίσκεται στην είσοδο των Λιμεναρίων , σ’ ένα παραλιακό δρόμο με θέα στη θάλασσα και στο ιστορικό Παλατάκι ένα υπέροχο οικοδόμημα του 19ου αιώνα που στέγαζε τα γραφεία της γερμανικής εταιρείας Speidel η οποία εκμεταλλεύτηκε τα μεταλλεία του νησιού από το 1903 έως τις αρχές του ΄60. Παρότι το κτίριο χαρακτηρίστηκε το 1982 ως διατηρητέο μνημείο και παρ’ όλες τις αναστηλωτικές εργασίες που έγιναν κατά περιόδους , ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί και είναι εγκαταλελειμμένο στη λήθη του χρόνου. Στο «Αγκίστρι» που αποτελεί έναν από τους καλύτερους  ψαροφαγικούς προορισμούς του νησιού θα απολαύσετε εκλεκτά πιάτα και ορεκτικά  με θαλασσινή αύρα , φτιαγμένα με αγάπη, φαντασία και άριστες πρώτες ύλες. Ο ιδιοκτήτης Παναγιώτης Ματζώνας είναι παλιός θαλασσόλυκος και εξαιρετικός μάστορας των θαλασσινών , τα περισσότερα από αυτά τα ψαρεύει ο ίδιος με το καΐκι του και στο στάδιο της επεξεργασίας ακολουθεί θασίτικες τεχνικές στο φιλετάρισμα, το άπλωμα και το στέγνωμα των ψαριών και των θαλασσινών στον ήλιο. Ένας δημοφιλής ουζομεζές που κακοποιείται βάναυσα στις περισσότερες ελληνικές ταβέρνες είναι το χταπόδι , οι περισσότεροι αφού πρώτα το βράσουν για να μαλακώσει τάχα μου , στερώντας του όλη τη θαλασσινή νοστιμιά του , το ρίχνουν μετά σε δυνατή φωτιά και στο φέρνουν ξερακιανό και άγευστο !!! Ο Παναγιώτης Ματζώνας το σέβεται από την αρχή έως το τέλος. Αφού πρώτα το σβουρίσει καλά για να μαλακώσει , στη συνέχεια το αλείφει με λάδι και το απλώνει στον ήλιο για να στεγνώσει. Το στέγνωμα μπορεί να διαρκέσει από 1 έως 2 ημέρες , βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχει αν η σάρκα του έχει φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα που θέλει. Κατόπιν το ρίχνει στη σχάρα σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά και στο φέρνει στο τραπέζι σου μελωμένο με τις πικάντικες εντάσεις του , την χαρακτηριστική μαστιχωτή σκληράδα και τον θαλασσινό ζωμό του. Στο πιάτο προσθέτει μόνο λάδι και ξύδι χωρίς άλλες περιττές φιοριτούρες. Μη χάσετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τους τραγανούς και μυρωδάτους χταποδοκεφτέδες του , το ηλιόκαυτο σκουμπρί και τον πρωτοξάδελφο του τον κολιό που αποτελούν ιδανικό μεζέ για το ούζο. Οι all time classic σαρδέλες του έχουν μια ντελικάτη λιπαρότητα και ελαφριά τραγανή υφή , ενώ οι καλοτηγανισμένες κουτσομούρες  μας κέρδισαν με την απαράμιλλη γλύκα τους. Θα ολοκληρώσετε  την  νησιώτικη απόδραση σας με μερικούς γύρους από τοπικά εκλεκτά αποστάγματα  όπως το Κωνσταντινουπολίτικο ούζο «Μπαμπατζίμ» που φέτος έκλεισε ενάμιση αιώνα ζωής και το Θασίτικο τσίπουρο «Ίσαλος». Το service του είναι ικανοποιητικό θα μπορούσε να γίνει και καλύτερο.   

Tips : Ταβέρνα «Αγκίστρι» , Λιμενάρια , τηλ. κρατήσεων : 2593051072 , 6974073269.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου